Társoldalunk:

Továbbjutást hozott a portugál célfutball

2006.06.17. 17:04

Portugália is csatlakozott a legjobb 16 mezőnyéhez, miután Luis Felipe Scolari együttese visszafogott játékkal is 2-0-ra legyőzte az iráni válogatottat.

D csoport, 2. forduló:
Portugália - Irán 2-0 (0-0)
Frankfurt, 47 ezer néző
v: Poulat (francia)
Portugália: Ricardo - Miguel, Ricardo Carvalho,  Meira, Nuno Valente - Deco (Tiago, 80.), Costinha, Maniche (Petit, 67.), Figo (Simao, 88.), Ronaldo - Pauleta
Irán: Mirzapur - Kaebi, Rezaei, Golmohamadi (Bahtiarizadeh, 89.), Noszrati - Mahdavikia, Nekunam, Ali Karimi (Zandi, 68.), Tejmurjan - Madancsi (Pakihatibi, 66.), Hasemian
gól: Deco (63.), Ronaldo (80., 11-esből)
sárga lap: Pauleta (45+1.), Deco (48.), Costinha (61.), illetve Dzsavad Nekunam (20.), Merzad Madancsi (32.), Kaebi (73.), Golmohammadi (88.)

A felvállaltan világbajnoki címre pályázó Portugália bemutatkozó mérkőzésén nem kápráztatta el a szurkolókat Angola elleni 1-0-s sikerével, az afrikaiak azonban pénteken este Mexikó ellen megmutatták, hogy nem is olyan könnyű legyőzni őket, Luis Felipe Scolari pedig a maga határozott stílusában többször is leszögezte, hogy a három pont megszerzésén kívül más nem nagyon érdekli. A brazil térner az esetleges kritikákat megelőzendő Irán ellen is célfutballt ígért, amely a megnyugtató előny birtokában akár az energiával való takarékoskodással is párosulhat, elvégre a tervek szerint még további öt meccs még a csapat előtt áll.

Mindez persze azért nem jelentette azt, hogy a 2004-es Eb-döntő óta veretlen luzitánok ne (az egyik) legjobb összeállításukban szerepeljenek, így ott volt a pályán az Angola-meccsen megrugdosott és ezért az elmúlt napokban csak könnyített edzésmunkát végző Cristiano Ronaldo, valamint az első fordulót még kihagyó Deco, akinek visszatérésével Luis Figo középről a jobbszélre került. Az első mérkőzéshez képest Scolari lecserélte a védekező középpályásait is, Petit és Tiago helyett Costinha és Maniche kapott lehetőséget. 

Irán válogatottja nem volt éppen könnyű helyzetben, hiszen a Mexikó elleni vereség után feltétlenül pontokra lett volna szüksége, hogy életben tartsa nyolcaddöntős reményeit. Branko Ivankovic mester nem változtatott a közép-amerikaiak ellen gyengélkedő védelmén, kimaradt viszont a válogatottsági gólrekorder, Ali Daei, helyére azonban nem egy másik csatárt állított, hanem a játékmester Ali Karimit tolta feljebb a horvát kapitány.

Az Angola elleni találkozóhoz hasonlóan hamar dűlőre akarta vinni a mérkőzést az Eb-ezüstérmes, és bár Deco olykor ígéretesen megforgatta a védőket, Figo pedig becsülettel oszogatta a labdákat, Irán átvészelte az egyébként nem túl heves kezdeti offenzívát, és tíz perc elteltével már alább is hagyott a játék lendülete.

A 13. percben Deco közeli löketét Mirzapour nagy bravúrral kitornázta a léc alól, a portugálok mégis olyan álmosan futballoztak a továbbiakban, mintha bekadt volna a barcelonai próbálkozása. Pauleta labdához sem ért, Ronaldo  pontatlanul lődözött vagy éppen öncélúan villogtatta technikai tudását, Deco és Figo is elszürkült, az irániak pedig egyre bátrabban próbálkoztak ellenakciókkal, noha Ricardo kapust egyszer sem sikerült megdolgoztatniuk.

A félidő végén Miguel előretörése jól megmutatta, mi hiányzik a portugálok játékából, a jobbhátvéd egyetlen vállalkozása máris veszélyt teremtett az iráni kapu előtt, Mirzapour azonban ismét résen volt, nem úgy Pauleta, a francia gólkirály orra előtt elpattogott a kapusról levágódó labda.

Nem sokat változott a kép a szünet után sem, Portugália még többet birtokolta a labdát, egy rövid sarkot célzó Ronaldo lövésen kívül azonban továbbra sem tudott mit kezdeni az ázsiaiak szervezett védekezésével. Az ibériaiak  mindennek ellenére egyáltalán nem tűntek idegesnek (sőt), a türelem pedig a 65. percben meghozta gyümölcsét, Deco 22 méterről védhetetlenül varrta a labdát a kapu jobb oldalába.

Forrás: EPA
 

Kattintson a galériáért!


Scolari eredménycentrikus nézetei újfent igazolást nyertek, indulhatott a spórolós üzemmód, a számításokat Khantani húzhatta volna keresztül, a ziccerben kilépő cserecsatár azonban nem csak Ricardo, de a bal sarok mellett is elgurított.

A portugál kapusnak először Hasemian közeli fejesét kellett védenie a 78. percben, ám mielőtt kétségbe estek volna az európai tizenegy hívei, a másik oldalon Figo kiharcolt egy büntetőt, amelyet Ronaldo éppen csak nekifutva a jobb felső sarokba bombázott.

A 2-0-s vezetés mellett már Figo és Deco is a kispadon fejezhette be a mérkőzést, az utolsó neggyedóra pedig érhető módon már nem tartogatott óriási izgalmakat, annak ellenére, hogy fegyelem lazulása révén mindkét együttesnek akadt még lehetősége a gólszerzésre.

Portugália második csoportmeccsét is megnyerte, ennek köszönhetően már készülődhet a nyolcaddöntőre.

Luis Felipe Scolari, a portugál válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon örülünk, hogy bejutottunk a nyolcaddöntőbe. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, de megfelelően felkészültünk ellenfelünkből. Megérdemelten nyertünk, régen játszottunk már ilyen jól.

Branko Ivankovic, az iráni válogatott szövetségi kapitánya: "Sokáig egyenrangú ellenfelei voltunk a portugáloknak. Éppen cserélni akartam, amikor Deco csodálatos gólt lőtt. Utána mindent megtettünk az egyenlítésért, de ellenfelünk jobb volt, és így nem tudtunk érvényesülni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK