Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) alapszakasza a végéhez közeledik, és hamarosan kiderül, hogy mely csapatok fognak bejutni a rájátszásba. A címvédő Lakers csapatát sérülések hátráltatják, miközben újabb keleti és nyugati csapatok léptek elő a bajnoki cím esélyeseivé. A szezon legjobb játékosa díjért is nagy verseny folyik, amit bő két évtized után egy délszláv centerjátékos nyerhet meg. 

A megszokott 82 helyett idén minden csapat 72 meccset játszik, hogy az olimpiáig sikerüljön befejezni a szezont. Az alapszakasz 2021. május 16-ig tart, majd május 18. és 21. között egy „play-in" torna keretében döntenek arról, hogy ki fog szerepelni még a rájátszásban.

Lassan indul az NBA rájátszása Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Patrick Smith

Ezúttal mindkét főcsoportban a 7. és 8. kiemelt játszik egymás ellen egy mérkőzést, ennek a vesztese pedig összecsap a 9. és 10. helyezettek találkozójának győztesével.

Aki ezt az összecsapást megnyeri, az jut be a playoffba, ami május 22-én indul.

A nagydöntő nem kezdődhet július 8-nál később, és 22-éig be kell fejezni, hogy aki akar (vagy behívják), az átérhessen az olimpia tornára.

Nehéz meccsek várnak a bajnok Lakersre

Május elején a bajnok Los Angeles Lakers már a hatodik vereségét szenvedte el a legutóbbi hét meccsén. A csapat sztárja,Lebron James boksasérülése után tért vissza. Húsz meccset hagyott ki az NBA-bajnok klasszis, így még vissza kell rázódnia a meccsek ritmusába. Dennis Schröder, a csapat irányítója is legalább 10 napot kénytelen kihagyni, mivel koronavírus-fertőzés gyanúja áll fenn a német válogatott irányítónál. Schröder valószínűleg az alapszakasz végéig már nem fog pályára lépni.

Alex Caruso magyaráz Davisnek és Gasolnak Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Katelyn Mulcahy

A Lakers remekül védekezett az idény elején, de az április végi hat meccsükön 100 támadásra vetítve több mint 113,7 pontot kaptak átlagosan.

A Lakers ezzel olyan rossz védekezésű csapatok közé süllyedt le, mint a Cleveland Cavaliers vagy az Oklahoma City Thunder.

Anthony Davis, a csapat magas embere pedig szemmel láthatóan nem találta még meg a helyét a visszatérése után. A Lakersnél bizakodásra adhat okot, hogy a Los Angeles-i csapat tavalyi szezonja is hasonlóan alakult: az utolsó nyolc alapszakasz meccsen ötször kaptak ki, majd a rájátszásban 16 győzelem mellett csupán 5 vereséget szenvedtek el, és bajnokok lettek az idény végén. A csapatnak újra meg kell találnia a ritmust.

A Los Angeles Lakers a tavalyi szezonban a 17. bajnoki címét szerezte meg.

– mondta el Lebron James, aki nem volt elégedett az újfajta lebonyolítási rendszerrel.

Lebron James sérüléssel küszködik az idényben Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Harry How

A bajnokcsapat alapszakaszbeli hanyatlásának több oka is lehet. A Lakersnek csak 71 napja volt a szezon előtti felkészülésre és a pihenésre, mielőtt 2020. december 22-én pályára léptek a szezon első meccsén a Clippers ellen.

Dennis Schröder, Montrezl Harrell, Marc Gasol, Wesley Matthews mind erősítésnek számított a a klubnál, de nem volt elég idő összeérni a csapatnak.

Az idény elején 11 fős rotációban játszatta a csapatát Vogel edző, de Morris és Matthews hamar a kispadon találta magát, mert a játékstílusúk nem passzolt Lebron James játékához. Ők elfogadták a helyzetet, mivel mégiscsak egy bajnoki címre törő gárdában játszhatnak.

Az idény későbbi szakaszában Gasol, Harrell, és Talen Horton-Tucker is össze-vissza kapott játékperceket. Drummond és Mclemore szerződtetésével már 13 játékos között kell jól elosztani a játékidőt a rájátszásban, ami nem lesz egyszerű feladat Vogel edző számára.

Anthony Davis sérülése is megtörte a csapat ritmusátm aki a Denver Nuggets elleni meccsen sérült meg. Davis sérülése idején (Február 14) a Lakers 21-7-el állt, és a második volt a Nyugati Főcsoportban. Mikor Davis visszatért, akkor 12 győzelem és 16 vereség mellett 35-23-al állt a Los Angeles a főcsoportban. Anthony Davis a visszatérése óta 39,4 százalékos mezőnymutatót produkált, és nem úgy tűnik, hogy megtalálta volna a játékának a ritmusát.

Davis még keresi a ritmust a Lakers meccsein Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Patrick Smith

A spanyol Marc Gasol kilenc meccset hagyott ki koronavírus miatt, és mire visszatért, Andre Drummond már elfoglalta a helyét a csapatban. Gasol Drummond távollétében remekül játszott a Lakersben, de Vogel edző ragaszkodik ahhoz, hogy Drummond legyen a kezdőcenter. A spanyol klasszisnak így Harrelllel és Kuzmával kell küzdenie a percekért.

Lebron James távollétében a Lakers 8 győzelmet és 12 vereséget produkált. A negyedik legjobb védekező csapat volt a ligában, de támadási hatékonyságukat tekintve csak a huszonnyolcadikak voltak a bajnokságban. Nem tett jót a csapatkémiának az, hogy a Lakers a szerződést hosszabbításra nemet mondó Schröder mellett a tavalyi bajnoki cím egyik legfontosabb láncszemét, Kentavious Caldwell-Pope-ot is el akarta cserélni a Toronto Raptors irányítójára, Kyle Lowry-ra. A Toronto viszont a fiatal és nagyon tehetséges Talen Horton-Tuckert szerette volna, de a Lakers ügyvezetője, Robert Pelinka nemet mondott rá.

Lebron James csapatára nehéz feladat vár: meg kell védeniük a bajnoki címet Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Harry How

Már csak pár meccs van hátra az alapszakaszból, és a Lakersnek muszáj lenne megnyernie a hátralévő meccseit, hogy a lendület kitartson a rájátszás első körében.

Trónkövetelők nyugaton és keleten

A Phoenix Suns kiválóan teljesít idén a Nyugati Főcsoportban. Az április végén idegenben is remekül helytálltak,

többek között megverték a ligaelső Utah Jazz csapatát, és a New York Knicks kilencmeccsesgyőzelmi sorozatát is ők szakították meg.

Ha már New York: Julius Randle kiválóan játszott a szezon meglepetését okozó Knicks csapatában, és nem rajta múlt a Suns elleni vereség sem. A játékos kisfia még puszit is küldött apukájának a lelátóról (videón 2:22-nél):

A Denver Nuggets a szezon legjobb játékosa-díjra (MVP) címre is esélyes Nikola Jokic vezetésével nem akar lassítani. A csapat túlélte az irányító Jamal Murray sérülését. A frissen igazolt Aaron Gordon és Michael Porter Jr. további remeklése is kell majd ahhoz, hogy a Denver bárkire veszélyes legyen a rájátszásban is.

A Nuggets április végén az utolsó huszonhat meccséből huszonegyet megnyert.

Hat meccset a tabella alján lévő csapatok ellen idegenben fognak játszani az idény végén, de nem valószínű, hogy azokon bárki is megveri őket.

A Nets triója alig játszott együtt az idényben Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Sarah Stier

A Keleti Főcsoportban szereplő Brookyln Nets szupertrióját alig láttuk a szezonban együtt játszani a pályán. James Harden sérüléssel küszködik, Kyrie Irving sokszor kiüli a meccseket, Kevin Durant pedig az idegenbeli találkozókon pihen többet. A bajnokság egyik fő favoritja a Nets, de nem lehet látni még, hogy ők hárman miképp fognak tudni összejátszani a rájátszásban.

Az egykori kiváló irányító, a Brooklyn Nets edzője, Steve Nash 24 különböző kezdőötöst és 27 játékost játszatott májusig az idényben.

James Harden áprilisban csupán négy percet és huszonkét másodpercet játszott. Irving, Durant, és Harden összesen hét meccsen játszott együtt, és ebből ötöt megnyert a csapat.

