Társoldalunk:

Az izomagyúság ártalmai

2006.09.28. 16:57

A túl sok tesztoszteron öngyilkosságba kergetheti az agysejteket, és az anabolikák túlzó használata, amely megnöveli a tesztoszteron hormon szintjét,  drámai mértékű veszteséget okozhat az agysejtekben - állapították meg az amerikai Yale Egyetem kutatói.

A wissenschaft.de című német tudományos hírportál beszámolója szerint a kutatók laboratóriumban kitenyésztett idegsejteken tapasztalták ezt a hatást, vagyis azt, hogy a nagy adagban bevitt nemi hormon beindította a programozott sejthalált az idegsejteknél.

Ez a mechanizmus természetes része fontos életfunkcióknak, ha azonban zavarok következnek be, akkor olyan betegségeket okozhat, mint pl. az Alzheimer-kór. A neurológusok szerint a túl sok nemi hormon beavatkozik a sejtek jelzőrendszerébe, és ez indítja be az önpusztító programot. Ugyanakkor a tesztoszteron normális koncentrációja nem befolyásolja az idegsejtek életképességét.

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, egyfelől a testi fejlődést, másfelől pedig az emberi viselkedést is irányítja. Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy a nagy adag férfi nemi hormon bevitele a szervezetbe agresszív magatartást, túlzott izgatottságot, valamint öngyilkosságra való hajlamot vált ki.

Ugyanakkor az egész világon elterjedt a testépítők között ez az anabolika, csak Németországban százezrek használják - írta a wissenschaft.de. Az anabolika azoknak az anyagoknak a gyűjtőfogalma, amelyek elősegítik a testben a fehérje felépítését. A tesztoszteron mellett mesterségesen előállított szteroidok is forgalomban vannak, amelyek hasonló hatást váltanak ki. A kutatók úgy vélik, hogy az anabolikus szerek veszélyes mellékhatása lehet az idegi változás is, amit a túlzott tesztoszteronértékek okoznak.