Vágólapra másolva!
Május 13-án, szombaton a Városligetben immár hetedik alkalommal rendezik meg a közel egymillió forint összdíjazású FILA 7 utcai futófesztivált. Ennek keretében egy meghívásos körversenyben idén is megmérkőznek a legjobb hazai közép- és hosszútávfutók.

A FILA 7 futófesztivált először 2000. július 7-én, azaz az év hetedik hónapjának hetedik napján abszolút a hetes szám bűvöletében rendezték meg, s akkor a mezőny csupán egy távon, "értelemszerűen" hét kilométeren indult. A hagyományt teremtő versenyen később módosítottak az időponton, mert egyrészt július 7. természetesen nem mindig esik hét végére, másrészt ez már javában a nyaralás időszaka.

A csúcspontot a 2001-es esztendő jelentette, amikor a rendezvényt megtisztelte jelenlétével a hosszútávfutás egyik legnagyobb egyénisége, a tízezer méteren kétszeres olimpiai ezüstérmes, mezeifutásban többszörös világbajnok kenyai Paul Tergat is.

2002. óta a legjobb magyar közép és hosszútávfutók részvételével minden évben sor kerül a TOP 10 elnevezésű meghívásos, pénzdíjas körversenyre. 2004-től a 7 km (azaz egészen pontosan immár 6,7 km) mellett pedig nevezni lehet a 21 km-es félmaraton távra és 1,5 km-re is. A verseny hetedik születésnapján sem lesz másképp, szombaton 15.00-kor indul a félmaraton és idén másodszor a "2 in 1", 15.15-kor pedig a 6,7 km-es táv mezőnye. A "2 in 1" elnevezésű versenyben a 21 km-t egymást váltva teljesíti a két futó, az első 14 km-t, a második 7 km-t fut.

Nevezni a helyszínen a rajt előtt még negyedórával is lehet, 6,7 km-re 2200, félmaratonra 5500, a "2 in 1"-ra páronként 7000 forintért. Mivel az időmérés a félmaraton távnál chipes rendszerrel működik, kaucióként 5000 forintot is kell fizetni, de ezt a chip leadása után mindenki visszakapja.

A nap csemegéje zárásként hagyományosan a legjobb hazai közép- és hosszútávfutók meghívásos körversenye lesz. Ezen indul a címvédő, a kétszeres junior mezeifutó Európa-bajnok, valamint korosztályában 5000 méteren is kontinenselső Bene Barnabás, akinek legnagyobb ellenfelei Csillag Balázs, Tóth László, Ott Balázs és Stépán Zsolt lehetnek. A futók öt kört teljesítenek a Városligetben, körönként külön is "fizető" részhajrákkal.

A futófesztivál összdíjazása közel egymillió forint, s ebből az indulók között hétszázezer forint értékű ajándékot sorsolnak ki.

Fábik Tibor