Vágólapra másolva!

Nincs megegyezés az NHL-bérvitában

Továbbra sincs megegyezés az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) egymással bérvitában álló klubtulajdonosai és a játékosok érdekvédelmi szervezete között, de egyik fél sem jelenti ki, hogy teljesen törölni kellene a 2004/05-ös idényt.

A szezon megmentésére irányuló tárgyalássorozat legutóbbi fejezete sem hozott megoldást. Az elmúlt évtizedben 1,8 milliárd dollár veszteséget felhalmozó csapatvezetők most azzal a javaslattal álltak elő, hogy klubonként 32-42 millió dollárt lehessen költeni bérekre, s ez az összeg a jutalmakat is tartalmazná. A bérük 24 százalékáról lemondani szándékozó hokisok viszont ezt az általuk mereven elutasított fizetési sapkának, vagyis a fizetések maximálásának értelmezik

"Alapos és építőjellegű megbeszéléseket folytattunk az utóbbi napokban. Bár nem jelöltünk ki újabb tárgyalási napot, a két fél folyamatosan tartja a kapcsolatot. Szemben néhány médiajelentéssel, van remény az egyezségre" - fogalmazott Bill Daly, az NHL alelnöke.

A mostani idényben eddig 375 olyan játékos jött át Európába, aki tavaly még a tengerentúlon kereste kenyerét. Az "exodus" érinti Magyarországot is: a Ferencváros megszerezte Rob Niedermayer (Anaheim Mighty Ducks) és unokatestvére, Jason Strudwick (New York Rangers) játékjogát, míg az NHL-es múlttal nem rendelkező, ám a profiligában szereplő St.Louis Blues alkalmazottja, Szuper Levente a Dunaújvárosi AC-Invitelt erősíti.

Az ügyben megszólalt Niedermayer is: "Tavaly nyáron eszembe sem jutott, hogy akár a teljes NHL-es évadot törlik, most mégis nagyon közel állunk hozzá. Értelemszerűen az sem fordult meg a fejemben, hogy a magyar bajnokságban szerepelhetek" - mondta az 1996-ban és 2003-ban Stanley-kupa-döntős csatár, aki - ha nincs akadálya - február 16-án, a DAC ellen léphet először pályára a Borsodi Ligában.

Ha február utolsó hetéig nem születik megállapodás, akkor az NHL lesz az első a tengerentúli profi sportok közül, amely bérvita miatt egy teljes szezont töröl.

A kényszerszünet 142 napja tart, eddig az 1230 alapszakasz-találkozóból 775 maradt el, és a hagyományos All Star-gálát sem tartják meg.