Vágólapra másolva!
Mind a New Jersey Nets, mind a Toronto Raptors igazgatója tegnap jelentette be, hogy sztárjaik, Jason Kidd, illetve Vince Carter nem mehetnek sehova. Ahogy egyikük fogalmazott: "a liga legjobb kosarasairól van szó". A két játékos maga kérte, hogy cseréljék el, mert nem elégedettek a csapatuk helyzetével.

A Netsnek nem áll szándékában elcserélni All-Star irányítóját, hacsak a csapatuk jobbá nem válik ezáltal, közölte a vezérigazgató Rod Thorn csütörtökön. "Nagyon, nagyon meg lennék lepve, ha Jason Kidd távozna tőlünk" - nyilatkozta Thorn az Associated Pressnek. A New Jerseyt a futottak még kategóriából a bajnokesélyesek közé emelő Kidd neve számos alkalommal bukkant föl az utóbbi időben a játékoscserékről szóló hírekben.

A legutóbb arról cikkeztek, hogy Portlandbe költözne Shareef Abdur-Rahim helyett, de korábban felmerült egy, őt a Minnesotába exportáló hármas csere lehetősége is, amelynek keretében Aaron Williams és Wally Szczerbiak a New York Knicks, Kurt Thomas, Sam Cassell és Ervin Johnson pedig a Nets csapatába igazolt volna. (Ha már itt tartunk: ha a Timberwolves tényleg be tudná cserkészni Karl Malone-t, parádés lenne egy Kidd, Hassell, Sprewell, Malone, Garnett ötös!)

De nem. "Sosem mondanám, hogy semmiképp sem adunk el valakit" - mondta Thorn. "De itt a liga legjobb játékosairól van szó. A gondolat, hogy csak úgy elpasszoljuk, bolondság. Egyszerűen észbontó. Csak akkor adunk át játékost, ha azáltal jobb lesz a csapatunk" - így Thorn, és még: "Ennek semmi köze a pénzhez, semmi köze a pénzhez." Ezt az az ember mondta, aki egy nyár alatt elvesztegette All-Star csatárát, Kenyon Martint (nem volt esélye, a Denver Nuggets olyan helyzetbe hozta a New Jersey-ieket, hogy egy év alatt 30 millió dollárt kellett volna fizetniük Martinnak), továbbá Kerry Kittlest (LA Clippers), Rodney Rogerst és Lucious Harrist.

Ezeket kifejezetten Bruce Ratner, az új tulajdonos kérésének megfelelően követték el, hogy a csapat minél kevesebbe kerüljön, és ne fenyegesse a luxusadó. Kidd ugyanakkor igen drága játékos, a szerződéséből hátralévő öt év 90 millió dollárjába kerül majd a foglalkoztatójának, csak a következő szezonban 14,8 milliót keres majd. Térdműtétje miatt azonban valószínűleg nem tudja időben elkezdeni a szezont, például kétséges a játéka a november 3-i nyitányon Shaquille O'Neal és a Miami Heat ellen.

Vince Carter most már kimondva is távozni akar a Raptorstól. A Toronto Star csütörtöki számában azt nyilatkozta, "El akarok menni." Cartert a rajongók kétségbeesett levelei sem foghatják vissza, és nem érdekli a csapat újbóli felépítése. "Frusztrál az, hogy annyi éven át képtelenek voltunk itt egy csapatot csinálni, amelyik képes meccseket nyerni" - mondta Carter. "A pályafutásomnak ezen a pontján nem várhatok még négy évet, hogy felnőjön a csapatom." Carter a szurkolók egyik legnagyobb kedvence a csodálatos, légies zsákolásai miatt (a beceneve Air Canada), de az utóbbi időben sokat romlott a teljesítménye a sérült térde miatt.

Ugyanakkor még négy év van hátra a szerződéséből, és a Raptors új igazgatója hallani sem akar az elengedéséről. "Érvényes szerződése van velünk, és arra számítunk, hogy meg is teszi, ami a munkaköri leírásában áll, például munkára jelentkezik az edzőtáborunkban" - mondta Rob Babcock csütörtökön. A júniusban felvett új főnök szerint nincs napirenden a kanadai franchise igazgatóságán a Carter-csere.

"Ez persze nem a legjobb hangulat edzőtábor-kezdésre, de azt hiszem, Vince jó ember, jó profi, és elvégzi, amit meg kell tennie."Az ötszörös All-Star játékos ugyanakkor két éve nem látta a playoffot, és Sam Mitchell már a harmadik edzője lesz három év alatt, ami nem sok jóval kecsegteti őt. "Egy új korszak kezdődik, olyan, amilyennek még nem lehetett részese. Remélem, hogy kész lesz az együttműködésre" - mondta Babcock.