Az MMA botrányhőse élő legendává vált szombat éjjel - videó

Horizontal
US mixed martial arts fighter Jon Jones (L) fights against French mixed martial arts fighter Ciryl Gane during their UFC 285 heavyweight title bout at T-Mobile Arena, in Las Vegas, Nevada, on March 4, 2023. (Photo by Patrick T. Fallon / AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton éjjel Las Vegasban az UFC 285 gálán a ketrecbe több mint három év kihagyás után visszatérő Jon Jones második súlycsoportjában is bajnoki övet szervezett. 

A 34 éves Jones mögött olyan karrier van, amilyen talán egyetlen más MMA-harcosnak sincs, mégis fanyaloghatunk kicsit, mert, ott van a kérdés, hogy mire lett volna képes ez az ember, ha mondjuk csak fele olyan fegyelmezett, mint Habib Nurmagomedov.

Szombat éjjel Jones három év kihagyást követően tért vissza az oktagonba, a nyolcszögletű küzdőtérre. Addigra kiürítette a félnehézsúlyt, sem ellenfele, sem motivációja nem maradt, hogy a 93 kiló alattiakkal verekedjen. Megcélozta a nehézsúlyt, kihívta a regnáló bajnokot, a félelmetes fizikai adottságokkal bíró kameruni-fracia Francis Ngannou-t, mivel azonban a UFC nem tudta (akarta) megadni neki a pénzt, amit kért, inkább visszavonult.

Pontosabban szüneteltette karrierjét. Ezúttal önszántából, nem úgy, mint 2015 és 2017 között, amikor háromszor függesztették fel, hol cserbenhagyásos baleset okozásáért, hol doppinggyanú miatt kellett háttérbe vonulnia. De bármi is történt, Jones mindig is a UFC állócsillaga maradt. Máig a szervezet legfiatalabb bajnoka azzal, hogy 2011-ben 23 éves kiütötte a félnehézsúly bajnokát, a brazil Mauricio Ruát.

Itt már bajban volt Ciryl Gane Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Chris Graythen

A bajnoki címet minden visszatérése után újra és újra megszerezte, összesen pedig rekordot jelentő 11 alkalommal védte meg. Neve mellett 27 győzelem mellett csupán egyetlen vereség van, de akkor sem győzték le: a Matt Hamill elleni meccsen leléptették szabálytalan könyökös miatt.

2022 végén aztán csak sikerült megegyeznie Dana White-tal, aki úgy gondolta, hogy a "szabvány" nehézsúlyú Ciry Gane kiváló ellenfél lesz számára a nehézsúly betöltetlen trónjáért. A UFC-benmajd' minden súlycsoportban hemzsegnek a jobbnál jobb harcosok, pehelysúlyban vagy középsúlyban hetente lehetne más-más párosításokkal slágermeccseket rendezni, a nehézsúly azonban kong az ürességtől. A clevelandi tűzöltó, Stipe Miocic, és a félnehézsúly legendája, Daniel Cormier egy három mecces sorozattal próbált bele életet lehelni, majd jött előbi és Ngannou kétfelvonásosa, de ez sem segített a súlycsoporton. Cormier visszavonult, Miocic nem sok kedvet mutat a harchoz, Ngannou pedig kevesellte a pénzt, és otthagyta a UFC-t. Így aztán kapóra jött Jones, akinek végül sikerült annyit ajánlai, hogy átöltözzön a bunyóhoz.

Ami elég egyoldalúra sikeredett: a francia jóformán megütni sem tudta Jonest, aki az első adandó alkalommal levitte, majd egy guillotine-fojtással 2 perc 4 másodperc után lezárta a meccset.

Jones a meccs utáni sajtótájékoztatón egy Ngannou-ra vonatkozó kérdésre válaszolva a kameruni óriás a hatalmas izmaival csak egy "pu**i". Inkább Stipe Miocicnak üzent, hogy hagyja ott egy kicsit a melóját, mert az ő legyőzésével szeretne a nehézsúly vitathatatlan királya lennei.