Társoldalunk:

Podolski a legjobb fiatal játékos a vébén

2006.07.07. 13:28

A nemzetközi szövetség (FIFA) a német Lukas Podolskit választotta a németországi világbajnokság legjobb fiatal labdarúgójává.

A 21 éves csatár eddig háromszor volt eredményes a vb-n. A FIFA csütörtökön hozta nyilvánosságra azt a hat futballista nevét tartalmazó névsort, amelyből végül győztest hirdetett.

Hárman, az argentin Lionel Messi, a portugál Cristiano Ronaldo és az ecuadori Luis Valencia a vb hivatalos honlapján, a www.fifaworldcup.com-on rendezett szurkolói szavazás alapján kerültek fel a listára.

A másik három játékos, Podolski, a svájci Tranquillo Barnetta és a spanyol Cesc Fabregas pedig a szövetség illetékes bizottságának döntése folytán jutott a legjobb hat közé. A versenyben az 1985. január 1. után született futballisták voltak érdekeltek, és a technikai bizottság - melynek Mezey György is tagja - olyan szempontok alapján ítélte oda a díjat, mint a technikai képességek, a fiatalos lendület, a taktikai érettség, az ötletesség és a sportszerűség.

Az eredményhirdetés után éles vita alakult ki az újságírók és a FIFA képviselői között, hogy Podolski megérdemelten lett-e a legjobb fiatal játékos. "Nagy motivációt jelent nekem ez a kitüntető cím a bronzmérkőzésre, mindenkinek nagyon köszönöm, aki hozzásegített. Azt gondolom, már az elődöntőbe jutás is szép eredmény volt tőlünk" - válaszolt két udvarias kérdésre röviden a bejelentést követően besétáló Podolski, akinek azonban gyorsan el is kellett hagynia a termet, mivel társai mindeközben edzésen vettek részt.

Távozása után éles hangvételű vita kezdődött a döntés helyességéről. Egy olasz újságíró azt kifogásolta, hogy amíg az argentin Lionel Messi és a portugál Cristiano Ronaldo egy-egy csellel ámulatba ejti a nézőket, s ezáltal igazi sztárok lehetnek, addig Podolski csak egy a sok jó játékos közül. Szerinte soha nem emelkedhet olyan magasságokba, mint Zidane vagy Maradona, mert azt a pluszt nem tudja hozzátenni a játékhoz, ami az előbb említett világklasszisokat jellemezte.

Holger Osieck, a testület vezetője válaszként elmondta, azok a játékosok előnyben voltak, akiknek a csapata bejutott az elődöntőbe, hiszen őket több alkalom volt alaposan szemügyre venni. Messivel kapcsolatban megjegyezte, sérülése és a szakvezető döntése miatt amúgy is kevesebb játéklehetőséghez jutott, a díjat pedig nem lehet a Barcelonában nyújtott fantasztikus játékával kiérdemelni. A Podolski-Ronaldo párharcot pedig az döntötte el, hogy előbbi három gólt is szerzett a vb-n.

Több se kellett az angol tudósítóknak, amikor meghallották a Manchester United szélsőjének nevét, máris tiltakozásukat fejezték ki. Érvelésük szerint Ronaldo az angolok elleni negyeddöntőben tanúsított sportszerűtlenségével, amikor is 40 métert sprintelt, hogy reklamálhasson, majd Wayne Rooney kiállítása után kikacsintott a kispadra, nem mutat példát a fiataloknak. A felszólaló ennek tudatában egyúttal érthetetlennek tartotta, hogy Ronaldo versenyben lehetett a díjért.

"Valóban nem szép és nem sportszerű, amit tett, de ez hozzátartozik a játékhoz" - vette védelmébe a portugál klasszist Lothar Matthäus korábbi magyar szövetségi kapitány, aki átadta a díjat Podolskinak. "Nincs olyan futballista, aki százszázalékig megfelelne a követelményeknek, Ronaldo pedig a technikai bizottság által támasztott hat szempontból ötnek bizonyosan megfelelt".

KAPCSOLÓDÓ CIKK