Visszatért a hokis, aki 85 percig halott volt - videó

Minnesota Wild v Arizona Coyotes GettyImageRank2 SPORT ICE HOCKEY National Hockey League
GLENDALE, AZ - APRIL 08: Former Tucson Roadrunners captain Craig Cunningham walks out onto the ice for the ceremonial puck drop before the NHL game between the Arizona Coyotes and the Minnesota Wild at Gila River Arena on April 8, 2017 in Glendale, Arizona. Cunningham suffered cardiac arrest on the ice during warm-ups before a Nov. 19 game with the Roadrunners, the Coyotes AHL affiliate. Christian Petersen/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
2016. november 19-én az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) farmligájának számító AHL-ben (itt játszott korábban Szuper Levente, Vas János és Vay Ádám is) szereplő Tucson Roadrunners csapatkapitánya, az akkor 26 éves Craig Cunningham szívrohamot kapott a Manitoba Moose elleni mérkőzés bemelegítésénél, 85 percig kellett újraéleszteni. Nem egészen két és fél évvel később újra korcsolyázhatott, immáron műlábbal.

A hokis berkekben közkedvelt játékos szíve a meccs előtti közös korcsolyázásnál állt meg. A tucsoni csarnok orvosai azonnal a jégre rohantak, szétvágták a mezét és megkezdték az újraélesztést. Mivel ez eredménytelen volt, kórházba kellett szállítani, de a csatár ketyegője ott sem akart újraindulni, pedig extra magas adrenalindózist kapott.

45 perccel a roham után még mindig semmi nem mutatott arra, hogy túlélheti, de a doktorok nem adták fel. Átvitték egy másik klinikára, ahol olyan eszközök és módszerek álltak rendelkezésre, amelyeket csak végszükség esetén vetnek be. Dr. Zain Khalpey vezetésével végül sikeresen újraélesztették Cunninghamet, aki körülbelül 85 percig volt klinikailag halott. Ahogy a játékos édesanyja, Heather fogalmazott:

A játékos a gyógyulás hosszú útjára lépett, és bár úgy tűnt, hogy remekül haladt ezen, bő egy hónappal később a még mindig nem túl ép keringési rendszere miatt fertőzést kapott, emiatt

karácsony napján amputálni kellett a bal lábát.

De Cunningham életkedvét ez sem vette el, elképesztően kemény munkával folytatta a rehabilitációját. 2017 májusában a Tucson anyaegyesülete, az NHL-ben szereplő Arizona Coyotes felkérte játékosmegfigyelőnek, ráadásul részt vesz a hokisok fejlesztésében is.

Április elején pedig napvilágot látott egy olyan videó is, amelyen Cunningham ismét a jégen van, ütővel a kezében rója a köröket, piruetteket is bemutat – mindezt műlábbal.

Mondani sem kell, hogy ez mennyire nehéz, de aki olyan dolgokat élt túl, mint ő, annak szinte gyerekjáték. Hozzáállása, kitartása példaértékű lehet minden ember számára.