Vágólapra másolva!
Vasárnap éjjel - hűen a hagyományokhoz - a címvédő mérkőzésével kezdetét vette a Major League Baseball (MLB) 2006-os szezonja. A nyitómeccsen a bajnok Chicago White Sox 10-4-re győzte le a divízióbeli riválisát, a Cleveland Indians-t.

Mintha megállt volna az idő a US Cellular Field-en, a White Sox pályáján. Az előző szezonhoz hasonlóan ezúttal is az Indians volt az ellenfél a nyitómeccsen, a stadion színültig megtelt a 38.802 nézővel, és a tavaly 99 mérkőzést nyerő hazaiak győzelemmel indították útjára a szeptember végéig tartó alapszakaszt.

Azért akadtak különbségek is: míg a 2005-ös nyitónapon mindössze egy pont döntött (1-0-ra nyert a Chicago), a mostani meccsen lényegesen aktívabbak voltak az ütőjátékosok. Ráadásul a közel háromórás esőszünet követően pont a Cleveland korábbi meghatározó játékosa, Jim Thome hatalmas, két pontot érő home run-ja döntötte el a mérkőzést.

Thome - aki az MLB egyik legfélelmetesebb ütőjének számít, és most télen érkezett a Szeles Városba - ezzel 431 "hazafutásnál" tart, és beérte az örökranglistán a 35. helyezett Cal Ripkent. "Ez a meccs és ez az ütés szép emlékeket hozott elő bennem. Nagyon tisztelek mindenkit közülük" - árulta el érzéseit Thome a volt csapattársak legyőzése után. "Csak a Nintendóban létezik ilyen erő, és csak ott gyorsul fel labda így az ütőről" - dicsérte Thome-t egyik új csapattársa, Brian Anderson.

A mérkőzés győztes dobója az esőszünet után beálló Brandon McCarthy (1-0) volt, aki három inning alatt egyetlen pontot sem engedélyezett az indiánoknak. Az előző szezonban az American League középső divíziójába tartozó két csapat 19 csatájából 14-et nyert a White Sox.

Eredmények:
Chicago White Sox - Cleveland Indians 10-4

csapat

1

2

3

4

5

6

7

8

9

pont

ütés

hiba

Chicago

0

0

0

3

0

0

0

1

0

4

7

2

Cleveland

0

0

3

3

3

1

0

0

X

10

9

0


Győztes dobó: B. McCarthy (1-0)
Vesztes dobó: F. Cabrera (0-1)
Home Run: Cleveland: E. Perez (1); Chicago: J. Thome (1)

***

Kis szabálymagyarázat
Nyertes dobó, vesztes dobó: A dobók (pitcher) különleges jelentőséggel bírnak a csapaton belül, teljesítményük meghatározó az eredmény alakulásában. Ezért a győzelmet és vereséget is - összetett számítást követően - egy-egy dobónak tulajdonítják. A dobók neve utáni zárójelben az idényben elért győztes-vesztes mérlegüket tűntetik fel.

Inning: Az inning a játékrészek megnevezése. Egy mérkőzés 9 inningből áll, minden inningben egyszer-egyszer támad mindkét csapat. A támadást a vendég együttes kezdi (ezt nevezik az inning tetejének - az eredményjelzőn is felül van a vendégcsapat), majd az inning alján a hazaiak állnak ütéshez.

Addig támadhat egy csapat, míg három játékosa ki nem esik (azaz három "out" után szerepet cserélnek a csapatok). Csak a támadó csapat szerezhet pontot. Ezért, ha a kilencedik inning közepén vesztésre áll a vendégcsapat (mint ahogy a Clevelend a Chicago ellen), a hazaiak már nem támadnak, mert a mérkőzés eldőlt.

Ha kilenc játékrész után döntetlenre áll a találkozó, akkor extreinningek következnek, egészen addig, míg el nem dől a mérkőzés.

Presstige Média