Szlovénia lehet az első vb-nyolcaddöntős

Vágólapra másolva!
Kevesen gondolták volna, hogy Szlovénia labdarúgó-válogatottja csoportelsőként várja majd a világbajnokság második körét, ám Matjaz Kek csapata az Egyesült Államok elleni győzelmével máris bejuthat a legjobb 16 közé.
Vágólapra másolva!

Nem mintha a szlovénok olyan fantasztikusan futballoztak volna az első meccsükön: Algéria ellen a torna egyik legrosszabb 90 percét játszották, ám némi szerencsével és egy kis algériai segítséggel begyűjtötték a három pontot.

A szövetségi kapitány maga is tisztában van azzal, hogy együttesének javulnia kell. "Algéria ellen az első félórában nem úgy futballoztunk, ahogy szerettem volna. Szerencsére a játékosok is tisztában voltak a helyzettel, és megfogadták a tanácsaimat, ezért is tudtunk nyerni" - magyarázott Kek, aki valószínűleg ugyanazt a kezdő tizenegyet küldi majd a pályára, mint az afrikaiak ellen.

A csatársorban Zlatan Ljubijankic pályázik Zlatko Dedic helyére, de valószínűbb, hogy a kapitány nem változtat.

Mindez az amerikaiakra is igaz, Bob Bradley szintén ugyanazokat küldi majd pályára, akik az első mérkőzésen Anglia ellen is kezdtek. Az egyedüli kérdőjel a kapus Tim Howard neve mellett állt, akinek a bordái alaposan megérezték Emile Heskey stoplijait, de a hálóőr vállalni tudja a játékot.

A csapatkapitány Landon Donovan 125. alkalommal húzhatja fel a címeres mezt, és így már a negyedik helyen áll a válogatottsági örökranglistán (a góllövőlistát már régóta vezeti), és nagyon bízik benne, hogy még a vébén utoléri az előtte álló Marcelo Balboát, ez ugyanis azt jelentené, hogy az USA bejutott a legjobb nyolc közé.

A középpályás elmondta, hogy tisztában vannak vele: az angolok elleni bravúros döntetlen csak akkor ér valamit, ha Szlovénia ellen is pontot vagy pontokat szereznek. "Ha döntetlent játszunk, megmaradnak a továbbjutási esélyeink, ha pedig nyerünk, akkor fél lábbal a legjobb 16 között vagyunk" - elemezte csapata helyzetét Donovan.

A várható kezdőcsapatok (kezdés: 16.00)
Szlovénia: S. Handanovic - Brecko, Suler, Cesar, Jokic, Birsa, Koren, Radosavljevic, Kirm, Dedic, Novakovic. Szövetségi kapitány: Kek.
Egyesült Államok: Howard - Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra, Donovan, M. Bradley, Clark, Dempsey, Altidore, Buddle. Szövetségi kapitány: B. Bradley.