Meglegyintik-e az óriásokat a pofozógépek?

Belga fociválogatott
A belga labdarúgó-válogatott az oroszországi világbajnokság egyik legnagyobb esélyese
Vágólapra másolva!
A 2018-as labdarúgó-világbajnokság G-csoportjában a továbbjutó két helyért a vb-trófeára is esélyes belgák és a Harry Kane nevével fémjelzett angolok versengenek majd. A Közép-Amerikából érkező panamaiaknak és az afrikai kontinenst képviselő tunéziaiaknak csak statisztaszerep juthat az európai gigászok között. Elemzés.
Vágólapra másolva!

A Premier League sztárjai a fedélzeten

A 13. világbajnokságára készülő belga labdarúgó-válogatott a FIFA-világranglista 3. helyéről várja a nyári tornát. A „Vörös Ördögök” eddigi legjobb vb-szerepléséig 1986-ig kell visszamenni, akkor Mexikóban a 4. helyen végeztek. A válogatott kispadján a spanyol Roberto Martínez ül, aki korábban a Swansea, a Wigan és az Everton menedzsere is volt a Premier League-ben. A 44 éves szakembert 2016 augusztusában nevezték ki a belga válogatott élére, 17 mérkőzésen 12 győzelem, 4 döntetlen és egy vereség a mérlege.

A selejtezőcsoportjukból játszi könnyedséggel, veretlenül jutottak tovább, 43 lőtt és mindössze 6 kapott góllal.

Thierry Henry és Roberto Martínez felelnek a belga válogatott sikeréért Forrás: AFP/Bruno Fahy

Fontos megemlíteni, hogy Roberto Martínez első számú segítője a Premier League valaha volt legjobb játékosa, a világ- és Európa-bajnok Thierry Henry. A négyszeres gólkirály 2015-ös visszavonulása után a Sky Sports televíziós csatorna szakértője lett, és az Arsenal utánpótláscsapatainál kezdett dolgozni. 2016-ban azonban távozott, ugyanis Arséne Wenger szerint a szakértői munkája miatt nem tudott teljes egészében az Arsenal U18-as csapatára koncentrálni, így választás elé állította. Henry így maradt a Sky Sportsnál, és mellette kapóra jött neki a Martínez invitálása. Talán a belgáknak is kapóra jöhet Henry vb-tapasztalata, és átadhatja a győztes mentalitását Romelu Lukakuéknak.

A belga válogatott az angol bajnokságból merít a leginkább.

A kezdőcsapatban vannak olyan „kívülállók”, mint a Napoliban futballozó Dries Mertens, vagy a Barcelonát képviselő Thomas Vermaelen, azonban az alapcsapat magját olyan Premier League-sztárok adják, mint Thibaut Courtois, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Vincent Kompany, Eden Hazard, Kevin De Bruyne és Romelu Lukaku.

Angliában hoppon maradt, de a világbajnokságon révbe érhet

A Manchester City belga karmestere, Kevin De Bruyne sokáig esélyes volt az év játékosa címre Angliában, de a játékostársak és az újságírók szavazatai alapján is a Liverpool támadója, Mohamed Szalah végzett az élen.

Pep Guardiola vezetése alatt a korábban szélsőként futballozó De Bryune-ből középső középpályás lett, a katalán mester mondhatni új Iniestát csinált belőle.

Kevin De Bruyne lehet a világbajnokság egyik legnagyobb sztárja Forrás: BELGA/AFP/Bruno Fahy

Remekül lát a pályán, a kulcspasszai élményszámba mennek, és ami legfontosabb: bármikor ritmust tud adni a csapatnak. Ha a 26 éves sztár nyáron is hozni tudja az idei szezonban nyújtott formáját, és a csapat többi sztárja (Romelu Lukaku, Dries Mertens és Eden Hazard) is fel tud nőni hozzá, akkor a belgák harcban lehetnek az aranyéremért.

A belga keret:


kapusok: Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Koen Casteels (VfL Wolfsburg)

védők: Toby Alderweireld (Tottenham Hotspur), Thomas Meunier (Paris Saint-Germain), Thomas Vermaelen (FC Barcelona), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Dedryck Boyata (Celtic Glasgow), Vincent Kompany (Manchester City)

középpályások: Marouane Fellaini (Manchester United), Axel Witsel (Tiencsin Csüan-csien), Kevin De Bruyne (Manchester City), Eden Hazard (Chelsea), Nacer Chadli (West Bromwich Albion), Leander Dendoncker (Anderlecht), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach), Youri Tielemans (AS Monaco), Mousa Dembele (Tottenham Hotspur)

csatárok: Michy Batshuayi (Chelsea), Yannick Carrasco (Talien Jifang), Adnan Januzaj (Real Sociedad), Romelu Lukaku (Manchester United), Dries Mertens (Napoli)

A vb-újonc lehet a pofozógép

A FIFA-világranglista 55. helyén álló Panama története első világbajnoki szereplésére készül. A selejtezőcsoportjában második helyen jutott tovább Costa Rica mögött, majd a hatcsapatos rájátszásban Mexikó és Costa Rica mögött harmadik közép-amerikai csapatként kvalifikálta magát a nyári tornára.

