Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Vegyék be a részletakcióba a kerékpárok árusítását is

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Minden sportág fejlődésének elengedhetetlen feltétele a jó sporteszköz. Különösen fontos kérdés ez a technikai sportokban, így a kerékpársportban is. A jó sporteszköz jelentőségét ebben a sportágban még külön növeli az a körülmény, hogy a kerékpár nem csak sporteszköz, hanem egyben közlekedési eszköz is.

Az új tipusú Csepel bringákat a közelmúltban mutatták be - nagy sikerrel

Így tehát népgazdaságunknak is érdeke, hogy minél jobb kerékpárok kerüljenek piacra. Ez azonban még kevés. A kerékpárok minősége csak az egyik fő kérdés. A másik legalább ilyen fontos: minél több kerékpárt kell eladni.

Ilyen tekintetben jelen pillanatban nem állunk a legjobban. Igen kevés a kerékpár a forgalomban, még vidéken is. Budapest utcáin pedig valósággal ritkaság-számba megy a kerékpáros. Ez igen helytelen, mert így nem biztosítható a kerékpársport tömegalapja a fővárosban, s a villamosok, autóbuszok, trolik csúcsforgalmi zsúfoltságán nem lehet addig lényegesen könnyíteni, amíg a kerékpárosok olyan számban nem jelennek meg az utcán, mint más - nyugati és keleti - országok nagyvárosaiban.

Ehhez elsősorban az kell, hogy megfelelő számú kerékpár álljon rendelkezésre. Ilyen tekintetben nincs okunk az aggodalomra: a második ötéves terv előirányzatai szerint 1960-ra 75 százalékkal több kerékpár kerül piacra, mint 1955-ben. Másodszor pedig az szükséges, hogy a kerékpárokat minél könnyebben megvásárolhassák a dolgozók.

Legyen a kerékpár olcsó, s lehessen részletre is vásárolni.

Amikor a részletakció feltételei néhány hónappal ezelőtt ismertté váltak, igen sok ember állapította meg leverten, hogy hűtőszekrényt, parkettkefélőgépet, rádiót, zenegépet vehet részletre, de kerékpárt nem.

Úgy véljük, helyes lenne kibővíteni a részletakciót a kerékpárok vásárlására is. Kerékpársportunk vezetői már hosszabb ideje foglalkoznak a gondolattal, hogy mozgalmat kezdeményeznek ennek a célnak a megvalósítására. A különböző társadalmi szövetségi üléseken igen sokszor szóba kerül a kérdés és az üzemek, hivatalok dolgozói köréből is egyre több hangot hallunk, amely helyteleníti, hogy kerékpárt nem lehet részletre vásárolni.

Azt javasoljuk tehát, nézzék meg az illetékesek alaposan ezt a kérdést és tegyenek meg mindent, hogy kerékpárt is lehessen részletre vásárolni. Ezzel a dolgozók sok ezrének jogos igényét elégítenék ki, s egyben jelentős mértékben járulnának hozzá kerékpársportunk fejlesztéséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről