Vágólapra másolva!
Hazaszállítottak Szlovákiába egy halott szlovák hegymászót, aki a Himalája kínai (tibeti) oldalán, 7000 méteres magasságban járt szerencsétlenül. Eduard Kukan szlovák külügyminiszter szerint a hegymászás történetében ez a második eset, hogy egy halott alpinistát lehoznak ilyen magasságból.

Lubos Stach május 11-én vesztette életét a Himalája 8201 méter magas Cso-Oju (Cho Oyu) csúcsának, a világ nyolcadik legmagasabb hegyének oldalában, amikor már lefelé tartott a völgybe. Elsőként tibeti serpák hozták le Stach holttestét 4000 méteres magasságig, ahonnét már helikopterrel szállították a bázistáborba, illetve onnét tovább a tibeti fővárosba, Lhászába.

A szerencsétlenül járt hegymászó családja kérte fel a pozsonyi külügyminisztériumot, hogy bármi áron hozzák haza a halottat. A költségeket a megboldogult egészségbiztosítója és családja fedezte.

A gyakorlott hegymászó halálának oka egyelőre nem világos. Csak annyi biztos, hogy az expedíció oxigén nélkül ereszkedett le a kínai-indiai határon fekvő Cso-Ojuról.

A pozsonyi külügyminisztérium szerint a legnagyobb gondot az jelentette, hogy nehéz volt találni serpákat (hegyi vezetőket), akik hajlandók voltak kockáztatni az életüket egy holttest lehozásáért. Végül is a jó időjárás kedvezett a művelet sikeres végrehajtásának.

Eduard Kukan szerint a hegymászás egész történetében most másodszor fordult elő, hogy ilyen magasságból, a "világ tetejéről" hoztak le egy halott hegymászót. Az első hasonló akciót dél-koreaiak hajtották végre, de nekik másfél évbe tellett a művelet megszervezése.