Vágólapra másolva!
A Phoenix Mercury klasszisa, Diana Taurasi lett az észak-amerikai profi női kosárlabdabajnokság, a WNBA történetének legjobb pontszerzője a Los Angeles Sparks elleni vasárnapi mérkőzésen.

A phoenixi hátvéd az első félidő utolsó percében, a 14. pontját megszerezve érte utol, illetve hagyta le Tina Thompsont, aki 17 szezon alatt 7488 ponttal tartotta a WNBA pontrekordját - végül 19 ponttal zárta a találkozót, igaz csapata nagyon sima 90-59-es vereséget szenvedett.

"Különleges élmény, hogy éppen Los Angelesben (Taurasi kaliforniai lány - a szerk.), a családom előtt, apák napján jött össze a rekord. Nagyon klassz érzés volt. Próbálttam nem gondolni a rekordra, csak tettem a dolgomat. Ilyenkor az embernek azért eszébe jut az összes nagy játékos, aki ellen pályára lépett, és az összes nagy meccs" - mondta a mérkőzés után Diana Taurasi, akit a történelmi kosár után állva ünnepelt az egész csarnok.

Áll az óra, áll az óra!

A tapsolók között volt Kobe Bryant, a Los Angeles Lakers 2016-ban visszavonult legendája is.

"Egyszer oda jött hozzám, és azt mondta, hogy ő a Fehér Mamba - mondta a szünetben az ESPN amerikai televíziós csatornának a Fekete Mambának becézett Bryant. - Így igaz, mondtam neki, minden adottságod megvan hozzá."

Kobe dicsér:

"Gratulálok Dianának, és nagyon örülök neki, hogy éppen ő döntötte meg a rekordomat - írta egy gyors közleményben Tina Thompson. -

Csodálatos eredményeket ért el, és megtisztelve érzem magam, hogy ezek közül nem egyben csapattársa lehettem."

A női liga legjobbjának a férfi divízió, azaz az NBA királya is gratulált, LeBron James egy rövid videóban mondta el köszöntő szavait.

Taurasai érdemeit csak növeli, hogy míg elődjének 17 idényre volt szüksége a rekord felállításához, addig neki 13 is elég volt a megdöntéséhez.

Taurasi két hete is megdöntött egy rekordot, akkor a legtöbb hárompontos csúcsát írta át, amikor beérte a 906-nál járó Katie Smitht - azóta már 927-nél jár.

Ennyit nem is lehet nyerni

Az biztos, hogy Diana Taurasinál sikeresebb - és talán jobb - kosárlabdázó nem nagyon termett a világon. A 35 éves, 183 centi magas védő az amerikai válogatatottal

négyszeres olimpiai (2004, 2008, 2012 és 2016) és kétszeres világbajnok (2010, 2014).

Klubszinten pedig szinte végeláthatatlanul hosszú dicsőséglistája, úgyhogy csak a legfontosabbakat citáljuk most ide: háromszoros WNBA-bajnok, kétszer a döntő legjobb játékosa (MVP), az alapszakasz legjobbja (2009), hétszeres WNBA All-Star-válogatott, hétszeres orosz bajnok, hatszoros Euroliga-győztes (a Dinamo Moszkva, a Szpartak Moszkva, a Fenerbahce, a Galatasaray és a Jekatyerinburg színeiben), valamint négyszer választották meg hazájában az év legjobb női sportolójának.