Vágólapra másolva!
Szerdán megnyílt a szabadügynök-börze az NBA-ben, és rögtön az első 24 órában nagy neveket soroltak. A centerlegenda Alonzo Mourning New Jerseybe igazolt, Jermaine O'Neal viszont marad az Indianában, hasonlóan a piac (sőt, a liga) legértékesebb játékosához, Tim Duncan, aki újabb szerződést kötött a San Antonióval. A Clippers nyolc szabadügynöke közül négy már többé-kevésbé távozott, a kisebb LA-csapat gyakorlatilag játékosok nélkül maradhat.

A Clippers tulajdonosának, Donald Sterlingnek 15 napja van, hogy eldöntse, kíván-e (illetve egyáltalán tud-e) versenyképes ajánlatot tenni Elton Brandnek, Andre Millernek és Corey Maggette-nek. Nagyon nehéz dolga lesz, hiszen a Miami Heat hat éves, 84,2 millió dolláros állást ajánlott Brandnek, a Denver Nuggets hat évre szóló, 51 milliós szerződéstervet tett Miller elé, Maggette-et pedig a Utah Jazz csábítja 42 millióért. Mindhárman szabadügynökök, akiknek a játékjogát az eddigi alkalmazójuk az NBA szabályainak megfelelően 15 napra zárolhatta, azután azonban, ha nem tud velük megegyezni, ismét kénytelen "felszabadítani".

A Clippers nagyon nagy bajban lehet az átigazolási szezonban, hiszen Michael Olowokandi távozása után is még hét szabadügynöki státuszú játékosa maradt, köztük a fenti hármon fölül Lamar Odommal, aki majdnem Brand-szintű játékos, és több médium is pedzegeti, hogy a Miami valójában őt üldözi, belekergetve a Clipperst egy nagyértékű üzletbe Branddel, hogy ne maradjon pénzük Odomra.

A kollektív szerződési szabályok az NBA-ben lehetővé teszik, hogy egy munkaszerződés értékének 25%-át előre kifizesse az alkalmazó a szerződés aláírásakor, ez pedig Brand esetében - a különböző egyéb járulékokkal és juttatásokkal együtt - elérheti a 28 millió dollárt, amit aligha tud a Clippers megengedni magának - vagy ha igen, nem marad pénzük másra.

"Szerdán megkaptuk az ajánlatokat Brand, Maggette és Miller játékjogának átadását illetően. A 15 nap leteltével meghozzuk a döntésünket" - mondta diplomatikusan a Clippers ügyvezető alelnöke, Andy Roeser. "Már többször elmondtuk, szándékunkban áll minden szabadügynökünknek versenyképes ajánlatot tenni, akit csak érdemesnek látunk megtartani. Az a célunk, hogy a csapat magja egyben maradjon."

A liga legjobb tíz csatára közé tartozó Brand 19,2-es pont és 10,7-es lepattanóátlagot hozott négy NBA-szezon alatt, így a miamiak vágyát, hogy legyen a tavalyi szon második legrosszabb pontátlagával rendlkező Heatben valaki, aki tud pontot dobni, maximálisan teljesítheti. "Ez az egyesület mindig a győzelemre hajtott" - mondta a Heat edzője, Pat Riley. "Brand leigazolása része annak a törekvésnek, hogy nyerő csapatot állítsunk össze ismét, és hogy a rajongók az elérhető legjobb játékosokat láthassák a parkettünkön." Ha nem Brandet, hát Odomot, aki csatárként és hátvédként is bevethető, 15,9 pontja és 7,3 lepattanója mellett 4,6 gólpasszt is jegyez.

Egy játékos azonban már biztosan elhagyta a Clipperst: Michael Olowokandi a Minnesota Timberwolveshoz igazolt négy évre 19,6 millió dollárért - és ez messze nem olyan jó fizetés, mint amit a Clippers ajánlott (hét év, 50 millió plusz 10 másik bónuszként) tavaly nyáron. Most azonban nem érdeklődött a Los Angeles-i csapat, még úgy sem, hogy a nigériai centert a Memphis Grizzlies leigazolta volna, hogy aztán visszaküldje a Clippershez dolgozni.