A kolumbiai Hernán Gómez valóságos csodát vitt véghez Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

A szövetségi kapitány a kolumbiai Hernán Gómez, akit 2014 februárjában neveztek ki a panamai válogatott élére. A 62 éves tréner 67 mérkőzésen 25 győzelmet, 18 döntetlent és 24 vereséget tud felmutatni ez idő alatt. 2018-ban a dánoktól egygólos vereséget szenvedtek, míg a svájciak ellen egy hatosba szaladtak bele. Valószínűsíthető, hogy a nyári világbajnokságon az angolok és a belgák elleni meccseken a pofozógép szerepét fogják betölteni, bár áprilisban Trinidad és Tobago ellen egygólos győzelmet arattak, majd májusban az északírek ellen játszottak gólnélküli döntetlent.

A Honvéd egykori légiósa ismerős arc lehet

Sztárnak ugyan nem nevezhető, de a magyar futballszeretőknek ismerős lehet Aníbal Godoy neve, aki 2013 és 2015 között a Budapest Honvéd játékosa volt.

A vörös feketék színeiben 26 mérkőzésen lépett pályára, 2014. november 7-én a Ferencváros elleni rangadón gólpasszt is adott.

Aníbal Godoy alapember a panamai válogatottban Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

2015 nyarán szerződött az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokságban szereplő San Jose Earthquakes csapatához, amelyben 68 mérkőzésen lépett pályára, és már öt alkalommal eredményes is tudott lenni. A panamai válogatottban 2010. március 3-án, a legendás Julio Dely Valdés kapitánykodása alatt debütált, majd három és fél év múlva el Salvador ellen megszerezte első (és eddig egyetlen) találatát a nemzeti csapatban.

A panamai keret:


kapusok: José Calderón (Chorrillo FC), Jaime Penedo (Dinamo Bucuresti), Alex Rodríguez (San Francisco FC)

hátvédek: Felipe Baloy (CSD Municipal), Harold Cummings (San Jose Earthquakes), Eric Davis (DAC Dunaszerdahely), Fidel Escobar (New York Red Bulls), Adolfo Machado (Houston Dynamo), Michael Murillo (New York Red Bulls), Luis Ovalle (CD Olimpia), Roman Torres (Seattle Sounders)

középpályások: Edgar Barcenas (Cafetaleros de Tapachula), Armando Cooper (Club Universidad de Chile), Anibal Godoy (San Jose Earthquakes), Gabriel Gomez (Bucaramanga), Valentin Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario de Lima), Jose Luis Rodriguez (KAA Gent)

támadók: Abdiel Arroyo (LD Alajuelense), Ismael Diaz (Deportivo La Coruna), Blas Perez (CSD Municipal), Luis Tejada (Sports Boys), Gabriel Torres (CD Huachipato)

Tunézia még veretlen 2018-ban

A FIFA-világranglista 14. helyén álló Tunézia története ötödik világbajnoki szereplésére készül. Az észak-afrikai ország legnagyobb sikerét a hazai rendezésű 2004-es Afrikai Nemzetek Kupáján elért aranyéremmel jegyzi. Tunézia viszonylag könnyedén jutott ki a világbajnokságra. Egy oda-visszavágós párharcban kétszer is legyőzte Mauritániát, majd az afrikai selejtező zóna A-csoportjában 6 győzelemmel, 2 döntetlennel, veretlenül végzett az élen Kongót, Líbiát is Guineát megelőzve. A szövetségi kapitány Nabil Malul, aki a lengyel Henryk Kasperczakot váltotta a kispadon 2017 áprilisában.

Nabil Malul irányításával még veretlen a tunéziai válogatott Forrás: AFP/Valery Hache

Az 55 éves tréner kétszer nyert bajnokságot hazájában, és 2011-ben az afrikai Bajnokok Ligáját is elhódította. Játékosként két évet töltött Németországban, a Hannover színeiben 30 mérkőzésen lépett pályára. Kinevezése óta hét mérkőzésen irányította Tunéziát, 5 győzelem mellett 2 döntetlen a mérlege. Tunézia legnagyobb veresége Magyarországhoz köthető, ugyanis

a Mészöly Kálmán és Albert Flórián nevével fémjelzett csapat 1960-ban egy tízest rúgott Tunéziának a Népstadionban. A későbbi aranylabdás Albert négyszer volt eredményes a felkészülési mérkőzésen.

A Ligue 1-ben lubickoló karmesterben bízhatnak

A 27 éves Wahbi Khazri 2013 januárjában debütált a tunéziai válogatottban, 37 mérkőzésen 12 gólja van, ami igencsak imponáló egy támadó középpályásától. Az Ajaccióban született Khazri 2012-ben egy alkalommal a francia U21-es válogatottban is pályára lépett. A Sunderland játékosa az idei szezont kölcsönben a francia Stade Rennais-ben töltötte, 29 mérkőzésen 11 gólt és 9 gólpasszt hozott össze.

A tunéziai keret:


kapusok: Ájmen Mászlúszi (al-Baten), Fárúk Ben Musztafí (al-Shabab), Muez Hasszen (Chateauroux)

védők: Rámí Bedúí (ES Szahel), Johan Benaluane (Leicester City), Szíám Ben Júszef (Kasimpasa), Dylan Bronn (KAA Gent), Uszáma Haddadi (Dijon FCO), Alí Malúl (al-Ahli), Jasszin Meriah (CS Sfaxien), Hamdi Nagguez (Zamalek)

középpályások: Mohamed Amine Ben Amor (al-Ahli), Szaif-Eddine Haui (Troyes), Ahmed Halíl (Club Africain), Elljesz Shíri (Montpellier), Ferdzsání Szászí (al-Nasr), Gajlén Halali (ES Tunis)

támadók: Anisz Badri (ES Tunisz), Fahr al-Din Júszef (al-Ettifak), Naim Szliti (Dijon FCO), Basszem Szrarfi (OGC Nice), Vahbí Hazrí (Rennes), Szaber Halifa (Club Africain)

A lesajnált angolok lehetnek a vb meglepetéscsapata

A FIFA-világranglista 13. helyén álló, egyszeres világbajnok angolok a 15. világbajnokságukra készülnek. Érdekes helyzetben vannak a Háromoroszlánosok, ugyanis a szakértők az elmúlt 20 évben minden világ- és Európa-bajnokság előtt toronymagas esélyesek kiáltották ki őket, de sosem tudták átugorni a lécet.

A David Beckham, John Terry, Rio Ferdinand, Frank Lampard, Steven Gerrard, Paul Scholes, Michael Owen és Wayne Rooney nevével fémjelzett generációnak mindig a negyeddöntő jelentette a végállomást,

ráadásul az előző Mundiálon már a csoportkört sem élték túl az angolok.

Az angol válogatott kezdőcsapata Paraguay elleni csoportmeccsen a 2006-os világbajnokságon Forrás: AFP/Adrian Dennis

Most azonban Harry Kane-t leszámítva nincs igazi szupersztárja az angoloknak, és a szakértők sem foglalkoznak velük túl sokat. Ellenben van egy rakás kimagasló tehetségük, mint Dele Alli, Marcus Rashford, Jesse Lingard vagy éppen Raheem Sterling. Olyan játékosok, akik nincsenek ott a szűk elitben, de bármikor el tudnak dönteni egy-egy mérkőzést.

A fiatalos lendületben bízhatnak, és persze az is kapóra jöhet nekik, hogy teher nélkül futballozhatnak.

Gareth Southgate szövetségi kapitány 57-szer ölthette magára az angol válogatott mezét. Legemlékezetesebb megmozdulása az volt, amikor az 1996-os hazai rendezésű Európa-bajnokságon tizenegyest hibázott a Németország elleni elődöntő szétlövésében.

Az angolok Sam Allardyce irányításával kezdték a vb-selejtezőket, azonban 67 nap után távoznia kellett a posztjáról, ugyanis a Telegraph lebuktatta egy rejtett kamerás felvétellel, amelyben azt ecsetelte, hogyan lehet a játékosvásárlásra vonatkozó szabályokat megkerülni. Ezt követően az U21-es válogatottat irányító Gareth Southgate lett a megbízott szövetségi kapitány, aki olyan jó munkát végzett, hogy két hónap múlva, 2016. november 30-án hivatalosan is kinevezték. Az angolok nyolc győzelemmel és két döntetlennel veretlenül jutottak ki a vb-re, ráadásul tíz mérkőzésen csak három gólt kaptak. Legutóbb 2017 nyarán, a franciák elleni felkészülési mérkőzésen szenvedtek vereséget.

