Orbán: Ekkora eseményt még nem rendezett Magyarország

Orbán Viktor Budapest, 2015. március 11.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója kezet fog a Parlamentben 2015. március 11-én tartott sajtótájékoztató végén, amelyen bejelentették, hogy
Budapest, 2015. március 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója kezet fog a Parlamentben 2015. március 11-én tartott sajtótájékoztató végén, amelyen bejelentették, hogy Budapest rendezi a 2017-es vizes világbajnokságot. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A 2021-es helyett Magyarország rendezheti meg a 2017-es vizes világbajnokságot, miután a mexikói Guadalajara februárban visszalépett az esemény megrendezésétől, a magyar kormány pedig vállalta,hogy otthont ad a világ egyik legnagyobb sporteseményének. A miniszterelnök szerint van kockázata a rendezésnek, de ha úszni meg lehet tanulni, akkor ezt is. Szerencse, hogy addigra elkészül a csodauszoda a Dagálynál.

Magyarországon lesz a 2017-es vizes világbajnokság – jelentette be szerdán a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök és Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezető elnöke. Az esemény helyszínéül eredetileg Guadalajarát jelölték ki, de a mexikói város visszalépett a rendezéstől.

Gazdaságilag is hasznot hoz

"Általában úgy van, hogy nagy akarásnak nyögés a vége, de ez most fordítva lesz" – mondta Orbán Viktor arra utalva, hogy Magyarországnak két évvel a verseny előtt az ölébe pottyan a rendezés lehetősége. "Ekkora eseményt még nem rendezett Magyarország, gazdasági értelemben is hasznot fog húzni belőle az ország" – jelentette ki.

A szerdai kormányülésen meghallgatták a FINA ügyvezető elnökét, Gyárfás Tamást, valamint a beruházásokért felelős minisztereket, és a kormány ezután döntött úgy, hogy megrendezzük a 2017-es világbajnokságot. "Óriási vállalás, van kockázata (...) ha nem jól dolgozunk, akkor a vb szégyent hozhat hazánkra, de mi nem ebből indultunk ki, amikor a rendezés mellett döntöttünk" – mondta a kormányfő.

Cornel Marculescu és Orbán Viktor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Orbán szerint határidőre, jóval a rendezvény előtt elkészülnek a létesítmények, melyek a teljes magyar úszósport fejlesztéséhez hozzájárulnak. "Ilyen léptékű fejlesztés a magyar úszósportban még nem volt. Rendbe tesszük a teljes Margit-szigetet is, az árvízvédelmi rendszert is beleértve" – tette hozzá.

Ha úszni meg lehet tanulni, akkor rendezni is

"Világbajnok úszóink már vannak, fel kell nőnünk hozzájuk rendezésben is: világbajnok rendezőkre lesz szükségünk. De ha úszni meg lehet tanulni, akkor rendezni is" – mondta a miniszterelnök. A költségekről ugyanakkor nem árult el semmit, mondván, új törvényre lesz szükség, és ehhez az ellenzékkel is egyeztetni akar a kormány.

Cornel Marculescu megköszönte Magyarországnak, hogy elvállalja a rendezést. Azt mondta, amellett, hogy Magyarország már "többször bizonyította, hogy fantasztikus vendéglátó", azért is döntöttek mellette, mert nagy bajnokai vannak. Név szerint is megemlítette a nemrég a világ legjobb úszónőjének választott Hosszú Katinkát.

Marculescu, Orbán és Gyárfás Tamás - utóbbinak valószínűleg hatalmas szerepe van a mostani döntésben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Magyarország korábban elnyerte a 2017-es juniorvébé megrendezését, az Origo kérdésére Cornel Marculescu elmondta, hogy annak a világbajnokságnak így 2019-ben ad otthont hazánk. Az eredetileg Magyarországnak ítélt 2021-es felnőtt vébére új pályázatot írnak ki.

Imponáló fejes

Amikor felvetődött, hogy Budapest lehetne a beugró a világ egyik legnagyobb sporteseményére, az úszó-, nyíltvízi úszó-, műugró-, műúszó- és vízilabdázó-világbajnokságára, akkor Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, a nemzetközi szövetség alelnöke azt mondta az MTI-nek, hogy semmiképp sem szabad felhevülten beugrani a mély vízbe.

"Tény, hogy imponáló lenne, ha bravúros beugrással újfent elkápráztatnánk a sportvilágot. Ennek azonban megvan a kockázata" – jelentette ki Gyárfás, de hozzátette, afelől nincs kétsége, hogy a 2021-es, már korábban Magyarországnak ítélt vb-re készülő vadonatúj uszoda időben rendelkezésre áll majd.

Sok szempontot kell mérlegelni

"A környezet kellő kialakítása azonban további feladatokat igényel. Legyen szó parkolókról, kiskereskedelmi egységekről, a kellő megközelítésről, a méltó környezetről. Nagyon sok szempontot kell mérlegelni" – magyarázta akkor Gyárfás.

A leendő uszoda látványterve Forrás: MNSK

Eredetileg a juniorvébét rendezték volna meg elsőként az uszodában, így az a már korábban Magyarországnak ítélt 2021-es felnőtt világbajnokság főpróbája lett volna. A hatszintes, összesen több mint 25 ezer négyzetméteres csodauszoda Budapesten, a Dagály fürdőnél épül fel 8 milliárd forintból – jelentették be még tavaly februárban. A normál esetben 5000 férőhelyes lelátót mobil lelátókkal 18 ezer fősre lehet bővíteni. A versenymedence fölötti tetőt el lehet húzni, így nyáron teljesen nyitottá válik az uszoda.

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország beugrik egy nagy esemény megrendezésére, 2012-ben Antwerpen helyett a felnőtt úszó Eb-nek, tavaly pedig Izrael helyett a junior nyíltvízi vébének adott otthont.

A vébének márplakátja is van, itt megnézheti.