Az NBA történetének legdrágább klubja lett a kényszerből eladott Phoenix Suns

Los Angeles Lakers v Phoenix Suns GettyImageRank2 nba Horizontal SPORT BASKETBALL
PHOENIX, ARIZONA - DECEMBER 18: General view of action between the Los Angeles Lakers and the Phoenix Suns during the NBA preseason game at Talking Stick Resort Arena on December 18, 2020 in Phoenix, Arizona. Christian Petersen/Getty Images/AFP (Photo by Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
cserélt gazdát a Phoenix Suns Phoenix, 2023. február 7., kedd (MTI/AP) - Négymilliárd dollárért cserélt gazdát a Phoenix Suns, amely ezzel a legdrágább klub lett az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA).

A liga kedden közölte, hogy Mat Ishbia üzletember - aki az egyetemi bajnokságban maga is kosarazott - lett az új többségi tulajdonos az arizonai klubban. A vételár nemcsak a 2021-ben nagydöntős Sunsra, hanem a női bajnokságban (WNBA) háromszoros győztes Phoenix Mercuryra is vonatkozik. A decemberben bejelentett üzlethez már csak a többi egyesület jóváhagyása volt szükséges, amely hétfőn megtörtént.

A 43 éves Ishbia a legnagyobb amerikai jelzáloghitelező vállalat, a United Wholesale Mortgage tulajdonosa.

Az eddigi csúcsot Joe Tsai tartotta, aki 2019-ben 3,3 milliárd dollárt fizetett a Brooklyn Netsért és annak csarnokáért, a Barclays Centerért. A rangsor harmadik helyén a Houston Rockets áll, amelyet 2,2 milliárdért vett meg Tilman Fertitta 2017-ben.

A Phoenix korábbi tulajdonosát, Robert Sarvert szeptemberben egy évre eltiltották a liga döntéshozói, emellett 10 millió dolláros bírsággal sújtották klubvezetési szabálytalanságok miatt. Sarver 2004-ben 401 millió dollárért vásárolta meg a Sunst és a Mercuryt, ami ugyancsak rekord volt akkoriban.