Messi ígéretet tett

Argentína-Irán, foci--vb, vébé, Brazília 2014
BELO HORIZONTE, BRAZIL - JUNE 21: Lionel Messi of Argentina celebrates scoring his team's first goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group F match between Argentina and Iran at Estadio Mineirao on June 21, 2014 in Belo Horizonte, Brazil. (Photo by Ronald Martinez/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az esélyesek között számon tartott argentin válogatott a nigériaiak elleni találkozó eredményétől függetlenül már biztosította helyét a 16 között a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, ám mindenképpen a csoportelsőségre kell hajtania, ha nem a franciákkal akar találkozni a nyolcaddöntőben. Az E csoport résztvevői közül (Honduras-Svájc, Ecuador-Franciaország) még bárki kieshet vagy továbbjuthat, persze az esélyek igencsak különbözőek.
Vágólapra másolva!

F csoport, 3. forduló:
Nigéria-Argentína, Porto Alegre 18.00
Bosznia-Hercegovina - Irán, Salvador 18.00

Csoportállás: 1. Argentína 6 pont (3-1), 2. Nigéria 4 (1-0), 3. Irán 1 (0-1), 4. Bosznia-Hercegovina 0 (1-3) - már kiesett.

Nigéria: Vincent Enyeama - Efe Ambrose, Juwon Oshaniwa, Kenneth Omeruo, Joseph Yobo - Victor Moses, John Obi Mikel, Ogenzi Onazi, Ahmed Musa - Peter Odemwingie, Emmanuel Emenik
Argentína: Sergio Romero - Pablo Zabaleta, Ezequiel Garay, Marcos Rojo, Federico Fernandez - Fernando Gago, Javier Mascherano, Angel Di María - Gonzalo Higuaín, Lionel Messi, Sergio Agüero
játékvezető: Nicola Rizzoli (olasz)

Bosznia-Hercegovina: Asmir Begovic - Mensur Mujdza, Emir Spahic, Toni Sunjic, Sead Kolasinac - Izet Hajrovic, Muhamed Besic, Miralem Pjanic, Senad Lulic - Edin Dzeko, Vedad Ibisevic
Irán: Alireza Haghighi - Pedzsman Montaszeri, Dzsalal Hosszeini, Amir Zadeki, Mehrdad Puladi - Ehzan Hadzsi Szafi, Dzsavad Nekunam, Andranik Timotijan, Askan Dedzsagah - Reza Goohannedzshad, Maszud Sodzsaei
játékvezető: Carlos Velasco (spanyol)

Alejandro Sabella argentin szövetségi kapitány egyelőre elégedetlen csapata teljesítményével, amely előbb a bosnyákok, majd az irániak ellen is csak nyögvenyelős játékkal gyűjtötte be a három pontot. "Tudjuk, hogy eddig nem játszottunk valami jól, de ahogy haladunk előre a tornán, egyre jobbak leszünk" - nyilatkozta Lionel Messi, aki mindkét találkozón győztes gólt szerzett.

A nigériaiak elsősorban a védekezésüket rakták rendbe a világbajnokságra, mindkét mérkőzésüket kapott gól nélkül hozták le, de támadásban továbbra is vannak problémáik.

Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Ronald Martinez

A csoport másik mérkőzésén az irániak a már biztos búcsúzó bosnyákokkal találkoznak. Az ázsiai gárdának bíznia kell abban, hogy az argentinok legyőzik a nigériaiakat, e mellett pedig történetük során másodszor kellene nyernie világbajnoki mérkőzést ahhoz, hogy bejusson a legjobb 16 közé.

Érdekesség ugyanakkor, hogy ha Argentína 1-0-ra legyőzi Nigériát, Irán pedig ugyanígy nyer Bosznia-Hercegovina ellen, akkor a világbajnokságok történetében először kerül majd sor sorsolásra két csapat között a továbbjutást illetően.

Irán a negyedik világbajnokságán szerepel, és korábban csak egyszer, az 1998-as franciaországi viadalon tudott mérkőzést nyerni, ekkor az amerikaiak fölött diadalmaskodott 2-1-re. "A legnagyobb probléma az, hogy a játékosok nem elég fegyelmezettek. Azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon, hiszen a legfontosabb helyzetekben ez elengedhetetlen" - nyilatkozta Carlos Queiroz, az irániak portugál szövetségi kapitánya.

E csoport, 3. forduló:
Honduras-Svájc, Manaus 22.00
Ecuador-Franciaország, Rio de Janeiro 22.00
Csoportállás: 1. Franciaország 6 pont (8-2), 2. Ecuador 3 (3-3), 3. Svájc 3 (4-6), 4. Honduras 0 (1-5).

A szerdán záruló E csoport mind a négy csapata bejuthat még a legjobb 16 közé a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, bár az esélyük erre különböző: a legjobb helyzetben az Ecuador ellen pályára lépő, éllovas franciák vannak, akik csak extrém esetben eshetnek ki, s akár még egy vereséggel is továbbléphetnek, sőt a csoportelsőséget is megszerezhetik. A másik meccsen az Ecuadorhoz hasonlóan hárompontos svájciak az eddig két vereséggel álló hondurasiakkal csapnak össze.

A várható kezdőcsapatok:
Honduras: Noel Valladares - Brayan Beckeles, Victor Bernardez, Maynor Figueroa, Emilio Izaguirre - Jorge Claros, Luis Garrido, Wilson Palacios, Roger Espinoza - Jerry Bengtson, Carlo Costly
Svájc: Diego Benaglio - Stephan Lichtsteiner, Johan Djourou, Philippe Senderos, Ricardo Rodriguez - Valon Behrami, Gökhan Inler, Xherdan Shaqiri - Granit Xhaka, Admir Mehmedi, Haris Seferovic
játékvezető: Nestor Pitana (argentin)

Ecuador: Alexander Dominguez - Juan Carlos Paredes, Jorge Guagua, Frickson Erazo, Walter Ayovi - Antonio Valencia, Oswaldo Minda, Cristian Noboa, Jefferson Montero - Enner Valencia, Felipe Caicedo
Franciaország: Hugo Lloris - Mathieu Debuchy, Raphael Varane, Mamadou Sakho, Patrice Evra - Bacary Sagna, Mathieu Valbuena, Blaise Matuidi, Paul Pogba - Karim Benzema, Olivier Giroud
játékvezető: Noumandiez Doue (elefántcsontparti)

A franciák két győzelmet arattak eddig, mindkét alkalommal könnyedén nyertek, s most is ők az esélyesek, ráadásul csoportgyőztesként valószínűleg elkerülhetik Argentínát a nyolcaddöntőben. Didier Deschamps szövetségi kapitány a négy évvel ezelőtti, botrányoktól hangos, sztrájkoló, s már a csoportkör után búcsúzó csapatot egy fegyelmezett társasággá alakította, amelyben ő a főnök, s amelyet sokan már az 1998-ban hazai környezetben világbajnoki címet szerzett válogatotthoz hasonlítanak.

Ecuador ugyanakkor meglepetés-győzelemre készül, Reinaldo Rueda szövetségi kapitány várhatóan változtatás nélkül azt a kezdő 11-et küldi majd pályára, amely 2-1-re megverte Hondurast a múlt héten. A gárda a nyitókörben csak egy utolsó pillanatokban kapott góllal szenvedett vereséget Svájctól, s története során másodszor szeretne bejutni a kiseséses szakaszba.

Forrás: AFP/Juan Barreto

Rueda azt is elárulta: amellett, hogy megfelelő eredményt szeretnének elérni a franciák ellen, reménykedik abban, hogy a hondurasiak meglepik a svájciakat, s legalább egy pontot szereznek ellenük. Az Ecuador-Svájc összevetésben a dél-amerikaiaknak jobb a gólkülönbsége.

A franciák eddig nyolc gólt lőttek, illetve fejeltek, és ezzel holtversenyben a hollandokkal a legeredményesebb csapatnak számítanak a vb-n. Karim Benzema és az ecuadori Enner Valencia a góllövőlista élcsoportjához tartozik két meccsen szerzett három-három találatával.

A másik meccsen Honduras győzelmi kényszerben lép pályára, ráadásul a továbbjutáshoz több góllal kellene nyernie, míg ha a franciák megszerzik a három pontot, a svájciaknak egy döntetlen is elég a továbbjutáshoz. A két csapat eddig egyetlen alkalommal találkozott egymással vb-n: négy éve, Dél-Afrikában a csoportszakasz utolsó meccsén gól nélkül végződött a csatájuk, noha az európai együttes egy kétgólos győzelemmel továbbjuthatott volna a legjobb 16 közé.