Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
Jogvita alakult ki Törőcsik Mari és a Nemzeti között. Mivel meghiúsult a Duna-parti teátrumba tervezett Lear király, Bosnyák Miklós, a Nemzeti megbízott vezérigazgatója a múlt évad végén felbontotta az eredetileg a darab címszerepét játszó művésznő szerződését. Törőcsik Mari számára felajánlottak egy kártérítési összeget, de ezt a művésznő nem fogadta el, és jogi útra tereli az ügyet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Hírlap információi szerint a Nemzeti Színházba tervezett Lear király női változatának szereplői közül két színésznővel - Törőcsik Marival és Ráckevei Annával - nem egyezett meg a teátrum vezetése. A többi színésznő más feladatot kapott. Legutóbb Nagy-Kálózy Eszterrel egyeztek meg, aki Melindát alakítja a Vidnyánszky Attila által rendezendő Bánk bánban.

A lap értesülése szerint Törőcsik Marinak a mostani évadra szóló szerződését, amit még Schwajda Györggyel, a színház előző vezetőjével kötött, Bosnyák Miklós megbízott vezérigazgató az évad végén felbontotta. Felajánlottak ugyan számára egy kártérítési összeget, de ezt a művésznő nem fogadta el. Mint ismert, Schwajda távozását követően a Lear király rendezője, Anatolij Vasziljev lemondta az előadást. Törőcsik Mari kérdésünkre elmondta, hogy az elmúlt szezon végén Bosnyák Miklóssal és Juhász Ferenc gazdasági igazgatóval tárgyalt, megállapodtak abban, hogy az ügyben újra személyesen konzultálnak. Ehelyett a vezérigazgató levelet küldött.

Törőcsik Mari ezt az eljárást felháborítónak tartja. A nemzet színésznője a levél tartalmáról nem kívánt beszélni. Annyit viszont közölt, hogy az ügyet várhatóan jogi útra tereli, és jogi képviseletével Szikinger István ügyvédet bízta meg.

Szikinger a szerződésre hivatkozva az ügy részleteiről nem kívánt nyilatkozni. Mint ahogy Ráckevei Anna sem kívánt beszélni a Nemzeti Színházzal való jelenlegi kapcsolatáról. Bosnyák Miklós, a Nemzeti december 31-éig kinevezett vezérigazgatója közölte, hogy Törőcsik Mari szerződésével kapcsolatban jelenleg valóban a Nemzeti és a művésznő jogásza egyeztet. Reméli, hogy az ügy békésen rendezhető. Bosnyák arra a kérdésre, hogy miért nem ajánlott fel a művésznőnek másik szerepet, elmondta, hogy ő gazdasági szakember, művészeti kérdésekben nem kíván dönteni. Elsősorban arra ügyelt, hogy a Schwajda által a mostani évadra összeállított repertoárt megvalósítsa.

A Magyar Hírlap úgy tudja, a korábban lemondott Kopátsy Sándor, a Nemzeti Rt. felügyelőbizottsága elnökének utóda szeptember 1-jétől Kadelka László lett, aki 1960-tól 34 éven át volt a Nemzeti ügyelője, majd főügyelője. A lap információi szerint eddig nyolcan vették ki a Nemzeti vezérigazgatói posztjára kiírt pályázatának anyagát. Az érdeklődők között van többek között Jordán Tamás, a Merlin, Schilling Árpád, a Krétakör és Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről