Vágólapra másolva!
Június utolsó és július első hete mindig a legizgalmasabbak közé tartozik az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) idényében. Ez úgy is igaz, hogy lassan egy hónapja vége a bajnokságnak, és a következő meccsekig még legalább hármat kell várni. Viszont az uborkaszezon ilyenkor legalább annyira fordulatos, mint a legnagyobb rangadók, hiszen egyrészt megtartják az újonckiválasztót, másrészt nyílik a szabadügynökpiac, szupersztárok váltanak csapatot óriási pénzért, az erőviszonyokat újraírják. Ezúttal sem alakult másként: két orosz bankot robbantott, Montréalban felrúgták az íratlan szabályokat, és idén is sok fiatal okoz gondot saját együttesének.

150 millió dollár két egykori orosz csapattársnak

Columbusban mindenki tudta, hogy el fog jönni július 1., annak pedig sírás lesz a vége, mivel a két legjobb játékosnak, Artemij Panarinnak és a kapus Szergej Bobrovszkijnak is lejár a szerződése. Az előző szezon cserestopja előtt Jarmo Kekalainen általános igazgató megpróbálta megerősíteni a csapatot, megszerezte a szintén lejáró Matt Duchene-t, a Blue Jackets végül épphogy becsusszant a rájátszásba. Ott aztán óriási szenzációt okozva kisöpörte az alapszakaszt rekorddal megnyerő Tampát, ekkor kezdték elhinni, hogy az "all-in" bejöhet.

Csakhogy a második körben jött a későbbi döntős Boston, és kiejtette a Columbust.

Mivel az ohiói város nem túl vonzó a legnagyobb sztárok számára, lehetett tudni, hogy óriási változások lesznek, a két orosz sztárért és Duchene-ért pedig sorban fognak állni a csapatok.

Szergej Bobrovszkij és Artemij Panarin is lelépett az eddig szép jövő előtt álló Columbustól Forrás: 1st Ohio Battery

Eleinte arról volt szó, hogy Panarin (aki első négy szezonjában 322 meccsen 320 pontot szerzett) és Bobrovszkij (aki 2013-ban és 2017-ben is elnyerte az NHL legjobb kapusának járó Vezina-trófeát) együtt keres új csapatot (a maradást hamar kizárták), a Florida Pantherst nézték ki maguknak. Míg "Bobnál" nem is lehetett hallani másik csapatról, addig honfitársát többen is megkörnyékezték, mint a Colorado, valamint a két New York-i csapat, a Rangers és az Islanders.

Hosszas tárgyalássorozat után Panarin végül a Rangershez írt alá hét évre, ahol szezononként 11,6 millió dollárt fog keresni.

Ezzel ő kapta 2019 nyarán a legnagyobb szerződést az NHL-ben. A pletykák szerint voltak csapatok, amelyek többet ajánlottak neki, de a Rangers nívóját nem tudta visszautasítani. A csapat is kockáztatott ezzel, hiszen 35 éves koráig magához láncolta a most még kiváló játékost.
A 31 éves Bobrovszkij is hétéves szerződést kötött, ő évi 10 milliót fog keresni a Panthersnél, ezzel Carey Price mögött a második legjobban fizetett kapus lesz.

Ha a két orosz szerződésének teljes összegét összeadjuk, akkor kijön, hogy a következő hét év során 151,5 milliót fognak keresni.
Bobrovszkij egyébként már most elköltött egy jelentősebb összeget, méghozzá új csapattársára, Frank Vatranóra. A kapus eddig a nem túl népszerű 72-es számot viselte, pechjére a Panthersnél Vatrano ugyanebben játszott. Bob viszont megmutatta, hogy neki nem számít a pénz, amikor kabaláról van szó, és

megvásárolta a számot egy Rolex luxusóráért, valamint a következő egy évben ő fizeti Vatrano összes étkezését is.

Van, amit nagyon nem szeretnek

A Blue Jackets a két oroszon kívül az olimpiai bajnok Matt Duchene-t is "bukta", aki szintén hagyott pénzt az asztalon csak azért, hogy Nashville-be igazolhasson. A center régóta szimpatizál a csapattal, ráadásul a country zene megszállottja, így végül 7 évre, összesen 56 millió dollárért írt alá, pedig ennél jóval többet kaphatott volna máshol, Columbusban főleg.

Montréalban is nagyon szívesen látták volna Duchene-t, aztán amikor kiderült, hogy lemaradnak róla,

Marc Bergevin olyat húzott, amire hat éve nem volt példa:

egy úgynevezett offer sheetet adott a Carolina Hurricanes fiatal sztárjának, Sebastian Ahónak. Ilyet a csapatok más klubok korlátozott szabadügynökeinek adhatnak (valaki addig korlátozott, amíg nem tölti be a 27-et, vagy nem játszott minimum 7 évet az NHL-ben, a játékjoga még szerződés nélkül is az aktuális csapatánál van), erről az ajánlatról az adott játékos csapata dönthet, hogy tartja-e, vagy nem, és elengedi a hokist. Ez azért történik meg ilyen ritkán, mert az általános igazgatók között van egy íratlan szabály, hogy ezt illik kerülni, és nem kiszúrni a másikkal. Ezt most Bergevin felrúgta az öt évre szóló, több mint 43 millió dolláros ajánlattal, azonban a Hurricanes ezt biztosan tartani fogja, ezt a közösségi média felületein is egyértelműen jelezték.

