Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

El Camino: kiváló önismereti program is a zarándokút

Vágólapra másolva!
A Szent Jakab-zarándokút napjainkban a reneszánszát éli. Az ősi zarándokút, az El Camino nemcsak gyönyörű helyeken vezet végig, hanem sokszor komplett önismereti programként is hivatkoznak rá. Viszonylag kevés pénzből járhatjuk végig, ugyanis az út során a hagyományos zarándokszállások mellett kifejezetten erre a célra épült hostelek, fogadók is várják a megfáradt zarándokokat.
Vágólapra másolva!

Az El Camino, azaz a Szent Jakab-út (amelyet spanyol neve - Camino de Santiago - után neveznek El Caminónak is) egy ősrégi zarándokút, a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. A mai út Spanyolország Galicia tartományának legnagyobb városába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. A legenda alapján Szent Jakab holttestét hajón hozták Jeruzsálemből – az ottani keresztényüldözés elől – Észak-Spanyolországba. Itt azon a helyen temették el, ahol most Santiago de Compostela található.

El Camino
El Camino: keresztek mindenhol az út mentén 
Fotó:  Terry Martin 

Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja. A középkortól kezdve, mikor a Szentföldre menő zarándoklatok ellehetetlenültek, a Camino szerepe felértékelődött. A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.

Hogyan teljesíthető a Szent Jakab-zarándokút? 

Az El Camino sokak által ismert kezdőpontja a francia-spanyol határ mellett fekvő kisváros, Saint Jean Pied de Port.

 A legtöbben innen indulnak neki a 800 kilométeres zarándokútnak, és sebességtől, valamint kondíciótól függően átlag 25–32 nap alatt teljesítik a távot.

 A zarándokút jelzése a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk. 

Ugyanakkor a végcélnak számító Santiago de Compostelába nem csak egy kiindulópontból lehet eljutni, bár az út fő része azonos. Az 1130–1140 között az Aymeric Picaud francia pap által írt első modern útikönyv négyféle zarándokútvonalat különböztet meg, amelyek Spanyolországban egyesülnek. Az úthálózat valójában ennél bonyolultabb, hiszen az eredeti utakhoz más híres kegyhelyeken átvezető utak is kapcsolódnak. 

A hagyományos négy út a következő:

  • Via Podiensis
  • Via Lemovicensis
  • Via Turonensis
  • Camino Francés

Hogy lehet szállást találni az El Camino során? 

Az  út során megszállhatunk zarándokszállásokon (ún. albergue) - évszázadok óta vannak ilyenek, amelyek története nagyon régre nyúlik vissza. A klasszikus albergue egy-, de inkább többszintes ház, ahol hálótermekben emeletes ágyakon lehet aludni. Ezeken a helyeken nem szobát lehet bérelni, hanem ágyat.

A zarándokszállásokkal kapcsolatban a kép eléggé vegyes. El lehet tölteni egy éjszakát 8 euróért tömegszállásnak minősíthető helyeken, közös fürdőszobában, hideg vízben fürödve. Ha szerencsénk van, akkor 10 euróért nem emeletes, hanem single ágyban pihenhetünk, lényegében saját fürdőszobával. De van olyan, önkormányzat által fenntartott létesítmény is, ahol egy hálóteremben mindössze 5 euróért lehet megszállni, teljesen kulturált körülmények között.

El Camino
Az El Camino legkülönlegesebb szállása: San Anton kolostora 
Fotó: Terry Martin 

Emellett hostelek, hotelek vagy turistaszállók is várják a zarándokokat útközben.

Ezek nagyjából 25–30 eurótól indulnak, a határ pedig a csillagos ég. Az Út végén vannak a kifejezetten – főleg amerikai és más gazdag – turistáknak szánt hotelek, luxushotelek is.

Kikből kerülnek ki napjaink zarándokai?

Ma már nem csak magukat kifejezetten vallásosnak tartó emberek járják végig a híres spanyolországi El Caminót, hanem egyre többen olyanok is, akik keresnek valamit, keresik önmagukat, keresik különféle kérdéseikre a választ eme zarándoklat során. 

Az 1980-as évek második felétől kezdve a Szent Jakab-zarándokút a reneszánszát éli. Minden zarándok, aki az előre meghatározott követelményeknek eleget tesz, latin nyelvű oklevelet kap.

Kevesen tudják, de ma már az El Camino egy egész Európát behálózó zarándokút-hálózat, még Budapestről is van jelzett útvonal egészen Santiagóig.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről