Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Grosso gyászba borította Németországot

Vágólapra másolva!
Két háromszoros futballvilágbajnok válogatott, Németország és Olaszország csapott össze egymással kedden este Dortmundban, hogy eldöntsék, melyiküknek marad esélye arra, hogy negyedszer is a világ legjobbja legyen. A találkozó 119 percen keresztül gól nélküli döntetlenre állt, az utolsó percben azonban Grosso, majd Del Piero is bevette Lehmann kapuját. Olaszország 2-0-s sikerrel jutott fináléba, s a világversenyeken továbbra is veretlen a germánokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Eredmény, első elődöntő:
Németország - Olaszország 0-2 (0-0, 0-0, 0-0) - hosszabbítás után
Dortmund, 65 ezer néző
v.: Benito Archundia (mexikói)
Németország: Lehmann - Friedrich, Metzelder, Mertesacker, Lahm - Schneider (Odonkor, 83.), Kehl, Ballack, Borowski (Schweinsteiger, 73.) - Podolski, Klose (Neuville, 111.)
Olaszország: Buffon - Zambrotta, Materazzi, Cannavaro, Grosso - Perrotta (Del Piero, 104.), Pirlo, Gattuso, Camoranesi (Iaquinta, 91.)- Totti - Toni (Gilardino, 74.)
gól: Grosso (119.), Del Piero (120+1.)
sárga lap: Borowski (40.), Metzelder (56.), illetve Camoranesi (90.)

A két válogatott korábban 28 alkalommal találkozott egymással, amíg az olaszok 13-szor, addig a németek mindössze hétszer nyertek. Érdekesség, hogy világ- és Európa-bajnokságokon a felek hatszor meccseltek egymással, s az itáliaiak még veretlenek voltak - vb-elődöntőben 1970-ben csaptak össze, akkor Olaszország drámai hosszabbításban 4-3-ra diadalmaskodott.

A németek számára pozitívum lehetett a helyszín: Dortmundban eddig 13 győztes meccs mellett mindössze egy döntetlen csúfítja a képet, azt is még 1977-ben Wales ellen szedte össze a csapat.

A hazai kapitány, Jürgen Klinsmann még a mérkőzésre is tartogatott egy húzást, azt ugyan lehetett tudni, hogy az eltiltott Torsten Frings helyett várhatóan Tim Borowski lép pályára, ám a szakvezető végül kihagyta egyik játékmesterét, Bastian Schweinsteigert is, s Sebastian Kehlt állította csatasorba. Fel is sejlett a brazil példa: a világbajnok edzője, Carlos Alberto Parreira a franciák ellen próbált kísérletezni, s megbontani addigi kezdő tizenegyét, s lám, ráfizetett...

Az olaszoknál Andrea Barzagli maradt ki az ukránok elleni győztes negyeddöntőt követően, pontosabban az eltiltását letöltő Marco Materazzi vette vissza helyét Fabio Cannavaro mellett a védelem tengelyében.

A meccs olasz fölénnyel kezdődött, annak ellenére, hogy Toni jóvoltából mindössze egyetlen csatárral lépett pályára Marcello Lippi csapata, a Totti, Pirlo, Gattuso belső hármas sokkal nagyobb veszélyt jelentett Lehmann kapujára, mint a túlbiztosított német középpálya. A 16. percben Perrotta akár a vezetést is megszerezhette volna, ha nem totojázik annyit, s nem ijed meg a kirobbanó Lehmanntól annyira, hogy csupán (láb)ujjheggyel tolja meg a labdát...

Olasz részről a pontrúgások állandó veszélyt jelentettek, Pirlo és Totti próbálta kiszolgálni a társakat, ám csak a kiugratásokban bízhattak, a beívelt labdákat ugyan is rendre a belső védők fejelték el. Podolski és Klose sem villogott Materazzi és Cannavaro szorításában, Schweinsteiger hiányában pedig Ballack sem erőlködött annyira távoli lövésekkel.

Félidőben egyik szakvezető sem cserélt, s bár Klose, majd Grosso (igaz, utóbbi lesről) megvillant, a 62. percben esett Podolski-lövésnél többet nem lehetett feljegyezni. A meccs a rendes játékidőben gól nélküli döntetlennel zárult, következhetett a hosszabbítás.

Marcello Lippi a kis pihenőt arra használta ki, hogy Camoranesi helyére Iaquintát cserélte be, s eligazította a többieket is, legalábbis erre engedett következtetni a ráadás első néhány perce. Előbb Gilardino csinált bolondot mindenkiből a jobbszélen, s miután becselezte magát az ötösig, s már Ballackot is meghintáztatta a bal kapufát találta el. Egy perc sem telt el, Zambrotta is villant, 15 méteres lövése a lécen csattant.

Utolsó olasz csereként Del Pierót is csatába dobta Lippi, miközben a ráadás első részének végén Odonkor jobbról középre lőtt labdájára Podolski teljesen egyedül érkezett, de a bal kapufa mellé fejelt.

A második 15 percben sem ült le a játék. Előbb Del Piero és Iaquinta ügyetlenkedett ziccerben, majd az ellentámadásból Podolski bombáját Buffon fantasztikus reflexszel tolta léc fölé. Aztán ismét Del Piero következett, ám Lehmann hiába csavargott el kapujából, a Juventus klasszisa nem tudta az üres hálóba juttatni a labdát.

Amikor már az edzők is a büntetőrúgók névsorát böngészték, a 119. percben Grosso pazar csavarásával Olaszország vezetést szerzett. Egy perc alatt nem lehet csodát tenni, a németek offenzívát indítottak, Gilardino és Del Piero csak erre várt, s egy tökéletes kontra végén a Juventus támadója beállította a 2-0-s végeredményt.

Olaszország megérdemelte a győzelmet, az egész meccsen sokkal agilisabban futballozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez