Vágólapra másolva!
83 éves korában meghalt az első filippínó származású amerikai NFL-sztár, Roman Gabriel. A gyászhírt a fia, III. Roman Gabriel jelentette be a közösségi médiában, hozzátéve, hogy békésen, az otthonában távozott természetes halált halva.

Az nbcnews.com beszámolója szerint Roman Gabriel nagy hatalmas termetű játékos volt, akit 1962-ben a Los Angeles Rams draftolt másodikként. Az első filippínó amerikai hátvéd volt az NFL-ben, 1969-ben a liga MVP-je lett a 83 éves korában elhunyt sztár.

Roman Gabriel, NFL
Meghalt az NFL-sztár, Roman Gabriel 
Fotó: nbcnews

2021-ben az idősebb Roman Gabriel így vélekedett a Los Angeles Timesnak: „Szívproblémákkal és ízületi gyulladással élem a nyugdíjas éveimet, de boldog vagyok.” Hozzátette, ideje nagy részét az észak-karolinai Wilmington és a dél-karolinai Little River között tölti.

„Gyászoljuk a Rams legendájának és futball úttörőjének, Roman Gabrielnek az elvesztését” –  írta a Rams a korábban Twitter néven ismert X-en.

Gabriel 1989-ben került be az NFL Hírességek Csarnokába. A hátvéd 196 cm magas volt, és 106 kg, ami akkoriban hatalmasnak számított. Nem is csoda, hogy hogy a Green Bay edzője, Vince Lombardi egyszer úgy jellemezte őt, mint „nagy telefonoszlopot”.

Gabriel 11 évet játszott a Ramsban és öt évet a Philadelphia Eaglesben, miután a Rams megszerezte John Hadlt.

„Gabe csodálatos játékos volt, és még jobb mentor. Szavakkal nem lehet leírni, hogy milyen nagyszerű csapattárs volt” 

–  tette közzé Ron Jaworski, aki Gabriellel együtt játszott az Eagles csapatában az utolsó szezonjában. „Egy különleges játékos és egy még jobb ember volt!” - tette hozzá.

1967 és 1970 között Gabriel vezette a Rams csapatát 41-14-4-es rekordra és két divíziós címre. 1969-ben MVP-nek választották, miután 2549 yardot dobott, 24 touchdown-passzal és öt futóponttal.

Gabrielt 1973-ban került az Eagleshez. Nyugdíjba vonulása után Gabriel rövid ideig a CBS-nél dolgozott is dolgozott, NFL-meccseket elemzett. Edzőnek a Cal Poly Pomonánál kezdett, majd az USFL Boston Breakersnél és a Raleigh-Durhamnél is dolgozott.

Gabriel a színészetbe is belekóstolt. Filmjei között szerepelt az 1968-as „Skidoo” Jackie Gleason főszereplésével, valamint az 1969-es „The Undefeated” John Wayne és Rock Hudson főszereplésével. Olyan tévéműsorokban szerepelt, mint a „Gilligan's Island”, „Perry Mason”, „Ironside” és a „Wonder Woman”.