Vágólapra másolva!
Horgászni mindig jó. Kikapcsol, megnyugtat, segít elfeledni a városban ránk ragadt stresszt. De sok horgász nem csak a megszokott állásokat szeretné kipróbálni, hanem mindig új és új helyen randevúzna az uszonyosokkal. Számukra legújabb ajánlatunk a Mosoni-Duna.

Mosonmagyaróvárig a folyó sebes sodrású (itt néha csak tíz méter széles a lejjebb olykor 60 méter széles folyó), a várost elhagyva azonban útját kanyargósra veszi, s ezen a szakaszon már lassabb. A folyó partját végig galériaerdők szegélyezik, melyben otthonra lelt a tölgyesektől a szilen, a juháron át a nyárfákig több értékes fajta. A növényvilághoz hasonlóan gazdag a folyó halban is. Hiszen az ismert fajok, mint a csuka, a harcsa, a ponty, a lapos keszeg, balin, compó és busa mellett olyan ritkább fajok is előfordulnak a Mosoni-Dunában, mint a dunai ingola, kősüllő, selymes durbincs, kövi csík, szilvaorrú keszeg, leánykoncér, fejes domolykó, az aranyhal, a szélhajtó küsz vagy a dunai galóca, a sebes pisztráng, a kecsege vagy az angolna.

A folyó és holtágai randkívül fontos szerepet töltenek be nemcsak a környék, hanem az egész Duna szakasz életében, lévén hogy sok faj a Mosoni-Dunában telel és ív, így egyáltalán nem mindegy, hogy óvják a környék lakói és a horgászok a folyó vizét, s annak élővilágát. A folyó egész hosszában horgászható, az egyetlen kivétel a Rábca és a Patházi csatorna befolyása közötti szakasza. A horgászjegyek és bérletek árai pillanatnyilag a következőek: a felnőtt éves 6000, a heti 2500, míg a napijegy 1000 forintba kerül. Ugyanez a diákoknak 3000/1300/500 forintot kóstál. Izgalmas a horgászat csónakból, mely megengedett. Akár túrázhatunk is, ha kedvünk tartja, több helyen is remek kempingek és táborozóhelyek várják a vadregényes tájon a kalandokat is kedvelő pecásokat. Több horgász egybehangzó véleménye szerint a legszebb táborhely Dunaszigetnél található.

A legnagyobb esély a kapásra - természetesen több kiváló szakasz mellett - a Mosoni-Duna Győr előtti része, mivel ezen a szakaszon a halak a vonulási útvonalak miatt nagy csoportokban fordulnak elő. Egyes fajok a mélyebb Rábába vagy Rábcába, mások viszont a Mosoni-Duna holtágaiba vagy a nagy Duna irányába folytatják útjukat. A Bagoméri-ágban még kecsegét is találni, mert ez a manapság már ritka hal az ág kavicsos medrét nagyon kedveli. Az állóvizű, növényzettel sűrűn benőtt ágakban a csukázni, pontyozni vágyók kedvelt vadászterületei lehetnek, míg a part mentén gyakori vendég, fűzfák gyökerei menedékében a süllők élnek, aki tehát erre a halra vadászna, itt keresse.

Természetesen nemcsak horgászni lehet e gyönyörű tájon, a part menti városok rengeteg látnivalóval szolgálnak a kirándulni (is) vágyó horgász számára. Ásványrárón megcsodálható a régi dunai mesterség, az aranymosás, Győrben számtalan nevezetesség (vár, Xantus János Múzeum, Püspökvár, Napóleon-ház), míg Héderváron a kastély várja a kikapcsolódni vágyó pecásokat.