Milliárdos fizetésből milliárdos adósság, avagy egy csillogó tehetség csúnya bukása

New York Rangers v Edmonton Oilers GettyImageRank3 Anticipation Entering Canada Alberta Winter Sport Ice Rink Edmonton Color Image New York Rangers Photography National Hockey League Edmonton Oilers 91 Hockey Evander Kane Match - Sport PersonalityInQueue
EDMONTON, AB - FEBRUARY 17: Evander Kane #91 of the Edmonton Oilers enters the rink before the game against the New York Rangers at Rogers Place on February 17, 2023 in Edmonton, Canada. Codie McLachlan/Getty Images/AFP (Photo by Codie McLachlan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A napokban újabb állomásához érkezett az észak-amerikai profi jégkorongligában, az NHL-ben szereplő Edmonton Oilers játékosának, Evander Kane-nek a nem mindennapi büntetőügye. A 31 éves hokis 2009-ben világraszóló tehetségként, egyenesen a középiskolából került a világ legerősebb bajnokságába, ahol viszont korántsem tudott olyan teljesítményt nyújtani, amit a szakértők és a szurkolók vártak tőle. A pontszámban és eredményekben nem, botrányokban viszont a mai napig ott van a liga élmezőnyében.

Nem csak a labdarúgásban fordul elő, hogy a pályán egykor dollár, font, vagy éppen euró milliókat kereső játékosok a visszavonulásuk után, rosszabb esetben már karrierjük során súlyos pénzügyi krízisbe kerülnek. A legnagyobb bukásokról nemrég írtunk hosszú és izgalma cikket, amit feltétlen érdemes elolvasni. Az amerikai profi sportokban, a Major Ligákban (NFL, NBA, NHL és MLB) ugyancsak hétköznapi esetnek számít, hogy busásan megfizetett játékosok karrierjük után pár évvel már csödközelben vannak, a világ meg csak álmélkodik, hogy tudott egy-egy élet ilyen csúnyán kisiklani a csillogás után.

A nagy ligák vezetői is rájöttek már, hogy ez nem megfelelő út, így például az NBA-be és az NFL-be bekerülő újoncoknak a szezonkezdet előtt külön pénzügyi képzést tartanak arról, hogy mit csináljanak, és főleg, hogy mit ne csináljanak a pénzükkel. A jószándék azonban néha kevés, mert azt nem lehet kiszámítani, hogy mi minden történik egy emberrel az élete során. Arra például aligha gondolt volna bárki, hogy a liga 2012-es leállása szerencsejátékfüggővé tehet valakit. Ahogy történt ez Evander Kane-nel is, akinek ezen felül is szép kövér bűnlajstroma van.

Evander Kane a kanadai nagyváros, Montreal keleti felében született 1991-ben, akkoriban, amikor a városrész még jellemzőenn a kevésbé tehetős környékek közé tartozott. Keresztnevét a profi ökölvívó legenda, a nehézsúlyú világbajnok Evander Holyfield után kapta, akinek az egész család óriási rajongója volt, és, akivel először 18 éves korában találkozott a nagy hokireménység. Kane-ék is fizetéstől fizetésig éltek, így a család a bölcsődét és az óvodát sem engedhette meg magának, édesanyjuk háztartásbeliként nevelte Kane-t és lánytestvéreit.

Első csapatában klublegenda lett, és a mai napig rekorder:

Kane persze nem bokszolni kezdett kisgyerekként, hanem rendes kanadaiként jégkorongozni, és nagyon gyorsan kiderült, hogy a gyerek isten áldotta tehetség. 17 éves volt, amikor draftolta a Western Hockey League-ben (WHL) szereplő Vancouver Giants,

ahol ő lett az év újonca, nyert a csapattal országos bajnokságot, és volt All-Star-válogatott is.

A 2008-09-es szezonban ütött 48 góljával mai napig ő tartja a Giants klubrekordját (48 gólpasszt is kiosztott abban az idényben).

Nem csoda, hogy még a 18. születésnapja előtt elvitte az Atlanta Thrashers a 2009-es NHL draft negyedik választottjaként. Kane pedig a 2009-10-es idényben meg is kezdte profi karrierjét.

Alig mút 18 éves, amikor bemutatkozhatott az NHL-ben:

Ebből következően nem ment főiskolára/egyetemre, így véletlenül sem tanult egy perc közgazdaságtant vagy legalább pénzügyi ismereteket. Így aztán, amikor 2012-ben a Thrashers elköltözött és Winnipeg Jets néven kezdett új életet,

Kane pedig megkötötte hat évre szóló 31,5 millió dolláros álomszerződését, elkezdődtek a bajok.

Ugyanis megtörtént az, ami minden profi liga rémálma: a játékosok és a tulajdonosok nem tudtak megegyezni az új kollektív szerződésben, azaz jött a lockout, leállt a liga, megállt az élet. A játékosok a csarnokok közelébe sem mehettek, se edzések, se meccs, se fizetés. Kane egyrészt - első kanadai NHL-játékosként - aláírt az orosz profiligában, a KHL-ben szereplő Dinamo Minszkhez, másrészt pedig rákapott a szerencsejátékokra. A minszki kaland néhány hétig és 12 meccsig tartott, a játékszenvedély azonban keményebb falat, annak a hatásait a mai napig nyögi a támadó.

Most ugyanis éppen a Centenniel Bankkal áll perben, amelyik a legnagyobb hitelezője volt, és még most, évek óta tartó pereskedést követően is csak fut a pénze után.

Kane, aki eddigi karrierje során összesen 76 millió dollárt (26,7 milliárd forint) keresett, nem kevesebb, mint 26 millió dollárral (9,15 milliárd forint) tartozik a hitelezőinek,

bankoknak, pénzitézeteknek és magánszemélyeknek.

Evander Kane (balra) tehetsége és tudása alapján a liga egyik legnagyobb sztárja is lehetne Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Minas Panagiotakis

Miután az USA legtöbb államában a 2010-es években is tilos volt a sportfogadás (a tiltást mostanában kezdik enyhíteni néhány államban), ezért Kane erre szakosodott weboldalakon, illetve bukmékereken keresztül fogadott.

A legrosszabb időszakában volt, hogy naponta 50 fogadást tett meg,

így az oldalak beállításai miatt állandóan változtatnia kellett a jelszavát. A sportfogadás olyan világ, ahol a játékosok túlnyomó többsége (sokkal) többet veszít, mint nyer, de a bukikat akkor is ki kell fizetni. A Centenniallal folytatott per íratai szerint, előfordult, hogy 75 ezer dolláros tartozását két Rolex karórával egyenlítette ki a hokis.

Kane 2014 és 2019 között nem kevesebb mint 50 millió dollár (17,6 milliárd forint) kölcsönt vett fel, 26 alkalommal pénzintézetektől, hét esetben pedig magánszemélyektől, volt olyan, akitől 1,1 millió dollárt kért kölcsön. Az elmúlt években folymatosan perben áll a hitelezőivel, akik közül többel is meg tudott egyezni halasztásról, átütemezésről, kivéve a Centennialt és a Hope Parkert, ott nem látják biztosítottnak, hogy Kane nem fogja a jövőben is ugyanúgy eljátszani a fizetését, ahogy korábban tette.

Evander Kane, a rosszfiú

Kane-nel nem a szerencsejáték függőség az egyetlen baj. Már 2014-ben bajba került a Jetsnél, ahol bár egészséges volt, kétszer is kimaradt a meccskeretből "egészségügyi okok" miatt. A második esetről kiderült, hogy összeverekedett az egyik csapattársával. 2015-ben a Jets el is cserélte Buffalóba, ahol a következő három szezont töltötte, és, ahol 2016-ban egy alkalommal négy emberrel keveredett verekedésbe, illetve korábban egy nő is megvádolta azzal, hogy molesztálta a hotelszobájában. 2018 és 2022 között a San Jose Sharksban hokizott, ahol jól ment neki a játék, még azzal együtt is, hogy hol brutális könyöklésért, hol meg a játékvezető megtámadásáért tiltották el. De előfordult olyan is, hogy dühében botjával szándékosan fejbe suhintotta ellenfelét. A 2018-19-es, valamint a következő szezonban is vezette a ligát büntetőpercekben. A COVID-19 járvány alatt pedig azzal került be a hírekbe, hogy hamis oltási igazolással akart játszani. Az óriási tehetségként induló Kane az NHL-ben soha nem jutott 30 gól fölé egy szezonban, és a válogatottban sem volt szerencséje: 2010 és 2012 között három vb-n is szerepelt, de sikerült kifognia azt az időszakot, amikor a kanadaiak ritka kivételként még a legjobb négybe sem jutottak be.

Drew Hawkins, a sportolóknak pénzügyi tanácsokat adó Edyoucore nevű cég vezetője a játékos felelőssége mellett ugyanakkor felteszi a kérdést:

az elemzőkkel, szakértőkkel és minden szükséges tudással felvértezett pénzintézetek hogy adhattak újra és újra nagy összegű kölcsönöket egy adósnak, aki láthatóan nem tudta törleszteni korábbi kintlevőségeit sem.

Az ügynek még nincs vége, májusban jön a következő forduló.