A Hurrikán, amely minden ellenfelet elsöpörhet

Az angolok egyetlen igazi szupersztárja a Tottenham Hotspur támadója, az utóbbi két Premier League-szezon gólkirálya, a Hurrikánnak becézett Harry Kane. A 24 éves támadó ipari mennyiségben termeli a gólokat, az idei szezonban minden sorozatot figyelembe véve 48 meccsen 41-szer volt eredményes. Nem csoda, hogy az utóbbi hónapokban szóba hozták a Real Madriddal. Termetéből adódóan kiválóan pótolná a távozófélben lévő Karim Benzemát, és minden bizonnyal eredményesebb is lenne a kapu előtt.

Az angol válogatottban még Roy Hodgson kapitánykodása alatt debütált 2015 márciusában, 2017 októberében, a szlovének elleni vb-selejtezőn már a csapatkapitányi karszalagot is megkapta.

Harry Kane lehet az angolok csapatkapitánya a világbajnokságon Forrás: AFP/Ian Kington

Címeres mezben 24 mérkőzésen 13 gól a mérlege. A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon csalódást keltő teljesítményt nyújtott, akkor négy meccsen gólképtelen maradt, és az angoloknak már a nyolcaddöntőben búcsúzniuk kellett, miután kikaptak Izlandtól.

A nyári Mundialon talán ő lesz az egyetlen angol, akin igazán komoly teher lesz, hiszen kétszeres gólkirályként és csapatkapitányként nem engedhet meg magának egy újabb góltalan tornát.

Az angol keret:


Kapusok: Jack Butland (Stoke City), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley)

Védők: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Gary Cahill (Chelsea), Fabian Delph (Manchester City), Phil Jones (Manchester United), Harry Maguire (Leicester City), Danny Rose (Tottenham), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Tottenham), Kyle Walker (Manchester City), Ashley Young (Manchester United)

Középpályások: Dele Alli (Tottenham), Eric Dier (Tottenham), Jordan Henderson (Liverpool), Jesse Lingard (Manchester United), Ruben Loftus-Cheek (Crystal Palace)

Csatárok: Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Raheem Sterling (Manchester City), Jamie Vardy (Leicester City), Danny Welbeck (Arsenal)

Szemtől szemben

Belgium még sosem találkozott Panamával, Tunéziával azonban már háromszor is összefutott. 1992-ben egy Radésben rendezett barátságos meccsen az afrikai csapat nyert 2-1-re, majd 2014 nyarán Dries Mertens góljával a belgák arattak egygólos győzelmet, szintén felkészülési mérkőzésen. Világbajnokságon is egymásba botlottak már: a 2002-es Japán és Dél-Korea által rendezett torna H-csoportjában 1-1-es döntetlenre végeztek.

Az angolokkal már sokkal gazdagabb, de annál szégyenteljesebb történelemre tekinthetnek vissza:

összesen 21-szer találkoztak, ez alatt csak egyszer sikerült győzniük, mellette 5 döntetlen és 15 vereség a belgák mérlege. Világbajnokságon eddig kétszer találkoztak: 1954-ben 4-4-s döntetlent játszottak a csoportmérkőzésen, míg az 1990-es olaszországi torna nyolcaddöntőjében az angolok David Platt 119. percben lőtt álomgóljával kerekedtek felül.

Tunézia az 1998-as franciaországi világbajnokságon egy csoportba került Angliával. Akkor a marseille-i Stade Vélodrome-ban rendezett összecsapáson az angolok Alan Shearer és Paul Scholes góljaival 2-0-ra nyertek.

Ezen kívül a két csapat még 1990-ben, Radésben játszott felkészülési mérkőzést, amely 1-1-es döntetlennel zárult.

Csoportmérkőzések:

Június 18., 17.00, Szocsi, Fist Olimpiai Stadion
Belgium (G1)–Panama (G2)
Június 18., 20.00, Volgográd, Volgográd Arena
Tunézia (G3)–Anglia (G4)
Június 23., 14.00, Moszkva, Szpartak Stadion
Belgium (G1)–Tunézia (G3)
Június 24., 14.00, Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion
Anglia (G4)–Panama (G2)
Június 28., 20.00, Kalinyingrád, Kalinyingrád Stadion
Anglia (G4)–Belgium (G1)
Június 28., 20.00, Szaranszk, Mordovija Arena
Panama (G2)–Tunézia (G3)

Szavazzon!

Ön szerint melyik két csapat jut tovább az G-csoportból?