Széteső és épülő bajnokesélyesek

A Columbus a remek trió elvesztése után a svéd Gustav Nyquisttel vigasztalódhatott, de ezzel sem a mennyiségi, sem a minőségi pótlás nem jött össze a Blue Jacketsnél.
A piac másik nagy vesztese a főcsoportdöntőig menetelő San José Sharks, amely hosszabbított Erik Karlsonnal (a világ legdrágább védőjévé téve), ezért több játékosát is el kellett engednie, mivel nem fértek volna be a fizetési sapka alá.

Ennek esett áldozatul a csapatkapitány Joe Pavelski is,

aki egy három évre szóló, 21 millió dolláros szerződést kapott 35. születésnapja előtt pár nappal a Dallas Starstól. Kérdés, mihez kezdenek vele akkor, amikor visszafordíthatatlanul elkezd öregedni.
Rajta és a már említett Nyquisten kívül Joonas Donskoi is távozott a Sharkstól, ő a Colorado Avalanche-hez írt alá. Visszatérhet viszont a közel 40 éves klublegenda, Patrick Marleau, aki az elmúlt két évet Torontóban töltötte, előtte 19-et (!) San Joséban. Persze vele sem lesz bajnokesélyes ez a csapat, ráadásul még mindig nem tudni, mi lesz a másik ikonnal, Joe Thorntonnal.

Három Sharks-legenda: Patrick Marleau, Joe Pavelski és Joe Thornton. Előbbi és utóbbi még visszatérhet, a középsőtől elköszöntek Forrás: AFP/2014 Getty Images/Ezra Shaw

Ha már szóba jött a Colorado és a Toronto is, meg kell említeni az elmúlt hetek legnagyobb játékoscseréjét is. Az Avalanche a Maple Leafshez cserélte a klub történetének legeredményesebb hátvédjét, a még mindig csak 27 éves Tyson Barrie-t, valamint Alex Kerfootot, helyettük érkezett a balhés center, Nazem Kadri és Calle Rosén.

Ez a későbbiekben akár igazi win-win csere is lehet,

a kanadai együttes védelmére ráfért az erősítés, Barrie pótlását pedig három szupertehetséges védővel is meg fogja tudni oldani házon belül az Avalanche. Viszont centerposzton igencsak gyenge volt a csapat, Kadri pedig Auston Matthews és John Tavares mögött feláldozható lett Torontóban, amely ezzel a lépéssel ismét a bajnoki cím egyik nagy esélyesévé lépett elő (ehhez még azonban hátra van Mitch Marner hosszabbítása), de a Colorado építkezése is jó irányba halad.

A húszéveseké a világ

Nemcsak a már említett Aho az egyetlen fiatal sztár, akinek egyelőre nincs szerződése és korlátozott szabadügynök. Az NHL-ben már egyre több olyan hokis játszik, akik már a hároméves újoncszerződésük alatt azonnal szupersztár státuszba lépnek, és joggal tartják a markukat. A csapatok viszont óvatosak, főleg a fizetési sapka miatt.
Patrik Laine, Mikko Rantanen (hogy maradjunk a finn vonalon), Brayden Point, Mitch Marner, Brock Boeser, Kyle Connor, Matthew Tkachuk, Charlie McAvoy, Zach Werenski, vagy a friss kupagyőztes kapus, Jordan Binnington is arra vár, hogy korábbi bérét a sokszorosára emelje saját csapata.

Mikko Rantanen (balra) és honfitársa, Sebastian Aho a 2019-es NHL All-Star gálán Forrás: AFP/2019 Getty Images/Bruce Bennett

A baj csak az, hogy hiába érdemelnek évi 8-10 milliót, a csapat azzal nem férne be a fizetési sapka alá, így van ez Point és a Tampa Bay, valamint Marner és a Toronto esetében, ahol jelentős takarításokat kellett végezni, és/vagy fontos embereket kellett elengedni. Aztán persze az esetleges offer sheetekkel is számolni kell, ezek szintén megnehezítik a csapatok dolgát.

Ugyan van még néhány közepesen nagy név a piacon, az átigazolási időszak érdemi részét lezárhatjuk. A fent említett fiatalok szinte biztosan maradnak a helyükön, néhány apróbb csere várható még. Persze most még teljesen felesleges az erőviszonyokat firtatni, de az kijelenthető, hogy továbbra is legalább 6-8 olyan csapat van a ligában, amely ha bajnok lesz, nem okoz vele nagy meglepetést. Igaz, a St. Louis tavaly nem tartozott ebbe a körbe, aztán mégis ünnepelhetett a végén. Pont ezért szeretjük az NHL-t, csak kezdődjön már!