Caitlyn Jennert is draftolták az NBA-be

Life is Good at GOLD MEETS GOLDEN Event in Los Angeles GettyImageRank1 GOLD Life EVENT SPORT HORIZONTAL USA California City Of Los Angeles ATHLETE Photography Equinox Arts Culture and Entertainment Attending Celebrities Olympic Topix Bestof Good Meets Per
LOS ANGELES, CA - JANUARY 07: Olympic athlete Caitlyn Jenner attends Life is Good at GOLD MEETS GOLDEN Event at Equinox on January 7, 2017 in Los Angeles, California. Rich Polk/Getty Images for Life is Good/AFP
Vágólapra másolva!
Csütörtökön tartják az NBA-draftot, ahol leendő világsztárok várják, melyik csapat viszi el őket. Mi most a múltban tettünk egy kis sétát, hogy megnézzük, hogy került például a kosaras kiválasztottak közé az atlétika hajdani sztárja, Carl Lewis, a távolugrásban, Mexikóvárosban a világból kirepülő Bob Beamon, vagy Caitlyn Jenner.

Az NBA-draft jelenlegi rendszerében alapesetben egy csapatnak minden évben csak két lehetősége van, hogy a legtehetségesebb fiatalokból válasszon a liga játékostoborzóján. A kiválasztás igazi tudomány, komoly felmérések és megfigyelések után döntenek a csapatok. Semmit nem bíznak a véletlenre, nem igazolnak le más sportágban sikeres sportolókat, és főleg nem csinálnak viccet vagy csak marketinget a dologból. Bezzeg régen, amikor 7, 10, 15 körös volt a draft,

Carl Lewis is lehetett volna Michael Jordan csapattársa.

1989 óta kétkörös az NBA-draft, az NBA aktuális csapatai két körben választanak a világ legtehetségesebb fiatal kosárlabdázói közül, és sohasem akarnak hibázni. Scoutokat (játékos-megfigyelőket) foglalkoztatnak a klubok világszerte, Dávid Kornél például a Milwaukee Bucks európai játékos-megfigyelője. Korábbi főnöke, John Hammond a Kornél On Tourban azt nyilatkozta, azért foglalkoztatnak scoutokat, hogy pénzt, időt és energiát spóroljanak azzal, hogy már szűkítik a szóba jöhető fiatalok számát. Beleférne ma ebbe, hogy például Usain Boltot draftolják egy jó kosaras helyett, mint korábban Carl Lewist? Természetesen nem, pedig Bolt nem ügyetlen:

1989 előtt akár 15 körig választhattak a csapatok, a végén kisebb volt a kockázat, mertek is ezzel játszani. Rengeteg egyetemről kikerülő tehetséges sportolót draftoltak, akiről tudták, sohasem áll profinak az NBA-be. Így kerültek NFL- és MLB-sztárok, olimpiai bajnok atléták, kosaras hölgy, japán óriás, de még egy újszülött is

minden idők legérdekesebb draft pickjeinek listájára.

Nem jártas a draft rendszerében?

Attól még, hogy egy profi csapat kiválaszt valakit a börzén, nem muszáj szerződést kötnie vele, és nem garantált, hogy bemutatkozik a ligában annak a csapatnak a mezében.

Carl Lewis: Egyértelműen a legnagyobb név a listán, kilenc olimpiai aranyérmet szerzett atlétaként. 1984-ben a draft 10. körében a 208. helyen választotta ki a Chicago Bulls. Ezután nyert négy aranyat a Los Angeles-i olimpián. Egyébként a Bulls ugyanezen a drafton szerezte meg Michael Jordant is, aki szintén nyert a Los Angeles-i olimpián. Lewis egyébként az NFL-drafton is elkelt, ott a Dallas Cowboys csapott le rá.

Carl Lewis a Los Angeles-i olimpián a 100 méteres síkfutás számának megnyerése után, 1984-ben Forrás: AFP/-

Bruce Jenner/Caitlyn Jenner: Ma már inkább lányai, nevelt lányai és nemváltoztató műtétje miatt szerepel az újságokban, pedig egykor a világ legjobb atlétájának tartották, aki 1976-ban olimpiai bajnoki címet szerzett tízpróbában. A Kansas City Kings 1977-ben marketingfogásként draftolta a 139. helyen. Róla fotó is készült Kings-mezben, a száma 8618-as volt, ami az akkori világrekordja volt.

Bruce Jenner a Kansas City Kings mezében Forrás: nba.com

Bob Beamon: Mexikóváros 1968-as olimpiai bajnok távolugrója gyerekkorában New Yorkban rengeteget kosárlabdázott, de végül a távolugrást választotta. A Phoenix Suns ennek ellenére 1969-ben már olimpiai bajnokként a 15. körben őt választotta.

Jim Brown: Az NFL-ben szereplő Cleveland Browns legendája négy sportágat űzött a Syracuse egyetemen (futball, kosárlabda, lacrosse, futás), kosárlabdában is jó volt, utolsó egyetemi szezonjában 15 pontos átlagot hozott. Bár mindenki tudta, hogy Brown igazi jövője a futball, a Syracuse Nationals 1957-ben a kilencedik körben az NBA-be is draftolta.

Bubba Smith: A Rendőrakadémia filmek Hightowere igazi multitálentum. Mielőtt színésznek állt, az NFL egyik rettegett védője volt, és két méter feletti magasságának köszönhetően kosarasnak sem lehetett utolsó. Az 1967-es NFL-drafton elsőként választotta ki a Baltimore Colts, de ha már a városba szerződött, a kosárcsapat Baltimore Warriors is kinézte magának, és a jegyzőkönyvekben örökre ő marad az 1967-es draft 114. választottja.

Bubba Smith a filmvásznon lett végül világhírű Forrás: nydailynews.com

Dave Winfield: A Hall of Fame-tag baseballos nem állt meg ennél a sportágnál. Négy profiliga is draftolta 1973-ban (MLB, NFL, NBA, ABA). A két méter magas sportolót az Atlanta Hawks választotta az 1973-as börze ötödik körében.

Tony Gwynn: A tizenötszörös MLB All-Star baseballozó tehetséges irányító volt a San Diegó-i egyetemen, nem meglepő, hogy az 1981-es kiválasztón a tizenötödik körben a San Diego Clippers lecsapott rá. A klubvezetők szerint, ha nem tudta volna mindenki, hogy basbellozni fog, előrébb is elkelhetett volna.

Lucy Harris: A mai napig az egyetlen nő, akit hivatalosan is kiválasztott a drafton egy NBA-csapat. Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, ez már örökre így marad. 1977-ben a hetedik körben (33 férfikosaras előtt) kelt el, a New Orleans Jazz választotta. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Denise Longot is kiválasztották a drafton 1969-ben, de azt az NBA érvénytelenítette.

Egy újszülött: Az Atlanta Hawks general managerének és feleségének 1974-ben épp a draft napján született meg a gyereke. Mit csinál egy jó csapatvezető ennek megünneplésére? A 10. körben az újszülöttet draftolja. A picket az NBA végül törölte, de ami megtörtént, megtörtént.

Okajama Jaszutaka: A japán Okajama minden idők legmagasabb játékosa, aki elkelt az NBA-drafton, inkább csak óriás volt, mint jó kosárlabdázó, 234 centiméterre nőtt. 1981-ben a Golden State Warriors a nyolcadik körben választotta őt, bár soha nem mutatkozott be a ligában.