Vágólapra másolva!
Minden idők legelőkelőbb sorszámával kelt el a magyar női kosárlabdázó Juhász Dorka az észak-amerikai női profi kosárliga (WNBA) játékosbörzéjén. A UConn idén végzett, 23 éves magasbedobó játékjoga a négyszeres bajnok Minnesota Lynx csapatához került, és a magyar női kosárlabdázás legújabb csillaga hamarosan a világ legkeményebb bajnokságában bizonyíthat hétről-hétre.

Korábban mindössze három magyar női kosárlabdázónak sikerült eljutnia a WNBA játékosbörzéjéig: 1999-ban Nagy Andrea a harmadik körben a huszonötös sorszámmal kelt el (Washingtion Mystics), ugyanebben az évben pedig a pécsiek legendája, Iványi Dalmát a negyedik körben harminchetedikként választotta ki a Utah Starzz csapata. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Nagy Andreát 1996-ban már draftolták, csak akkor még nem létezett a WNBA, csupán az elődje, az ABL működött. 2003-ban pedig Újhelyi Petrát a tizenhatos sorszámmal vitte el a Detroit Shock, amellyel mindjárt bajnokságot is nyert a magyar válogatott bedobó, bár mindössze csak tizennégy meccsen lépett pályára.

Iványi Dalma a magyar női kosárlabdázás egyik legendája Forrás: Origo

Közülük a legnagyobb nyomot a PVSK-val tízszeres magyar bajnok, 11-szeres kupagyőztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes Iványi Dalma hagyta, aki 1999 és 2006 között három csapatban (Utah Starzz, Phoenix Mercury, San Antonio Silver Stars) összesen 106 mérkőzésen lépett pályára a világ legerősebb női kosárlabda-bajnokságában.

- mondta el Juhász Dorka, miután kiválasztotta őt a Minnesota Lynx csapata.

Egy pécsi kosaras a tengerentúlon

A sudár termetű pécsi hölgy annak idején Rátgéber Lászlónál sajátította el a sportág alapjait, és a PEAC–Pécs együttesében már 16 évesen bemutatkozott az NB I-ben.

fogalmazott korábban a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, Rátgéber László.

Dorka az Empire State Building tetején New Yorkban Forrás: --WNBA

A magyar kosaras lány 2018-ban került ki az Egyesült Államokba az Ohio Állami Egyetemre a Buckeyes csapatához, majd 2021 elején fejezte be az alapképzést az Ohio Egyetem hallgatójaként. Dorka elmondása szerint az Ohio State csapatánál egy háromórás edzésen vett részt, majd egy órás egyéni edzés és szintén egy órás erőnléti edzésük is volt a csapattal heti öt napon át.

- árulta el Juhász Dorka az első éveivel kapcsolatban külföldön.

A magyar kosaras 2021 április elején jelentette be, hogy a hátralévő két évére él az intézményváltás lehetőségével. Így az egyetemi kosárlabdázás egyik legmagasabban jegyzett szakmai programjában fejlődhetett tovább: Juhász Dorka a UConn növendéke lett, ahol a legendás edzővel, Geno Auriemmával dolgozhatott együtt.

Juhász Dorka épp a feldobásnál próbálja elütni a labdát a NCAA rájátszásának egyik meccsén Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Steph Chambers

Geno Auriemma csapata 1995 óta 21 alkalommal jutott a Final Four-ba és 11 bajnoki címet szerzett. A szakmai programból korábban húsz olyan játékos került ki, akik a WNBA drafton az első körben keltek el. Közülük öten 1/1-es kiválasztottak voltak a játékosbörzén: Sue Bird (2002), Diana Taurasi (2004), Tina Charles (2010), Maya Moore (2011) és Breanna Stewart (2016).

A tavalyi rájátszásban 2022 márciusában a UConn csapata sorozatban tizennégyszer jutott be az egyetemi bajnokság (NCAA) legjobb négy csapata közé. A meccs második negyedében Juhász Dorka csuklótörése után is kiharcolták a győzelmet. A magasbedobó horrorsérülése után több csapattársa annyira elérzékenyült, hogy néhányan sírni kezdtek a kispadon.

Idén tavasszal a 12-szeres NCAA-bajnok Huskiesszal Juhász Dorkának csak a legjobb tizenhatig sikerült eljutni az egyetemi bajnokság rájátszásában. A nyolcaddöntőben éppen Dorka korábbi csapata, az Ohio State Buckeyes 73–61-es győzelemmel parancsolt megálljt a UConn-nak. Ezzel megszakadt a Huskies 14 éve tartó páratlan sorozata, 14 éve megszakítás nélkül mindig bejutottak a Final Fourba.

