Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Az Országos Testnevelési és Sportbizottság és az Országos Társadalmi Labdarúgó Szövetség nyilatkozat

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

(Népsport)

Az OTSB és az Országos Társadalmi Labdarúgó Szövetség elnöksége megvizsgálta labdarúgósportunk és a válogatott csapat helyzetét és az alábbi határozatot hozta:

A labdarúgósportunk nemzetközi eredményeiben bekövetkezett visszaesés az egész magyar sportkedvelő tábor jogos bírálatát váltotta ki. A gyengébb eredmények és az ezt követő bírálat nyomán megállapítást nyert, hogy a bekövetkezett visszaesés részben az OTSB-vezetésnek abból a hibájából ered, hogy helytelenül ítélte meg a labdarúgósport és a válogatott csapat helyzetét, részben pedig a válogatott csapat tagjainak helytelen magatartásából, szemléletéből és a válogatott csapat körül tevékenykedők helytelen módszereiből következett be.

A rendkívüli eredmények következtében olyan felfogás alakult ki, amely a labdarúgókat megkülönbözteti a többi sportágaktól és részükre különleges elbánást biztosít.

Az OTSB részéről hiba volt, hogy a labdarúgó válogatott csapat körüli összes teendők irányítását az OTSB elnökhelyettesének, Sebes Gusztáv elvtársnak a kezébe tette le, aki egyszemélyben szervezője és összeállítója volt a csapatnak.

Forrás: [origo]

A Sebes Gusztáv által irányított csapat 1954-ben



A sok éven át elért sikeres szereplés összefonódást eredményezett Sebes Gusztáv és az egyes játékosok között.

Mint a válogatott csapat irányítója, a csapat rendkívüli teljesítményeire tekintettel elnéző volt a labdarúgókkal szemben, akik e helyzeti előnyüket nem helyes irányban használták ki.

Hibát követett el az Országos Társadalmi Labdarúgó Szövetség elnöksége is, mert minden ellenvetés nélkül elnézte a sportágban uralkodó szabálytalanságokat és nem tárta fel kellő időben a hiányosságokat, amelyeknek értelemszerűen a jelenlegi helyzethez kellett vezetniük.

www.sportmuzeum.hu

Az '54-es magyar-csehszlovák meccsen szakvezetők, sportorvosok, tartalékjátékosok szurkolnak a magyar csapatnak. Balról jobbra: Czibor, Kreisz László dr., Sebes Gusztáv, Pollatschek Gyula dr., Mándi Gyula



A hiányosságok megszüntetésére az OTSB elnöksége és a Társadalmi Labdarúgó Szövetség elnöksége elhatározta, hogy a válogatott csapatok körüli teendők ellátását az eddigi rendszertől eltérően egy öttagú bizottságra bízza, amelynek tagjai: szövetségi kapitányi minőségben Bukovi Márton, bizottsági tagokként Sós Károly az A-válogatott csapat mellett, Baróti Lajos a B-válogatott csapat mellett, Lakat Károly az utánpótlás válogatott csapat mellett, Vincze Jenő az ifjúsági válogatott csapat mellett edzői teendőkel tát el.

E bizottságnak lesz a feladata, hogy a Társadalmi Labdarúgó Szövetség elnöksége és edzőbizottságának véleménye meghallgatása után a kijelölt keretekből összeállítsa a csapatokat és gondoskodjék a csapatok korszerű, tervszerű felkészítéséről.

A Népsport június hó 3-án megjelent cikke "A magyar labdarúgósport időszerű kérdéseiről" az OTSB véleménye szerint is helyes kérdéseket tartalmazott. E cikk nyomán kialakult értékes és termékeny vita a közönségtől és a szakemberektől érkezett javaslatok összefoglalójaként az OTSB és a Társadalmi Labdarúgó Szövetség az egész labdarúgásunkat átfogó programmal fog a közvélemény elé lépni.

Bizonyos terhek nélkül könnyebb futballozni... ( Ludas Matyi)



Labdarúgásunk általános helyzetének megvizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele folyamatban van. Ennek keretében kerül sor országos viszonylatban a bajnokságok rendszerének felülvizsgálatára, a játékosokkal kapcsolatos nevelő és szociális intézkedésekre, a nemzetközi program rendezésére, a labdarúgósport általános helyzetének megerősítésére, amely végül is egészséges fejlődést fog biztosítani nemcsak a válogatott csapat részére, hanem az egész sportág számára is.

Budapest, 1956. július hó 5-én.

Az Országos Testnevelési

és Sportbizottság elnöksége nevében

HEGYI GYULA

elnök,

Az Országos Társadalmi Labdarúgó

Szövetség elnöksége nevében

BARCS SÁNDOR,

elnök



...Bekövetkezett egy hullámvölgy, amely 1956. február 19-én - függetlenül a körülményektől - az isztambuli vereséggel kezdődődött (1:3) és a Népstadionban, a csehszlovákok elleni 2:4-es kudarccal folytatódott, a harmadik vereséget pedig a belgáktól szenvedte el Brüsszelben a csapat 1956. június 3-án (4:5). A portugáliai döntetlen aztán megpecsételte Sebes sorsát, akit Bukovi Márton váltott fel a szövetségi kapitányi székben. Elgondolkozatató, amit Kreisz László dr. az 1956. február 3-tól március 1-ig tartó török-szíriai és libanoni túráról papírra vetett. Ebben - egyebek mellett - azt írja: "Sportorvosi szempontból fel kell hívnom az illetékesek figyelmét néhány játékosra. 1./ Puskás Ferenc: Elhízott, nagy súlyfeleslege van. Az étkezésben, ivásban nem tud mértéket tartani, dacára annak, hogy a meggyőzés minden érvét felhasználtuk, hogy felvilágosítsuk hibáiról. Edzéseit nem rendszeresen tartja, kedvetlenül [végzi], és csak az általa jónak tartott edzésmódszert alkalmazza, ami mélyen visszavetette condiciójában. Gyorsaságából, robbanékonyságából már alig van valami, és ha így halad, legnagyobb sajnálatunkra, hamar befejezi pályafutását. [Ismerjük a folytatást! - K. A.] Pedig aki végigment vele ezen a túrán, szinte elképedt, és nem tudott magához térni azon az óriási népszerűségen, ami ezt a játékost itt a Közel-Keleten övezte. Uralkodók, színészek, politikusok vagy sportolók népszerűsége meg sem közelíti Puskás népszerűségét, Puskás nagyságát. 2./ Czibor Zoltán hasonló Puskához. Komolytalan az edzésben, életmódban. Alkoholfogyasztása mérték nélküli, és a kollektív érzés teljes hiánya áll fenn..." . (www.sportmuzeum.hu - Kő András)

A válogatottról a Szabad Neten:

Válogatottunk hazatért a nyugat-európai portyáról

A labdarúgás időszerű kérdéseiről

Élsportolóink műveltségéről

Brüsszel-Párizs-Lyon

Portugália-Magyarország

Hogyan lehet megmenteni a magyar futballt?

Brüsszeli visszhangok

A jobb erőnlét döntött Brüsszelben

Első vereségünk a Népstadionban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről