Társoldalunk:

Kidd és a kölyök viszik a prímet

Az abszolút jellemző a mai NBA-re, hogy amikor Jason Kidd csütörtökön aláírta új szerződését a New Jersey Netshez, nem került címlapra a sztori. Pillanatnyilag érdektelen az NBA, és ennek elmúltát bizonyos LeBron Jamestől várja a liga, mert nem érzi, hogy hatalmas felhajtás lenne a kosárlabda körül Amerikában. A mi "Hohohó! Latrell Sprewell a Minnesotába igazolt!" felkiáltásaink is azt jelzik, valami nem OK.

Kidd mindenesetre hat évet írt alá, és 103 milliót kap hálából, mert két nagydöntőbe vitte egymás után a Nets csapatát, amelynek elnök-mindenese, Rod Thorn borzasztó büszke lehet, hogy sikerült a szabadügynök-börze legnevesebb portékáját megtartani annak ellenére, hogy a San Antonio egy darabig nagyon nyomult érte. A Spursnél azonban meggondolták magukat: ha 2003-ban nem vette el tőlünk a bajnoki címet, jövőre se fogja, mondhatták.

Viszont közben Kidd csapata egy Alonzo Mourninggal jobb lett, így a Kenyon Martin, Richard Jefferson összeállítású, lelkes, fiatal csatárduó mellett a két veterán (akik ráadásul stratégiailag igen jó elhelyezve, a pálya két végén játszanak) ütőképes lehet idén. "Könnyen mehettem volna San Antonióba Tim Duncanékkal játszani" - mondta Kidd. "De van itt egy kis dolgom: bajnok akarok lenni a Netsszel. Most van erre a legjobb esélyem." Kidd állítólag Byron Scott edző eltávolítását szabta feltételnek a maradásához, de most azt mondta, ez sajtókacsa volt. "Én nem vagyok egy ilyen követelőzős srác. Ez hazugság, kitaláció volt, az edzőmmel nagyszerű a kapcsolatom, és úgy tervezzük, idén többet érünk el, mint tavaly."

A New Jersey csupán egy playoffkört ment az NBA-története során, míg Kidd meg nem érkezett hozzájuk (Stephon Marburyt adták érte a Phoenix Sunsnak): az érkezése előtti szezonban 26-56 volt a győzelmi mérlegük, azóta két idényben 101-63. A tripladupla-király 2002/03-ban 18,7 pontot, 8,9 gólpasszt és 6,3 lepattanót szerzett, hatodszor is All-Star válogatott lett, a rájátszásban pedig 20,1 ponttal, 8,2 assziszttal és 7,7 pattanóval segített meccsenként. "Nyilvánvalóan borzasztóan boldogok vagyunk, hogy sikerült megtartanunk Jasont, ráadásul ilyen hosszútávú szerződéssel" - mondta Thorn. "Egy olyan elit játékosról van szó, aki nélkül az elmúlt két év sikerei elképzelhetetlenek lettek volna."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK