Vágólapra másolva!
Megszökött a Metallurg Magnyitogorszk finnországi edzőtáborából Jevgenyij Malkin, akit a világ egyik legígéretesebb jégkorongozójának tartanak. Jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

A 20 éves hokis nemrég bejelentette, mielőbb szeretne az NHL-ben szerepelni, és ajánlatot is kapott a Pittsburgh Penguinstől. Csakhogy érvényes szerződése van jelenlegi klubjával, ráadásul az orosz szövetség nem írta alá az NHL-lel az európai hokisokra vonatkozó átigazolási szabályzatot. Ha Malkin felbukkan a tengerentúli klubban, a Magnyitogorszk bírósághoz fordul, és legalább 2 millió dollár kártérítést követel.

"Sokkolt bennünket az eltűnése. Senkinek nem szólt, hogy elmegy. A múlt héten módosítottuk azt a szerződését, amely szerint 2008-ig maradt volna nálunk, és az új megállapodás értelmében jövő nyárig a mi játékosunk. Rá épült a csapat, egyszerűen fogalmunk sincs, miként lehetne őt pótolni. Az Egyesült Államokban csak beszélnek a demokráciáról, közben játékosainkat megszöktetik. Ez sportterrorizmus!" - fogalmazott Gennagyij Velicskin, a Magnyitogorszk elnöke.

Hozzátette: "Malkin fejét könnyű volt elcsavarni, mert még fiatal és naiv. A pittsburgh-i klubvezetés éppen most próbálja eladni a csapatot, és a gárda sokkal értékesebb, ha a Jevgenyij is hozzájuk tartozik." A Komszomolszkaja Pravda című lap megjegyzi, semmi jel nem utalt arra, hogy Malkin ilyen körülmények között hagyja el a Metallurgot: a múlt héten adta át Magnyitogorszkban saját éttermét.

A vendéglő egy börtönre hasonlít, az emberek rácsos cellákban ehetnek, börtönőröknek öltözött felszolgálók dolgoznak, és a falakon szovjet diktátorok képei lógnak. Utoljára 1989-ben fordult elő hasonló "hokisszökés": akkor az azóta olimpiai és világbajnok, Stanley-kupa-győztes Alekszandr Mogilnij távozott a szovjet válogatottól a svédországi világbajnokságot követően.