A Philadelphia 76ers idén nagyon jól összeállt, de náluk mindig a sérülések voltak a problémák fő okai az alapszakasz végén. Doc Rivers személyében egy igazi tapasztalt edző vezetésével érhetnek el jó eredményeket a rájátszásban. A center Joel Embiid, az irányító Ben Simmons, és a bedobó Tobias Harris remek játékával a cél az,

hogy 2001 utána a 76ers újra a Keleti Főcsoport döntőjébe jusson.

A Milwaukee Bucks pár dolgot megváltoztatott a játékában az alapszakasz során. Mike Budenholzer edző néhány meccset feláldozott azért, hogy jobban összehangolja a csapat támadójátékát. Valószínűleg a Philadelphia csapatával fognak megmérkőzni a Keleti Főcsoport-döntőjében, ami igazi csúcstalálkozó lesz Embiid és a kétszeres MVP Giannis Antetokounmpo miatt a festékben.

Durant és Giannis Antetokounmpo óriási harcára van kilátás a Keleti Főcsoportban Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Stacy Revere

A Utah Jazz sikeres rájátszása nagyban múlik a csapat vezérén, Donovan Mithcellen, és az olyan kiegészítő embereken, mint a védőspecialista center Rudy Gobert, a remekül dobó Bojan Bogdanovic, a tornatanár kinézetű Joe Ingles, az egykori Lakers játékos, Jordan Clarkson, vagy a veterán irányító, Mike Conley. A Nyugati Főcsoportban szereplő Los Angeles Clippers csapatában is rengeteg jó játékos van, és a kérdés az,

hogy Kawhi Leonard és Paul George vezetésével sikerülni fog-e jól lezárni a meccsek végjátékait.

Ez eddig nem műkődött, de talán az idei rájátszásban jobban fog menni nekik. A Milwaukee Bucks május elején megverte a Brooklyn Nets csapatát, ami egy presztízsértékű győzelem volt a Bucks számára. Giannis Antetokounmpo 36 kísérletből dobott 49 pontot: nyolc hárompontos mellett 18 sikeres középtávoli-dobása volt a görög kosarasnak. Emellett négy gólpasszt is kiosztott.

A Görög Szörny rengeteget dolgozott a dobásain, miközben a büntetőterületen belül is hatásos megoldásokat választ ahhoz, hogy pontot szerezzen vagy gólpasszokat adjon a társaknak.

A szintén a nagydöntőbe várt Nets ennek ellenére is csak három ponttal kapott ki úgy, hogy nem játszott James Harden, és Kevin Durant 42 pontot dobott, és 10 lepattanót szedett le.

A Boston Celtics csapata a téli meccsek alatt nem találta a ritmust támadásban, és sokszor meglepő vereségeket szenvedett. Azért korai lenne még leírni Brad Stevens csapatát. A San Antonio Spurs elleni meccs harmadik negyedében 31 ponttal állt vesztésre a Celtics, de Jayleen Brown szinte egymaga fordította meg a találkozót.

A Boston játékosa 60 pontot szerzett, mellette 5 gólpasszt adott, és egyetlen labdát sem adott el a meccsen. Ilyet még senki nem csinált az NBA történetében.

A játékos kisfia a meccslabdát megkapta a végén, aminek láthatóan nagyon örült.

Eddig csodálatos pillanatokat hozott az NBA-idény

A Dalla Mavericks csapatában játszó Luka Doncic, a szlovén csodagyerek egészen ihletett formában kosárlabdázik a szezonban, és ilyen gólpasszokat képes adni a társainak.

Doncic szinte egyedül húzza a Dallas csapatát, és a szlovén zseninek május elején volt olyan meccse, ahol több, mint harminc pontot dobott, és húsz gólpasszt adott. Április végén a Lakers elleni meccs végjátékában szinte az oldalvonalról dobott hárompontost az irányító.

A 36 éves Chris Paul egész szezonban húzza a Suns csapatát a fiatal Devin Booker kiváló játékával együtt. A veterán irányító a Clippers elleni meccsen a szurkolók tiszteletét is kivívta, akik az MVP rigmussal köszöntötték a Suns játékosát.

