Társoldalunk:

Nyolcvanöt éves az Everest első legyőzője

Július 20-án nyolcvanöt éves, Sir Edmund Hillary új-zélandi hegymászó, aki elsőként jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre, és meghódította a Déli-sarkot is.

1919-ben Aucklandban született. Első világháborús veterán apja újságszerkesztőként dolgozott, de összekülönbözött a kiadóval, ezért vidékre költözött, és méhésznek állt. Fiát nagyon szigorúan fogta. Edmund naponta két órát utazott az iskolába, az időt olvasással ütötte el. A szégyenlős fiúnak nehéz sora volt, ezen tulajdonsága egész életében elkísérte: már ünnepelt hegymászó volt, amikor 1953-ban megkérte leendő nejének kezét - azaz csak meg akarta kérni, a lánykérést végül anyósa bonyolította le.

Nagyon ügyetlen sportoló volt, így egyelőre csak könyvei fölött gubbasztva ábrándozott a kalandokról. Tizenhat éves korában, egy osztálykiránduláson látott először havat, és nagy örömére szolgált, amikor kiderült, hogy alkata és kitartása révén alkalmas a hegymászásra. Közepes tanuló volt, ki is maradt az iskolából, és apjának segített a méhészkedésben. A második világháború idején a légierőnél szolgált, de megsebesült és leszerelték. Ekkor vette fejébe, hogy megmássza a világ legmagasabb hegyét, az addig emberi láb nem érintette Mount Everestet. A Harmadik Saroknak is nevezett csúcs tartotta magát: az Északi-sarkot 1909-ben, a délit 1911-ben elérték, de a Csomolungma meghódítására indított 15 expedíció mind kudarcot vallott. Hillary mindent e célnak rendelt alá, s a nagy alkalom 1953-ban következett el számára.

A John Hunt vezette brit expedíció igen alapos szervezés után március 10-én indult útnak. A csúcs megmászására kijelölt Hillary úgy döntött, Tenzing Norgay serpa társaságában hajtja végre a végső csúcstámadást. A 8500 méteren felállított kilences táborból töltött éjszaka után május 29-én reggel fél hétkor, mínusz 27 fokban, kitűnő időjárási körülmények közt indultak, s öt órával később, egy keskeny hógerinc tetején ketten egyszerre léptek szó szerint is a világ tetejére. Gyönyörködtek a panorámában, fényképeztek, s négy (brit, ENSZ-, nepáli, indiai) lobogót tűztek ki. Visszatérve élete valószínűleg első és utolsó, szűkszavú káromkodásával vezette le feszültségét: "Elintéztük a kurafit" - mondta a többieknek. A nagy hírt - persze már szalonképes formában - titkos rádióüzenetben tudatták Londonnal, hogy elsőként II. Erzsébet királynő június 2-i koronázási ünnepségén tehessék közzé.

A Mount Everest meghódítása hatalmas szenzáció volt, hasonlót csak a tizenhat évvel későbbi Holdra szállás keltett. Az egyszerű aucklandi méhészfiú mai értelemben vett világsztár lett. A hőst lovaggá ütötték. (Tenzingnek csak a György-érdemérem jutott.) Néhány évig csak utazott, élménybeszámolókat tartott és ünnepelték, ahol csak járt. Becsületére legyen mondva, nem szédítette meg a csillogás: mindig szerényen nyilatkozott, a diadalt a csapat és nem egymaga érdemének tulajdonította.

Újabb hegymászó expedíciókat vezetett, összesen 11 hatezer méteren felüli csúcsra ért fel a Himalájában, 1958-ban traktorokkal szelte át az Antarktiszt, Amundsen és Scott után harmadikként érte el a Déli-sarkot. Az ötvenes-hatvanas években fél tucatszor járt a Himaláján, 1960-ban nagy hírverést kapott expedícióval próbált (hiába) a titokzatos hegyi ember, a jeti nyomára bukkanni, 1977-ben a Gangeszen hajózott fel annak forrásáig. Fia, Peter is elismert hegymászó lett, apja nyomdokaiba lépve két alkalommal is feljutott a Mount Everestre.

Forrás: MTI
Sir Edmund Hillary
Hillary számos könyvet írt, filmet forgatott, előadást tartott, ebből származó bevételeinek jelentős részét a nepáliak megsegítésére, iskolák, kórházak építésére fordítja. Munkássága elismeréséül a Mount Everest megmászásának ötvenedik évfordulóján, 2003-ban a nepáli kormány tiszteletbeli állampolgárságot adományozott neki. Nepálban érte annak idején élete legnagyobb tragédiája is: 1975-ben felesége és egyik lánya repülőbaleset áldozata lett Katmandu közelében. A csapást sokáig nem tudta kiheverni, magányos hotelszobákban itallal és tablettákkal enyhítette bánatát. Hat évvel később maga is csaknem életét vesztette hegyibetegség következtében, és azóta is többször fellépett nála tüdővizenyő nagy magasságban. Lelki egyensúlyát azonban visszanyerte: másodszor is megnősült, egy hegymászó társa özvegyét vette el.

Sir Edmund Hillaryt számos megtiszteltetés érte és még több kitüntetés birtokosa, 1985-től öt éven át hazája indiai nagykövete volt, és az ő arcképe díszíti az új-zélandi ötdolláros bankjegyet. Csak az zavarja, hogy az egykor oly titokzatos Csomolungma mára szemétlerakodó teleppé vált, ahol olykor sorba kell állni a feljutásra várva, sőt öt és fél ezer méteres magasságban már internet-kávézó is nyílt a hegyoldalon.

KAPCSOLÓDÓ CIKK