Az NHL nem engedi el az olimpiára a világ legjobb jégkorongozóit

Arizona Coyotes v Washington Capitals GettyImageRank2 ICE HOCKEY SPORT National Hockey League
WASHINGTON, DC - MARCH 25: Alex Ovechkin #8 of the Washington Capitals looks on against the Arizona Coyotes during the second period at Verizon Center on March 25, 2017 in Washington, DC. Patrick Smith/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem lesznek ott a világ legjobb jégkorongozói a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, miután az NHL nem engedélyezte a liga játékosainak részvételét a jövő évi játékokon.

Az észak-amerikai profi jégkorongliga fő problémája az, hogy óriási bevételkiesést jelent számára, ha az olimpia három hetére szünetelteti a mérkőzéseket. Kompenzációt szeretnének, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Jégkorong-szövetség nem hajlandó erre, legalábbis nagyon távol állnak egymástól a felek.

– olvasható az NHL közleményében, amely lezártnak tekinti a kérdést.

Legutóbb 1998-ban fordult elő, hogy az NHL játékosai nem vettek részt a téli olimpián, azóta azonban rendszeresen, átlagosan 140 játékossal képviseltette magát a világ legerősebb hokiligája.

A 2014-ben, Szocsiban Kanada ért fel a csúcsra Forrás: QMI Agency/QMI Agency/Ben Pelosse

Ha az NHL álláspontja nem változik, az elméletben azt jelentené, hogy Svédország, Finnország, Oroszország, az Egyesült Államok vagy Kanada csapatai junior korú játékosokkal szállnának jégre Pjongcsangban.

Az NHL-játékosok Szervezete elmarasztalta a ligát a hétfői döntés miatt, közben játékosok sora – köztük az egyik legnagyobb sztár, Alekszandr Ovecskin – jelentette be, hogy az NHL akarata ellenére is részt vesznek a 2018-as téli olimpián.

Ovecskinék menni akarnak, a tulajdonos nem állna az útjukba Forrás: AFP/2017 Getty Images/Patrick Smith

A Washington Capitals többségi tulajdonosa, Ted Leonsis úgy nyilatkozott,

ha Ovecskinék el akarnak utazni az olimpiára, hogy hazájukat képviseljék, nem fogja őket megakadályozni.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az NHL hogyan viszonyul azokhoz a hokisokhoz, akik mégis elutaznának Dél-Koreába. Az egyik lehetőség, hogy a csapatokra bízzák a döntést, így kockáztatva a minőségi visszaesést a játékok idejére, vagy következményeket (pl.: eltiltás, pénzbüntetés) helyeznek kilátásba.