25 évesen már 10 ezer pontot dobott az NBA-ben a Phoenix Suns szupersztárja

Charlotte Hornets v Phoenix Suns GettyImageRank2 nba Horizontal SPORT BASKETBALL
PHOENIX, ARIZONA - DECEMBER 19: Devin Booker #1 of the Phoenix Suns handles the ball during the second half of the NBA game against the Charlotte Hornets at Footprint Center on December 19, 2021 in Phoenix, Arizona. The Suns defeated the Hornets 137-106. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Christian Petersen/Getty Images/AFP (Photo by Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Elit társasághoz csatlakozott néhány hete a Phoenix Suns kosárlabdacsapatának sztárja, Devin Booker, aki már 25 évesen elmondhatja magáról, hogy több mint 10000 pontot dobott az NBA-ben. Kobe Bryantnél nem választhatott volna jobb példaképet magának a kiváló dobóhátvéd, akinek maga Bryant is fényes jövőt jósolt. Az évről évre rengeteget fejlődő Booker tavaly éppenhogy elbukta csapatával a bajnoki döntőt, de idén ismét harcba száll érte. A tehetséges, alázatos és magánemberként kifejezetten nagylelkű sportember mögött hatalmas rajongótábor áll, és drukkerek millióit teheti boldoggá, ha ebben az évben története első bajnoki címéhez segíti a Phoenix Suns csapatát.

Devin Booker 1996-ban született az Amerikai Egyesült Államokban, Michigan államban. Édesanyja, a mexikói és Puerto Ricó-i felmenőkkel rendelkező Veronica Gutiérrez kozmetikusként dolgozott, míg édeasapja, Melvin Booker profi kosárlabdázó volt. A Phoenix Suns játékosának szülei sosem házasodtak össze, Booker a gyerekkorában az anyjával lakott együtt Grand Rapids gazdag külvárosában, míg szerényebb körülmények között élő apját csak a nyári szünetekben látogathatta meg Mississippiben.

A fiatal fiú amikor csak tehette, az apjával kosarazott, és ennek köszönhetően hamar megmutatkozott, hogy Devin nagyon tehetséges ebben a sportágban.

Volt kitől örökölnie a játék iránti szeretetet és affinitást, hiszen Melvin Booker nagyszerűen játszott a középiskolában, ezért a Missouri Egyetem férfi kosárcsapatába került, ahol szintén kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Melvint az 1994-es NBA-drafton nem választották ki, de rövid ideig a Houston Rockets, a Denver Nuggets és a Golden State Warriors együtteseiben is szerepelt, igaz, sehol sem számított alapembernek.

Az egykori kosaras mindenképpen azt szerette volna, hogy vele ellentétben fiának sikerüljön a nagy áttörés az NBA-ben, ezért a kezdetektől fogva támogatta a tehetséges kamaszt. Az elszánt édesapa rábeszélte a fiú anyját, Veronicát, hogy Devin költözzön Mississippibe, ahol majd beindulhat a karrierje. Devin egy 2016-ban adott interjújában elmondta, hogy örökké hálás az édesanyjának, amiért elengedte őt.

nyilatkozta Booker, aki hozzátette, nem csupán pályafutására, hanem a személyiségére is nagy hatással volt a költözés.

Devin a Miss Point High School csapatában kezdett el kosarazni, az egyesületnél édesapja volt a másodedző.

A fiatal játékos kiemelkedett társai közül, már az első szezonjában 22,7 pontot átlagolt, és évről évre javult a teljesítménye.

Apja érezte, hogy fia bekerülhet az NBA-be, ezért kulcsfontosságú volt, hogy egy jó egyetemi csapathoz szerződjön. Booker a University of Kentucky kosárcsapatához került, amely kiváló együttes volt. Ezt jól jelzi, hogy 7 olyan játékossal is rendelkezett, akik 2015-ben bekerültek az NBA-be. Köztük volt a fiatal dobóhátvéd is, akinek ugyan akadt néhány kivételesen jó mérkőzése az egyetemi csapatban, mégis rendre a cserepadról szállt be és 10 pontot átlagolt a 2014/2015-ös idényben.

Devin Booker a Kentucky csapatából került be az NBA-be Forrás: Getty Images via AFP/2014 Getty Images/Andy Lyons

Sokan meglepődtek, amikor 2015-ben Booker a Phoenix Sunshoz került az NBA-drafton - amely egy évente megrendezett esemény, ahol a liga klubjai választhatnak a bajnokságba újonnan érkező játékosok közül -, de a fiatal kosaras hamar elhallgattatta a kétkedőket. Két nappal a 19. születésnapja előtt mutatkozott be a Dallas Mavericks ellen, ezzel rekordot döntött: ő lett a legfiatalabb játékos, aki mindössze egyetlen egyetemi szezon után debütálhatott az NBA-ben. Első meccsén egyből 14 ponttal hívta fel magára a figyelmet, bár a Suns akkoriban a liga gyengébb csapatai közé tartozott. Az együttes sokáig vele sem tudott bejutni a rájátszásba, de ez nem Bookeren múlott, aki az évek során csapata vezérévé és egyben az egész bajnokság egyik legjobbjává vált.

Első szezonját több mint 1000 ponttal zárta, ezzel ő lett a franchise történetének hatodik legfiatalabb játékosa, aki 20 éves kora előtt elérte ezt a szenzációs mérföldkövet.

Előtte ez csak olyan klasszisoknak sikerült, mint LeBron James, Kobe Bryant, Kevin Durant, Tracy McGrady és Dwight Howard, akik mind a legnagyobbak közé tartoznak.

Devin Booker gyorsan meghatározó játékosa lett a Phoenix Sunsnak Forrás: Getty Images via AFP/2016 Getty Images/Christian Petersen

A 2020 januárjában tragikus körülmények között meghalt Kobe Bryant elismerően beszélt Bookerről a fiatal tehetség első NBA-szezonja után. "Szerintem fantasztikus. Kiváló a hozzáállása, megvan benne a versenyszellem. Nagyon jó alapjai vannak, a lábmunkája nagyszerű.

mondta az újoncról a Los Angeles Lakers legendája 2016-ban. Bryant az egyik találkozásuk alkalmával egy pár aláírt cipőt ajándékozott Bookernek, amelyen ez a felirat állt: "Válj legendává!" A Suns klasszisa azóta a testén is büszkén viseli Bryant intelmét, a mondatot a karjára tetováltatta.

nyilatkozta példaképéről a dobóhátvéd.

Booker nem szállt el Kobe elismerő szavaitól, hanem még tovább fejlődött és rekordok sorát döntötte meg egymás után. 2016 novemberében egyéni karriercsúcsot jelentő 38 pontott dobott a New Orleans Pelicans ellen, majd a következő mérkőzésén 39-et a Lakersnek. 28 év után ő lett az első Suns-játékos, aki két egymást követő találkozón legalább 38 pontig jutott.

2017 februárjában 31 pontot szerzett a Milwaukee Bucks ellen, így az NBA történetének legfiatalabb játékosa lett, aki sorozatban 16 mérkőzésen legalább 20 pontot dobott. Booker élete legjobb mérkőzését a Boston Celtics ellen játszotta még 2017 márciusában.

Az akkor 20 éves dobohátvéd elképesztő formában teljesített, sorra dobta a hárompontosokat, a leglehetetlenebb helyezetekből is betalált, és döbbenetes módon 70 pontig jutott,

ami szintén rekord, mert a liga történetében korábban senki nem ért el ennyi pontot egy meccsen ilyen fiatalon. A mérkőzés egyetlen szépséghibája, hogy 130-120-ra a Boston nyert, de ezzel a teljesítményével Bookert végérvényesen az NBA szupersztárjai között kezdték el emlegetni.

Hiába Booker ragyogó teljesítménye, a Suns vele együtt is többnyire csak szenvedett és képtelen volt bejutni a rájátszásba.

A Phoenix - amely fennállása során még sosem nyert bajnokságot - akkor lépett szintet, amikor 2020-ban leigazolta a veterán Chris Pault, aki remek játékkapcsolatot alakított ki a pályán a csapat legnagyobb sztárjával.

A 11-szeres All-Star válogatott Paul személyében egy rendkívül tapasztalt klasszist szerzett a Suns, és az együttes játéka a két kiválóság vezérletével egyre jobbá és félelmetesebbé vált. Mindkét kosaras teljeskörű tiszteletet tanúsított a másik iránt, egymás keze alá játszottak, és ez nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a klub hosszú idő után bejusson a playoffba, ráadásul nagyon közel került a bajnoki címhez, mert nagydöntőt vívhatott a Milwaukee Bucksszal 2021-ben.

