Vágólapra másolva!
A hétvégén már 20 fok közeli hőmérséklet lesz, így egyre többen merészkednek majd ki a szabadba. Száraz Dénes színész köztudottan nagy szerelmese a túrázásnak, segítségével megpróbálunk ajánlani néhány helyet családosoknak, fiatal pároknak és a komolyabb túrákat kedvelőknek.

"Szlovákiában születtem, keresztanyám pedig már ötévesen felvitt az Alacsony-Tátrába, a 2024 méter magas Chopokra. Már ott beleszívódott mindenembe a hegy" – kezdte az Origónak Száraz Dénes, aki amellett, hogy remek színész, a sport megszállottja is.

Amatőr triatlonos, de lefutotta már a maratont is, tavasszal pedig a Magyar Everest Expedíció 2017 keretében legalább az alaptáborig (5344 méter) elkíséri a Mount Everestre Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot, akik első magyarként oxigénpalack nélkül mászhatják meg a világ legmagasabb hegyét.

Suhajda Szilárd, Száraz Dénes, Klein Dávid Forrás: Balazs Mohai

"Gyerekként – ha nem is minden hétvégén, de – rendszeresen jártam kirándulni az Alacsony- és a Magas-Tátrába, a szlovák síparadicsomba. Aztán gimnázium környékén megszűnt ez a szerelem, főiskolás koromban,

Főiskolásként elegem lett a bezártságból, hogy tíz órákat ülünk egy teremben, szóval elkezdtem megmutatni a budapesti barátaimnak a szlovák síparadicsomot, a Magas-Tátrát, a kedvenc helyeimet."

Ha könnyen elérhető, mégis csodaszép, határon túli helyet kellene ajánlani, Száraz Dénes ezeket javasolná. Autóval csupán néhány óra, ám az Alacsony-Tátra akár családoknak, a Magas-Tátra a komolyabb túrázóknak is tökéletes helyszín lehet.

Az Alacsony-Tátra elérhető közelségben van Fotó: Vincze Barbara - Origo

"Nem is kerül sokba, sőt, júniustól megnyitnak a kempingek, ahol már néhány euróért meg lehet szállni, mindenkinek csak ajánlani tudom" – mondta a 38. születésnapját a jövő héten ünneplő színész.

Az Alacsony-Tátra is elérhető közelségben van:

Száraz Dénes azoknak is tud javasolni túrautakat, akik viszont Magyarországon belül, vagy még közelebb, Budapest környékén maradnának.

"Ha Budapestet nézzük, rengeteg hely van a környéken, ahova gyorsan el lehet jutni. Én a lakhelyemet is ennek fényében választottam meg, az erdő 50 méterre van a lakástól, amit bérlünk. Ha a Széll Kálmán tértől eljön az ember a 129-es busz végállomásáig, ami 10-15 perc, nagyokat lehet sétálni a budai hegyekben. Elég csak a János-hegyi kilátót vagy a Hármashatár-hegyet említeni. Én mindennap itt futok, a Hármashatár-hegy tetején például egy remek kilátó épült, érdemes oda felsétálni."

Kilátás a hármashatár-hegyi kilátóról Forrás: Vimeo/Turista Magazin

Ezek a kisebb túrák a családosok számára is tökéletesek. "A fiam mindjárt ötéves lesz, mi például akkor túráztunk a legjobbakat, amikor még nem tudott járni. Magamra kötöttem egy kenguruban, és bejártuk a budai hegyeket."

A színész a fiával is túrázik Forrás: Dittric Ervin

Száraz Dénes egy másik kedvenc helye a Mátra, ahova Budapestről egy-másfél óra alatt el lehet jutni autóval.

"Galyatetőt kifejezetten szeretem, ráadásul ott is épült most egy új kilátó. A Mátrában rengeteg turistaút van, a 2 kilométerestől kezdve a 20 kilométeresig, tökéletes a családok számára is, de azoknak is, akik nagyobb túrát szeretnének beiktatni a hétvégébe.

Azt szeretem Magyarországban, hogy nem is kell nézni az időjárás-előrejelzést, hiszen itt nincsenek extrém körülmények.

Ha elered az eső, azt is ki lehet bírni egy esőkabáttal. Ráadásul bárhova megy az ember, a Mátrába, a Börzsönybe vagy akár a Zemplénbe, mindenhol talál egy órán belül egy falut, egy menedékházat vagy egy éttermet, itt nincsenek kitett helyek."

Játszik, és az Everestre készül

Száraz Dénes jelenleg a Karinthy Színházban a Péter című darabban, valamint a Bánfalvy Magánszínházban az Abigélben és a Londoni szextettben játszik. Amikor pedig nem dolgozik, akkor folyamatosan sportol, és készül a Mount Everest alaptáborába, de azt mondta, elképzelhető, hogy az Everest melletti, 6180 méter magas Island csúcsra is felmegy. Erre streetworkouttal (szabadtéren való edzés felnőttjátszótéren) és sok hegyi futással készül.

A tavasz érkeztével egyre többen járnak a párok közül is romantikázni a természetbe, Száraz Dénes a Mátrát ugyanúgy ajánlja nekik is, mint a családosoknak.

Galyatető:

"A Mátrában vannak szállodák, panziók, ki lehet venni egy szobát, ha romantikázni szeretnének. De aki megteheti, az hétköznap is kimehet túrázni, akkor sokkal kevesebben vannak,

el lehet kettesben bújni a világtól. Még a budai hegyekben is.

Sokan azt gondolják, hogy ott mindig sokan vannak, de ha mondjuk egy kedd reggel felmennek egy budai erdőbe, akkor szinte senkivel nem fognak találkozni, nyugiban lehet romantikázni."

A komolyabb túrázóknak, akik egész napos menetelést terveznek Magyarországon, Száraz Dénes a Budapestről csupán bő 20 kilométerre fekvő Dobogókőt ajánlja.

Dobogókő:

"Le kell tenni az autót valamelyik kisebb faluban, például Pilisszentkereszten, és onnan felsétálni. De fantasztikus hely a Rám-szakadék is, onnan is fel lehet menni Dobogókőre, ott már lehet komolykodni.

Rám-szakadék:

De érdemes megnézni, hogy milyen teljesítménytúrák vannak hétvégente, mint például a Gerecse 50 vagy a Kinizsi Százas. Én is így szerettem bele a terepfutásba, láttam, hogy nem kell ezeken a túrákon 10-12 órát gyalogolni, hanem öt-hat óra alatt is lehet futni. Ezekkel a teljesítménytúrákkal gyorsan fel lehet fedezni Magyarország gyönyörű hegyvidékeit."