Tom Brady és a Tampa Bay Buccaneers történelmet írt a Super Bowlon

Super Bowl LV GettyImageRank1 SPORT nfl AMERICAN FOOTBALL bestof topix
TAMPA, FLORIDA - FEBRUARY 07: Rob Gronkowski #87 and Tom Brady #12 of the Tampa Bay Buccaneers celebrate after defeating the Kansas City Chiefs in Super Bowl LV at Raymond James Stadium on February 07, 2021 in Tampa, Florida. The Buccaneers defeated the Chiefs 31-9. Mike Ehrmann/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legjobban várt Super Bowlja végül az elmúlt évek egyik legsimább nagydöntőjét hozta az NFL-ben. Tom Brady és a Tampa Bay Buccaneers is történelmet írt a címvédő Kansas City Chiefs 31-9-es legyőzésének köszönhetően.

A Super Bowl LV-nek a legnagyobb kérdése az volt, hogy ki jön ki győztesen minden idők (egyik) legjobb játékosa, Tom Brady és a 43 éves irányító utódjának kikiáltott Patrick Mahomes összecsapásából. A nagydöntő előtt a két klasszis egymás elleni mérlege 3-1 volt Brady javára, aki ezúttal már nem a New England Patriots, hanem a Tampa Bay Buccaneers csapatában állt ki a Kansas City Chiefs quarterbackjével szemben.

A Tampa Bay Buccaneers hazai pályán fogadta a címvédő Kansas City Chiefst Forrás: AFP/2021 Getty Images/Kevin C. Cox

Brady az első olyan csapatot vezethette fel a csúcsra, amelyik hazai pályán lép pályára a Super Bowlon. A floridai Raymond James Stadion az egyik legszebb létesítmény az NFL-ben, és a kedvezően alakuló járványhelyzet miatt nem kellett üres lelátók előtt megrendezni az összecsapást. A helyszínen helyet foglaló 22 ezer nézőből 7500 egészségügyi dolgozó volt, akik már a védőoltást is megkapták - a liga ezzel fejezte ki háláját a kórházi dolgozók felé.

Sarah Thomas személyében először volt női játékvezető a bírói csapat tagja, így a 47 éves hölgy is a pályán volt, amikor a Tampát alig másfél perc alatt megállította a Chiefs. Elsőre Mahomes sem ment sokkal többre, mint riválisa, így Bradyék szinte azonnal visszakapták a labdát. A floridaiak számára ez sem járt több sikerrel, sőt Bradyt először sackelték a találkozón.

A következő Chiefs-támadásban Mahomes több veszélyes passzt is megkísérelt, az egyik a célterületen belül álló Tyreek Hill sisakjáról pattant csak le.

A Kansas City 49 yardról próbált meg egy mezőnygólt, amit Harrison Butker értékesített is, megszerezve a vezetést csapatának.

Nem tartott sokáig a kansasiek előnye, a Buccaneers kevesebb mint négy perc alatt végigvitte a labdát a pályán. Leonard Fournette futásai mellett Antonio Brown elkapásai jellemezték a drive-ot, aminek a végén Brady régi játszótársát, Rob Gronkowskit vette célba egy rövid passzal, aki megszerezte a Super Bowl első touchdownját.

Ez volt Brady és Gronkowski 13. "közös" touchdownja a rájátszás történetében, ami NFL-rekord.

A Tampa Bay 7-3-ra átvette a vezetést, kialakítva ezzel az első negyed végeredményét.

Brady pályafutása első, első negyedben passzolt touchdownjára tizedik Super Bowljáig kellett várnia. A dolgok ezen a mostani meccsen valamivel könnyebben alakulhattak volna, ha a következő támadássorozat végén nem ütközik falba a hazai csapat. Amilyen könnyen átvitték a labdát a pálya közepén, az 1 yardos vonalnál annál nagyobb ellenállásba ütköztek.

Patrick Mahomes sokáig nem tudott mit kezdeni a Buccaneers védelmével Forrás: AFP/2021 Getty Images/Patrick Smith

A Chiefs kivédekezte mind a négy kísérletet, megmentve ezzel magukat egy korai nagyobb hátránytól. Azonban mivel Mahomes továbbra sem tudott mit kezdeni a Tampa Bay védelmével, így Brady nyugodtan építhette tovább csapata egyre magabiztosabb támadójátékát.

A vendégek védekezése is életjelet mutatott magáról, amikor Brady egyik felpattanó passzát Tyrann Mathieu megszerezte, de hiába. Egy szabálytalanság miatt maradhatott a labda a hazaiaknál - ez pár játékkal később is igaz volt, amikor Ryan Succop mezőnygólkísérleténél az egyik védő bemozdult, ami után a Tampa "ajándék" első kísérlettel folytathatta az akcióját. Brady pedig rutinosabb annál, hogy ne használjon ki egy ekkora lehetőséget. Az irányító ismét Gronkowskit vette célba, aki ezúttal a célterületen belül kapta el régi társának a passzát - immáron 14. alkalommal a rájátszások történetében.

