Új gyártmányok a Kőbányai Porcelángyárban

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:


Szám Gyula a fűtőszáltartó, mentes hengereket készíti

Arra a kérdésre, hány különböző fajta gyártmány készül a Kőbányai Porcelángyárban, nehéz feleletet adni. Ha csak az elektromos és híradástechnikai ipar számára készülő gyártmányokat számlálnánk, akkor is több ezer lenne ezeknek a száma, készülnek itt alkatrészek az erőműtelepek, a nagyfrekvenciás gépek, az erősáramú ipar szigetelő- és kapcsoló-berendezéseihez. De több millió forint értékben gyártanak rádió és egyéb híradástechnikai eszközökhöz kerámiákat is.

A korongozó műhelyben

Rákos Sándor az El Tabbin erőmű új típusú átvezető szigetelőin dolgozik. Ötszáz darab készül ebből a típusból. Az Egyiptomban épülő erőműhöz azonban még három más típusú szigetelőt is készítenek. Sok új gyártmánnyal találkozhatunk a korongozó műhelyben. Nemrég készültek el egy öntött nagyméretű átvezető szigetelő típussal. Azelőtt ezeket a nagyméretű átvezető szigetelőket több darabból készítették, a az egyes darabokat összeragasztották.

Ifjú Korent Adolf korongozó az új, nagyméretű átvezető szigetelőn dolgozik


Ma már az átvezető szigetelők, szigetelő tekercsházak különböző típusainak nagy többségét úgynevezett "slikker" masszából öntik.

Ez a massza kaolin, földpát és kvarc keveréke, melyet nátriumkarbonáttal (szódával) oldanak. Az öntött termékek könnyebben száradnak, minőségileg jobbak, mint a korongon készülteké, s pontosabb méretek érhetők el az öntéssel. Az égetésnél ugyanis 17-20 százalékot zsugorodnak a kiégetett áruk. Ha kevésbé tömör az égetésre kerülő anyag, akkor az égetés során könnyen deformálódik. Általában

az öntött anyagok

sokkal tömörebbek, mint a korongon készültek, így tehát pontosabban tartják a méreteket is. A még pontosabb méretű, jobb minőségű áruk előállítására további kísérleteket folytatnak. Egy év alatt, körülbelül 18-20 olyan gyártmánnyal növelte termelését a Kőbányai Porcelángyár, amelyet azelőtt külföldről hoztunk be. Ezek közé tartozik a nemrég még Svájcból importált fűtőszáltartó, menetes henger. A nagyfrekvenciás üzemben pedig találkozhatunk a rádió kondenzátoraihoz szükséges, különböző méretű, apró kerámiacsövekkel. Csak az idén, ezeknek a kondenzátorokhoz készülő "alkatrészeknek" gyártásával több mint 3 millió forint értékű importot takarítottak meg a porcelángyáraink.