Társoldalunk:

Se íze, se bűze - ez a döntetlen csak Dániának jó

2018.06.21. 15:50

Dánia a vb eddigi legszebb támadása végén szerezte meg a vezetést Ausztrália ellen Szamarában, de az ausztrálokon most segített a videobíró - a spanyol bíró nem látott egy nagy kezezést, a moszkvai gép azonban igen. Nagyjából ennyi volt a C-csoport második fordulójának nyitómeccse, amelyet az esélytelenebbnek tartott ausztrálok azért megnyerhettek volna. Ehhez azonban nem árt egy kis rutin, amelynek ezen a délutánon híján volt Ausztrália. 

Egy parádés gól és egy videobírós tizenegyes - ez volt az első félidő két kulcsjelenete a Dánia-Ausztrália mérkőzésen a C-csoportban Szamarában. Amelyre az ausztrálok úgy érkeztek meg, hogy mindenképpen pontot kell szerezniük, ellenkező esetben már a második fordulót követően nagyon nehéz helyzetbe kerülnek.

Ennek megfelelően nagy iramban indult a meccs, a dánok pedig meglőtték a vb eddigi talán legszebb gólját. Nézzék ezt a támadást és annak befejezését.

Szavakban kifejezve: nem tudtak felszabadítani az ausztrálok, Jörgensen készítette le a labdát Eriksennek, aki állítgatás nélkül a jobb felsőbe bombázta azt. Mindez a 7. percben történt.

Itt a dánok első góljaForrás: AFP/Fabrice Coffrini

A dánok vezető gólját követően Ausztráliának muszáj volt nagyobb sebességre kapcsolni. Ez be is következett, de a támadásaik kezdetben pontatlanok voltak. Különösen a beadásokkal akadtak problémák. Így érkeztünk el a 36. perchez. Mooy szögletét Leckie fejelte kapura, levágódott egy dán kézről, mindenki kezezést reklamált, de a spanyol bíró, Lahoz továbbot intett. Hosszú másodperceken keresztül ment a játék, amikor végre jelezték, hogy a videobíró kontrollálja az esetet.

A spanyol játékvezető kiment a pálya szélére a képernyőhöz, majd az eset megtekintése után tizenegyest ítélt az ausztráloknak. A dánok közül többen idegesen reklamáltak, de esélyük sem volt az ítélet megváltoztatására. A büntetőt a 38. percben az ausztrál csapatkapitány, Jedinak vágta be Schmeichel kapujába. 1-1.

Kasper Schmeichel nem tudta védeni az ausztrálok tizenegyesétForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Ez volt a világbajnokság ötödik olyan tizenegyese, amelyet a moszkvai kontrollteremben ítéltek meg. Mondjuk az érdekes kérdés, hogy a spanyol bíró miért nem látta az esetet, szerencsére azonban volt, aki látta. Ezzel le is pergett az első félidő, a szünetben döntetlen volt az állás.

Ausztrália nyomta meg a második félidő elejét, de húsz perc után csendes csordogálás jellemezte a mérkőzést. A dánok valamivel jobb helyzetben voltak ezzel a döntetlennel, ámbátor az utolsó fordulóban a franciákkal játszanak. Ausztrália az egy ponttal nem sokra ment jelen helyzetben, éppen ezért volt érthetetlen, miért nem játszottak nagyobb elánnal a csapatok.

Nagy találkozás. A dán kapus Schmeichel és az ausztrál Nabbout ad egymásnak randevút SzamarábanForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A 68. percben nagy tűzijáték alakult ki a dán kapu előtt, de az ausztrálok fölélőttek. A 72. percben Rogic lövését Schmeichel védte, ez volt az ausszik első kaput eltaláló lövése a második félidőben. A semmiből pörgött fel a meccs, izgalmas pillanatokat élhettünk át. Aztán Dánia szép lassan aludt bele a meccsbe, az ausztrálok nem tudtak velük mit kezdeni, így maradt az 1-1-es döntetlen, amely a dánoknak egy kicsit jó volt, az ausztráloknak meg kicsit sem. Pedig a legvégén Arzani belőhette volna a győztes gólt, de Schmeichel védett. Ezzel vége is lett a mérkőzésnek.

A C-csoport másik találkozója, a Franciaország-Peru összecsapás lesz.