A Charlotte Hornets játékosa, Miles Bridges a szezon egyik legfőbb látványossága, mivel óriási zsákolásokkal szerez pontokat a Hornets meccsein. Nagyon érzi az összhangot a csapat másik kosarasával, LaMelo Ballal. Az Atlanta Hawks elleni meccsen Dwight Howardon keresztül húzta elementáris erővel a gyűrűbe a labdát. Minden bizonnyal ez lesz a szezon legszebb zsákolása.

Április közepén a Golden State Warriors legendás játékosa, Stephen Curry is megkapta az MVP titulust a közönségtől. Curry április második hetében a Denver elleni meccsen 53 pontot, közte 20 hárompontost dobott. Ezzel a Golden State Warriors pontlistáján az első helyet szerezte meg a bajnok irányító.

A Portland veterán bedobója, Carmelo Anthony az NBA történelmének 10 legjobb pontszerzői közé került. Olyan játékosok közé került a Portland játékosa, mint Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, LeBron James, Kobe Bryant, Michael Jordan, Dirk Nowitzki, Wilt Chamberlain, Shaquille O'Neal and Moses Malone.


Egy szerb óriás a liga legjobbja

A Denver Nuggets csapatában játszó Nikola Jokic fantasztikusan kosárlabdázik idén. Valószínű, hogy a Denver játékosa megkapja az MVP címet,

amit centerjátékos 21 éve nem nyert meg az NBA-ben.

Akkor Shaquille O'Neal bizonyult a legjobbnak, de ő merőben más típusú játékos volt, mint Jokic. A szerb magas ember kitűnően lát a pályán, és kiváló passzokkal tömi a társait. Van, hogy nem is néz oda, és úgy osztja le a labdát az alapvonalon belépő játékosoknak. Olyan is van, hogy egész pályán íveli oda valakinek , akinek már csak egy könnyű ziccert kell dobnia.

Jokic pontszerzésben is kiváló:

május elején az összes dobását figyelembe véve 64,8 százalékos mezőnymutatója volt, amihez hasonlót a szintén MVP-formában kosarazó Stephen Curry tud csak felmutatni.

Jokic hárompontos dobásokban is jeleskedik: május elején 41,2 százalékkal értékesítette ezeket a helyzeteket. A szerb center 9,3 lepattanót átlagol meccsenként .

Jokic bárkinek képes elpasszolni a labdát Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Jonathan Daniel

Stephen Curry vezeti a pontszerzők listáját. A szezonban volt olyan sorozata, hogy hét meccsen 55 darab triplát dobott.

A szezonban 5,2 sikeres hárompontost dob átlagosan egy meccsen, ami ligarekord volt áprilisban.

Curry teljesítménye azonban önmagában nem lesz elég az MVP-címre, mivel a csapata csak szenved a szezonban. A 76ers centere, Joel Embiid mellett Giannis Antetokounmpo (Bucks), Luka Doncic (Mavericks), Chris Paul (Suns), és Ben Simmons (76ers) is megnyerheti a díjat.

Az Év Edzője díjra esélyes a Phoenix Suns mestere, Monty Williams, aki 11 év után jutatta be az arizonai csapatot a rájátszásba. A Utah Jazz edzője, Quin Snyder is elismerést érdemelne a liga legjobb mérlegével bíró csapat edzőjeként. Nem beszélve Tom Thibodeauról, aki a New York Knicks csapatát rázta gatyába.

Luka Doncic és Chris Paul az idény legjobbjai között van Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Ronald Martinez

Május elején az NBA-ben átlagosan 111,9 pontot dobtak a csapatok egy meccsen. Nem ez a legmagasabb pontátlag, mivel 1970/1971-es szezonban 112,4 pont volt az meccsátlag. Akkoriban viszont 20 kísérlettel többet vállaltak a csapatok.

A hárompontos kísérletek növekedésével együtt járt, hogy a legalacsonyabb támadólepattanó-átlagokat produkálták a csapatok idén.

Sőt, a büntetőkísérletek száma az 1947/1948-as szezon óta a legalacsonyabb volt az idei szezonban. A dobószázalékok esetében a büntetődobások, a hárompontosok, és az összes mezőnykísérletek hatékonysága növekedett. A legtöbb gyűrű közelében elengedett dobást a New Orleans Pelicans játékosa, Zion Williamson engedi el, persze ennek nagy része hatalmas zsákolás.