Rob Gronkowski második touchdownjával a Buccaneers 14-3-as előnyre tett szert.

Még a nagyszünet előtt szépíteni tudott a címvédő, de Mahomeséknek továbbra is minden egyes yardért hatalmasat kellett küzdeniük. A 25 éves irányító főleg Travis Kelce-t találta meg többször is sikerrel, majd jutott el mezőnygóltávolságon belülre. Itt ismét a hazai védők pillanatai következtek, így a Chiefs csak egy mezőnygólt tudott elvégezni.

Harrison Butker 34 yardos mezőnygóljával a Chiefs 14-6-ra szépített.

A Buccaneersnek 55 másodperce volt, hogy további pontokat tegyen fel az eredményjelzőre, és ezt újabb buta kansasi szabálytalanságok segítségével meg is tette. Mike Evanst kétszer is szabályokba ütközően állították meg a védők, miközben az elkapó a labda irányába futott. A rutinos játékosokkal teletűzdelt hazaiak ezt kegyetlenül kihasználták.

Antonio Brown touchdownjával a Tampa Bay 21-6-ra vezetett az első félidőt követően.

A szünetben a The Weeknd nagyszabású show-műsorral szórakoztatta a nagyérdeműt.

A The Weeknd koncertje volt a Halftime Show programja Forrás: AFP/2021 Getty Images/Mike Ehrmann

A második félidőt a Kansas City kezdhette, és rögtön újabb pontokat tudott felvinni az eredményjelzőre. Ugyan a címvédő első touchdownja még váratott magára, de jó néhány korábbi alkalomból kiindulva tudhattuk, hogy egy-egy sikeres mezőnygólnak akár hatalmas jelentősége is lehet.

Harrison Butker ezúttal 52 yardról szerzett újabb három pontot csapatának. (21-9)

A Buccaneers egy pillanatra sem szerette volna visszaadni a reményt ellenfelének. Ennek megfelelően továbbra is rendületlenül haladt előre az ellenfél védelmének legcsekélyebb ellenállása nélkül. Fournette, Brown, Gronkowski olyan célpontjai voltak Bradynek, hogy Andy Reid továbbra sem találta meg az ellenszert. Ennek megfelelően

Leonard Fournette 27 yardos futott touchdownjával már 28-9-re elhúzott a Buccaneers.

Mahomes a következő labdabirtoklásban szinte azonnal eladta a labdát, a 22 éves Antoine Winfield védekezett kiválóan Hill mellett.

Alig három és fél perccel később a Tampa Bay annak ellenére újabb pontokat tudott szerezni, hogy Brady egy rossz snap után rávetődni kényszerült a játékszerre.

Ryan Succop 52 yardról is berúgta a mezőnygólt. (31-9)

Rob Gronkowski két touchdownt is szerzett a címvédő ellen Forrás: AFP/2021 Getty Images/Patrick Smith

Az utolsó negyedre fordulva Bradyék 22 pontos előnyben voltak - ahhoz, hogy vereséget szenvedjenek, még a négy évvel ezelőtti, New England Patriots mezében az Atlanta Falcons ellen bemutatott csodájánál is nagyobbra lett volna szüksége mostani riválisának.

A hazaiak puntja után Mahomes szenvedése tovább folytatódott, a fiatal tehetséget kétszer is sackelték, és csapattársai sem könnyítették meg a dolgát: újabb 10 yardos büntetés jött. A Chiefsnek nem sikerült további pontokat feltennie a táblára. Előbb nem tudták megoldani a negyedik kísérletet, majd amikor ismét visszakapták a labdát, Mahomes közel a célterülethez eladta azt.

Az irányító és csapata ezzel dobott touchdown nélkül zárta a Super Bowlt. A hátralévő másfél percet a Buccaneers már könnyedén lepörgette.

A Tampa Bay Buccaneers 31-9-re legyőzte a Kansas City Chiefst, amivel megnyerte a 2021-es Super Bowlt.

A floridaiak ezzel 2003 után második bajnoki címüket szerezték meg. Tom Brady pedig hat New England Patriotsszal elért győzelme után a Tampa Bayt is felvezette a csúcsra.

Tom Brady és Rob Gronkowski a Patriots után a Buccaneerst is felvezették a csúcsra Forrás: AFP/2021 Getty Images/Mike Ehrmann

A döntő MVP-jének megválasztott irányítónak ezzel már több Super Bowl-sikere van, mint bármelyik csapatnak az NFL történetében.

Amerikai futball, NFL, Super Bowl LV
Tampa Bay Buccaneers - Kansas City Chiefs 31-9 (7-3, 14-3, 10-3, 0-0)