Anyukája meccseit videókazettán nézte

Édesanyja, a 125-szörös válogatott és Európa-bajnoki bronzérmes Balázs Hajnalka szerint Juhász Dorka jó helyre került, amikor megszerezte a játékjogát a Minnesota Lynx az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokság (WNBA) játékosbörzéjén.

A magasbedobó korábban elárulta, hogy az anyukája miatt kezdett el kosarazni, és videókazettákon nézte a meccseit.

Juhász Dorka a UConn csapatának erőssége volt a palánkok alatt Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Rich Schultz

A Minnesota Lynx 2011-ben, 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben is bajnok volt. A csapat az előző szezonban 14 győzelemmel és 22 vereséggel a kilencedik lett az alapszakaszban, így lemaradt a rájátszásról. A szakmai munkát Cheryl Reeve, az amerikai válogatott szövetségi kapitánya irányítja.

árulta el Cheryl Reeve, a Minnesota Lynx edzője.

Juhász nagyon örült az új csapatának Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Sarah Stier

A 192 cm magas magyar bedobó a legmagasabb játékos a Minnesota csapatában, aki sokat segíthet támadó és védőoldalon a bajnoki meccseken.

A pécsi kosaras a festéken belül és kívül is komfortosan mozog, elzárás-leválás után képes tempóból, vagy közvetlenül a gyűrű felé mozogva pontokat szerezni.

Juhász sokoldalúságának és kiváló pattanózásának (9,9 lepattanó meccsenként) köszönhetően a 24 éves bedobónak jók az esélyei, hogy bekerüljön a Minnesota rotációjába. Főleg úgy, hogy a magyar lány legfőbb posztriválisa, a tizenkettedik helyen kiválasztott francia játékos, Maia Hirsch nem játszik az idei szezonban. Juhász Dorka így akár már az idény elején bebiztosíthatja a helyét a csapatban.

- nyilatkozta Juhász Dorka a Minnesota edzőtáborában.

- mondta el a magyar bedobó.

A magyar kosaras minőségi kosárlabdázókkal lesz körbevéve a csapatban. A Minnesota Lynx négy éve a hatodik helyen draftolta Napheesa Colliert a játékosbörzén. Az olimpai bajnok amerikai bedobó a csapat egyik legfőbb vezére lehet a szezonban. Collier fantasztikus játékszervező képeségekkel megáldott játékos, és a draft második választottja, a festéket előszeretettel támadó Diamond Miller nagyon sok hasznot húzhat abból, ha Juhász Dorka külső-belső játéka kicsalogatja majd az ellenfél védőit a palánk alól.

Juhász Dorka nem esik kétségbe, ha hármast kell dobnia Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Alika Jenner

A kiváló perimétervédő (hárompontos vonal körüli terület) hírében álló Brea Beal az Év Védőjátékosának díjára az utolsó pillanatig esélyes volt. Taylor Soule pedig az atlétikus játékával segíthet sokat a csapaton. Lynx jelenlegi – még nem végleges – keretében ott van a háromszoros WNBA All-star válogatott Kayla McBride – aki megfordult Sopronban –, és a korábban Szekszárdon játszó bosnyák Nikolina Milic is.

- válaszolt Juhász Dorka arra a kérdésre, hogy a távoli dobások mennyire jelenthetnek neki akadályt majd a profi ligában.

- mondta el a magyar kosaras.

Juhász Dorka nagyon bízik benne, hogy helye lesz a csapatban Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Sarah Stier

Szerencsére a magyar játékos ígéretes jeleket produkált arra, hogy a Minnesota rotációjába kerülhet majd. Május elején Juhász Dorka kezdőként lépett pályára az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokságban (WNBA) szereplő Minnesota Lynx csapatában a Washington Mystics elleni előszezoni mérkőzésen, és a magyar bedobó 11 pontot dobott és tíz lepattanót szedett le. A meccset a Minnesota nyerte 72-69-re.

Az idei WNBA-szezon május 19-én rajtol, de előtte még Torontóban csap majd össze a Chicago Sky és a Minnesota Lynx. Ez lesz a WNBA történetének első kanadai mérkőzése. Remélhetőleg Juhász Dorka játéka is emeli majd a történelmi összecsapás fényét, és a magyar kosaras lány egy lépéssel közelebb kerül majd a céljaihoz.