Ballack ügynöke szerint "egy rakás buzi" van a német válogatottban

Vágólapra másolva!
Botrány tört ki a német fociválogatott körül, miután Michael Becker a Spiegel szerint azt mondta: "egy rakás buzi van a csapatban". Michael Ballack ügynöke szerint a melegek miatt elpuhult a csapat, ezért nem jutott be a döntőbe.
Vágólapra másolva!

Új német férfi címmel közölt cikket a Der Spiegel legfrissebb kiadása, melyben a szerző, Aleksander Osang Michael Beckert idézi. A Ballack ügyeit több mint tíz éve intéző menedzser az újságíró állítása szerint már a vb előtt elárulta neki, mely játékosok melegek a német válogatottban. Becker, aki szakmáját tekintve ügyvéd, a csapat egyik újoncát "félmelegnek" nevezte.

Ennél azonban sokkal meghökkentőbb kijelentést is tett Becker, szerinte ugyanis a válogatott új, technikásabb és elegánsabb játékstílusa is a meleg focistáknak tudható be, ellentétben a németeket korábban jellemző agresszív, támadóbb felfogással. A menedzser azt is sugallta, hogy a túlságosan elpuhult játékosok miatt nem jutott be a csapat a döntőbe.

A Spiegel szerint Becker nagyobb feltűnésre számított, mikor azt mondta, "egy rakás buzi van a csapatban", de a jelenlévő újságírók csak higgadtan bólogattak. "Úgy tűnt, már minden sportújságíró tud az állítólagos melegekről" - emlékszik Osang.

Becker nem erősítette meg és nem cáfolta a Spiegel újságírójának állításait, azt viszont kijelentette, hogy nem egyezett bele az interjú közlésébe. Osang erre reagálva közölte, kiáll a cikkében tett állításai mellett. "Becker hihetetlen történeteket mesélt nekem, amiket mind lejegyeztem a füzetembe, Becker pedig egyáltalán nem tiltakozott ez ellen" - mondta.

Becker megjegyzései, ha késve is, de nagy viharokat kavartak Németországban. Ballack régi-új csapata, a Bayern Leverkusen szóvivője kijelentette: "A mi klubunknál semmilyen megkülönböztetés nem éri a melegeket." A Német Labdarúgó Szövetség nem kommentálta az elhangzottakat, míg Joachim Löw szövetségi kapitány csak annyit mondott: "Nem süllyedek olyan mélyre, hogy erre reagáljak."

A kommentárokból ugyanakkor kiderül, hogy a homoszexualitás még mindig a futball egyik legnagyobb tabujának számít. Eddig mindössze egyetlen német profi játékos, Marcus Urban vállalta nyíltan, hogy meleg, ő is csak a pályafutása befejezése után coming outolt. A Guardian cikke szerint a szakértők úgy tartják, hogy a Bundesliga játékosainak tíz százaléka meleg.

Dél-Afrikában az elmúlt 76 év legfiatalabb német válogatottja, etnikailag pedig az ország történetének legváltozatosabb csapata szerepelt. Az együttes végül a várakozásokat felülmúlva bronzérmet szerzett.