Vágólapra másolva!
Klein Dávid  450 méterre a Mount Everest csúcsától a szél miatt kénytelen volt visszafordulni - derül ki az AHICO Everest (2006) expedíció közleményéből.

A hegymászó amerikai társával, Joby Ogwynnal arra készült, hogy első magyarként oxigénpalack és teherhordók nélkül meghódítsa a 8850 méteres Csomolungmát, a világ legmagasabb hegycsúcsát. A magyarok közül eddig egyedül Erőss Zsoltnak sikerült feljutni a Mount Everestre (2002), ám a csúcstámadás napján a hegymászó oxigénpalack használatára kényszerült.

Klein Dávid eddig hat különböző expedícióban négy 8000 méter feletti csúcs megmászásában vett részt. Rossz idő, illetve fagysérülés miatt ötször visszafordult, de a Gasherbrum (8035 méter) és a Cho Oyu (8201 méter) csúcsokat megmászta. A Mount Everesten 2005 tavaszán 8500 méterig jutott, de a cél előtt 350 méterrel egy vihar megállította, s feladta a küzdelmet.

A közlemény szerint Klein Dávid hajnali 2 óráig 8300 méterig jutott, majd folytatta az útját a csúcs felé. Hajnali ötkor már 8400 méteren volt, ám a szél miatt annyira fázott, hogy úgy döntött: nem kockáztat, és visszafordult.

Reggel nyolcra ugyan kellemesebbre fordult az idő, ám Klein Dávid úgy ítélte meg, hogyha akkor indulna ismét felfelé, legkorábban délután kettőre érhetne a csúcsra, és az már túl késő lenne. Így visszavonult az előretolt alaptáborig, hogy ott pihenjen.