Vágólapra másolva!
Vasárnap éjszaka rendezték a főcsoportdöntőket az NFL-ben. Elsőként a Tom Brady vezette Tampa Bay Buccaneers jutott a döntőbe a Green Bay Packers ellen, így a liga történetében első csapatként szerepelhet majd hazai pályán a Super Bowlban. A Bucs ellenfele a Kansas City Chiefs lesz, amely a Buffalo Bills ellen tudott nyerni. Így összejött az álomdöntő, azaz Tom Brady és Patrick Mahomes csatája az 55. Super Bowlban, amit február 7-én rendeznek majd.

Időrendben elsőként a Green Bay Packers-Tampa Bay Buccaneers meccset rendezték az NFC döntőjében. A meccset a szurkolók nagyon várták, két korszakos zseni, Aaron Rodgers és Tom Brady nézett farkasszemet, pályafutásuk során mindössze negyedszer és először a playoffban.

A meccset a Lambeau Fielden rendezték, de most nem volt annyira hideg, mínusz 2 fok és napsütés fogadta a csapatokat, és a korlátozások mellett bemehetett 8500 néző is.

Tom Brady pályafutása 21. szezonjában 14. alkalommal jutott el a főcsoportdöntőig és 10. alkalommal juthatott el a Super Bowlig.

A meccset a Tampa kezdte jobban, Brady rendre jól passzolt a harmadik downok alkalmával, majd Mike Evanst találta meg egy touchdown-passzal (0-7).

A folytatásban egyik csapat sem tudott pontot szerezni, Aaron Rodgersnek az első negyed végéig kellett várnia, hogy hosszabb időt tölthessen a pályán. Egy sack is belefért, majd az első negyed végén felépített akció a másodikban ért véget, amikor Valdes-Scantlinget találta meg egy TD-passzal Rodgers (7-7).

A következő játékban a Tampa Bay és Brady megint több harmadik kísérletet is hozott, majd Godwin elképesztő elkapása után folytatódhatott az akció, amit Fournette futott TD-je zárt le (7-14).

Az újabb akcióból a Packers is eljutott az endzone-ig, 10 yardon belülről három próbálkozása volt Rodgersnek, az utolsónál Adams éppen kilépett, amikor elkapta a labdát, így maradt a mezőnygól (10-14).

A félidő végén Rodgers újabb sacket kapott, majd elpasszolta a labdát, de annyi idő pont maradt, hogy Brady végig tudta vinni a csapatát a pályán, egy negyedik és kilences akciónál GOAT-fokozatba kapcsolt és Scotty Millernek dobott egy zseniális TD-passzt, félidőben így 10-21 volt az állás.

A harmadik negyed is rosszul kezdődött a hazaiaknak, egy elkapás után Aaron Jones kezéből ütötték ki a labdát, jöhetett újra a Bucs, Brady pedig újabb TD-passzt adott, ezúttal Brate-nek (10-28).

A Packers, mielőtt felfoghatta volna, hogy mekkora hátrányba került, egy gyors akció után zárkózott, Rodgers adott egy TD-passzt Tonyannek (17-28).

Ezt követően Brady keze is megremegett, ő is dobott egy interceptiont, majd a harmadik negyed végén hihetetlenül hosszan tudott támadni a Packers, amely szép lassan vonult a célterület felé, majd Davante Adams elkapásával jött össze a TD, de a plusz kétpontos akció nem sikerült (23-28).

A negyedik negyed elején Brady passzába csak beleérni tudott Evans, amit így a hazaiak szereztek meg. Rodgersék előtt volt a lehetőség, hogy ledolgozzák az ötpontos hátrányt, de az irányító a harmadik kísérletnél újabb sacket kapott, Brady jöhetett is vissza a pályára, de interceptiont dobott, ez már az idegek harca volt.

Rodgers megkapta rögtön az ötödik sacket a meccsen, majd puntolni kellett. Brady ezúttal többi időt töltött a pályán, Gronkowskinak is meg lett az első elkapása, de csak mezőnygóllal próbálkozhatott a Tampa, Succop pedig nem hibázott 46 yardról (23-31).

A Packersnek kevesebb mint öt perce maradt, Crosby révén egy mezőnygól jött össze (26-31), nem mertek TD + kétpontos kísérletre menni,

ennek pedig meg lett az ára, a Tampa ugyanis le tudta végül pörgetni az órát.

A döntés végül a Packers Super Bowljába került, Rodgers a meccs után elmondta, az edző döntése volt, hogy mezőnygólt rúgjanak, így végül nem maradt esély a győzelemre.

Tom Brady hazai pályán várhatja a Super Bowlt Forrás: AFP/2021 Getty Images/Stacy Revere

Tom Brady első szezonjában Super Bowlba vezette a Tampa Bay Buccaneerst, amely az első csapat lett, amely hazai pályán játszhat a Super Bowlban majd február 7-én.

Az AFC döntőjében Kansas City Chiefs-Buffalo Bills meccset rendeztek, a Chiefs a liga történetében az első csapat lett, amely zsinórban háromszor is hazai pályán játszhatott az AFC bajnoki címéért.

A címvédőnél agyrázkódása után újra a pályán lehetett a legutóbbi Super Bowl MVP-je, Patrick Mahomes.

Patrick Mahomes remekül kezdte pályafutása harmadik AFC-döntőjét Forrás: AFP/2021 Getty Images/Jamie Squire

A Bills rögtön a meccs elején megoldott egy negyedik és egy yardos szituációt, és egy bravúros, 51 yardos mezőnygóllal kezdett (0-3). A következő labdabirtoklásnál hatalmasat hibázott a Chiefs játékosa, Mecole Hardman, aki egy punt után kiejtette a labdát, így első és gólról jöhetett újra a Bills, amely egyből TD-t ért el Dawson Knox révén, de az extra pont kimaradt (0-9).

A Chiefs az első negyed végére jutott közel a Bills célterületéhez, de csak fordulás után sikerült pontot szerezni. Mahomes passza után Hardman vitte be a TD-t (7-9), aki így javította hatalmas hibáját.

A Bills támadóegysége nem sokat lehetett a pályán, újra jöhettek Mahomesék. Jó futásokkal hamar az endzone-hoz ért a Chiefs, és Williams futása hozta az újabb TD-t (14-9).

A helyzet a folytatásban sem sokat változott, csak a nagy passzok száma nőtt, majd Edwards-Helaire vitte be a következő TD-t (21-9).

A Bills félidő előtt eljutott az endzone közelébe, de csak egy mezőnygól jött össze (21-12). A harmadik negyedben a Chiefs kezdett egy mezőnygóllal (24-12), majd a Bills folytatta a sort egy viszonylag hosszú drive után (24-15).

Amikor kellett, megvillant a Chiefs nagy hármasa: előbb Hill robogott egy nagyot Mahomes passza után, majd Kelce kapott egy tökéletes TD-passzt Mahomestől, így már 31-15 volt az állás a harmadik negyed végén.

A negyedik negyed elején Allen passzolta el a labdát, a Chiefs pedig már csak arra figyelt, hogy ölje az órát, fogyassza a másodperceket. Kelce, amikor már nagyon muszáj volt, bevitt még egy TD-t, így lett 38-15 az állás, majd a Bills még McKenzie révén ért el egy TD-t, de az extra pontok már nem jöttek össze. A meccs állt egy darabig egy kis kakaskodás után, majd a Bills még három pontot tett a táblára, így 38-24 lett a vége.

Február 7-én tehát a Tampa Bay Buccaneers hazai pályán fogadhatja a Kansas City Chiefs csapatát az 55. Super Bowlban. A Kansas zsinórban másodszor lesz ott a fináléban.