"A vas élesíti a vasat. Mindketten hasonlóan gondolkodunk: mindenáron nyerni akarunk" - mondta Booker.

méltatta csapattársát a 36 éves Paul.

Devin Booker és Chris Paul remekül megértik egymást a parketten Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Christian Petersen

A Suns a rájátszás során kiejtette a LeBron Jamesszel felálló, címvédő Los Angeles Lakerst, majd a Denver Nuggets és a Los Angeles Clippers együttesét, aztán a fináléban a Milwaukee Bucks következett. A "görög szörnnyel", Giannis Antetokounmpóval felálló Bucks ellen 2-0-val indított a Phoenix, de az ellenfél ezt követően zsinórban négyszer nyert és 4-2-es sikerével elhódította a bajnoki gyűrűt.

A jelenlegi szezonban is szárnyal a Suns, a csapat a Golden State Warriorsszal fej-fej mellett küzd a Nyugati Főcsoport első helyéért, és ezúttal is nagy esélyese a bajnoki címnek.

Booker továbbra is remekel, decemberben az Oklahoma City Thunder ellen újabb mérföldkőhöz jutott, ugyanis átlépte a tízezer pontos határt.

Az amerikai válogatott tagjaként a tokiói olimpián aranyérmes kosaras 25 évesen és 60 naposan ráadásul a liga történetének hetedik legfiatalabb játékosa lett, aki elérte ezt a mennyiséget. Csak olyan szupersztároknak sikerült ez nála is fiatalabb korban, mint LeBron James, Kevin Durant, Kobe Bryant, Carmelo Anthony, Tracy McGrady és Giannis Antetokounmpo.

Devin Booker sztársportolóhoz méltó életet él, nem veti meg a luxust, de van is miből költekeznie, mert 2018-ban ötéves, 158 millió dollár összegű szerződést kötött a Phoenix Suns együttesével. Luxusautókból álló kollekciója rengeteg különleges darabot tartalmaz. Többek között a birtokában van egy 1959-es Chevrolet Impala, az egyik kedvenc járgánya pedig egy Ferrari 488 Spyder típusú lélegzetelállító sportkocsi. Egy ideje a híres szupermodell, Kendall Jenner a barátnője, aki rendkívül népszerű a közösségi médiában, a szépséges bombázónak az Instagramon 212 millió követője van.

A népszerű kosarast milliók imádják, és igyekszik is példát mutatni fiatal rajongóinak, számos mexikói származású phoenixi gyereknek próbál segíteni, évente 500 ezer dollárt adományoz a rászorulóknak.

"Phoenixben igyekszem közelebb kerülni a mexikói örökséggel rendelkező gyerekekhez. Minden gyereknek látnia kell valakit, aki ugyanarról a helyről érkezett, aki sikeres lesz. Ez fontos számomra.

nyilatkozta a 25 éves sztár.

Nem csupán a fiatalok merítenek erőt Booker életéből, számára is akad inspiráció az életben a sport mellett. Életében különleges szerepet játszik 22 éves féltestvére, akinek mikrodeléciós szindrómája van, ami egy kromoszóma-egyensúlyzavar, amely egyeseknél fejlődési rendellenességeket okoz.

mondta Booker.

Ez a kötelék segített neki kapcsolatot kialakítani a Suns legnagyobb szurkolójával, Jenna Warrennel, a Down-szindrómás kislánnyal. Ő a sztárkosaras leghűségesebb rajongója, gyakran korán érkezik az arénába, hogy megnézze a bemelegítését. Booker a 2016-os NBA-draft előtt háromnapos New York-i körútra vitte a lányt, felejthetetlen élményt szerezve ezzel Jennának.

mondta Booker.

Booker számára természetesen nagyon fontos, hogy klubja minél többször nyerjen, újra bejusson a rájátszásba és a hőn áhított bajnoki címet is megnyerje, amire idén jó eséllyel pályázhat. A 25 éves klasszis továbbra is nagyszerű formában kosarazik, és nem csupán leghűségesebb rajongóját, hanem a világ összes Phoenix Suns-drukkerét bodoggá teheti, ha története első NBA-győzelméhez segíti a csapatot.