Vágólapra másolva!
Az NBA 2018-2019-es idényében a keleti főcsoport elődöntőjében a Toronto Raptors és a Philadelphia 76ers csapott össze. A végletekig kiélezett párharcban 2019. május 12-én mindent eldöntő hetedik mérkőzésre került sor, amely szintén rendkívül szorosan alakult. 4,2 másodperccel a vége előtt az otthon játszó kanadai együttes a győzelemért támadhatott, aztán jött Kawhi Leonard, a csapat sztárja, a többi pedig történelem.

Leonard elvitte a labdát Ben Simmons mellett, majd a rá kiváltó Joel Embiid fölött elengedett egy iszonyatosan nehéz dobást. A labda még a levegőben volt, amikor megszólalt a meccs végét jelző duda, majd a gyűrűn landolt, megpattant négyszer, végül úgy esett be. A Scotiabank Centerben körülbelül 20 000-en, kívül pedig százezrek nézték lélegzetüket visszafojtva, hogy bemegy-e a dobás, a katarzis pedig a körülmények miatt még nagyobb lett.

Ez volt az NBA történetének első olyan, mindent eldöntő hetedik meccse, amely dudaszós győztes kosárral ért véget.

Leonard és a Raptors meséje pedig tovább íródott. A főcsoportdöntőben az alapszakaszgyőztes, Giannis Antetokounmpóval felálló Milwaukee Bucks ellen jutottak tovább 4-2-vel úgy, hogy 0-2-es hátrányból álltak fel, a fináléban pedig a kétszeres címvédő Golden State Warriorst is legyőzték.

Ezzel a Toronto lett az NBA eső kanadai bajnoka, Leonardöt pedig megválasztották a nagydöntő legértékesebb játékosának. Érdekesség, hogy mindössze egy évet töltött a csapatnál: 2018 nyarán a San Antonio Spurs cserélte őt Kanadába, 2019-ben pedig lejárt a szerződése, és friss bajnokként szülővárosába, a Los Angeles Clippers csapatához igazolt.