Vágólapra másolva!
A hét végén Hollandiában, Tilburgban kerül sor az év utolsó jelentős atlétikai versenyére, a mezeifutó Európa-bajnokságra, amelyen tizenkét magyar versenyző indul. Kálovics Anikó idén Tilburgban már nyert versenyt, s az Eb-n mindenképpen éremesélyes, a junior fiúk között címvédő Bene Barnabás pedig bevallottan az aranyra tör.

A leginkább híres sakktornájáról ismert holland városban az előnevezések alapján 30 ország közel négyszáz atlétája áll rajthoz. A felnőttekre a férfiaknál 9840, a nőknél 6500 méteres pálya vár, a juniorokra 6500, illetve 4830 méteres. A terep a 2003-as edinburgh-i Eb-n bronzérmes Kálovics Anikó számára kétségkívül ismerős lesz, hiszen november 13-án megnyerte az itt rendezett nemzetközi versenyt, mégpedig az Eb-címvédő brit Hayley Yelling előtt. Igaz, az Eb-t nem ezen a pályán rendezik, de Kálovics ezt is kipróbálta, tavaly pedig versenyzett is rajta, s akkor ezüstérmes lett.

Az biztos, hogy vasárnap nem lesz könnyű dolga, hiszen a nőknél nyolcvanhatan indulnak. (Igaz, férfiaknál még többen, százegyen, ám itt nem lesz magyar induló.) "Minden verseny és minden pálya különböző, s bár idén már sikerült nyernem Tilburgban, az Eb egészen más verseny lesz. Az esélyek nyíltak, mindazonáltal optimista vagyok" - nyilatkozta Kálovics Anikó, aki kiváló formában várja az Eb-t. Ezt az is alátámasztja, hogy a tilburgi sikere után két héttel a spanyolországi Llodióban rendezett mezeifutó-versenyt is megnyerte, ahol megint legyőzte Yellinget, valamint az Eb-ezüstérmes lengyel Bakot is.

A klubszinten az olasz Cover Sportiva Mapei versenyzőjének számító Kálovics mellett még az utánpótlás Európa bajnok, fedett pályás Eb-7. Papp Krisztina, a főiskolai világbajnok akadályfutó Tóth Lívia, valamint idei félmaratoni magyar bajnok Erdélyi Eszter képviseli a színeinket.

A junior férfiak mezőnyében a legnagyobb reménységünk a címvédő Bene Barnabás, aki a nyáron Kaunasban a korosztályos Eb-n 5000 méteren aranyérmes lett, s Tilburgba is bevallottan az aranyéremért megy. Rajta kívül a junior Eb-n ezüstérmes akadályfutó Minczér Albert, az ugyanitt 5000 méteren bronzérmet nyert Tóth László, az Európai Ifjúsági Olimpián ezüstérmes Schubert Péter, az itt döntős Szemeti Péter és a junior Eb-válogatott Tábor Miklós indul még színeinkben. A junior nőknél a kaunasi Eb-n ötödik helyezett Kostyál Ágnesnek és az ifjúsági vb-t is megjárt Papp Gabriellának szavazott bizalmat a szakvezetés.

Fábik Tibor