Donald kacsa Hongkongba utazik

Vágólapra másolva!
A hongkongi Disneyland 2005. szeptember 12-én nyitja meg kapuit a nagyközönség számára - jelentették be tegnap Kínában.
Vágólapra másolva!

"A hongkongi Disneyland bejelentésének napja egyfajta mérföldkő a hongkongi turizmus fejlesztésében és lökés a gazdaságnak is" - közölték a ceremónián. Henry Tang gazdasági vezető szerint a park főképp a családi turizmust erősíti majd, és kihatással lesz egész Hongkong gazdaságára.

"A projekt 11 ezer 400 állást jelent az építési fázisban. További 18 ezer ember kaphat munkát a nyitás időszakában" - tette hozzá. A számítások szerint a nyitástól számított első negyven évben a hongkongi Disneyland 19 milliárd dollárnyi bevételt hoz majd. Elmondásuk szerint a politikusok megadnak minden szükséges segítséges ahhoz, hogy a kezdés minél pompásabb, sikeresebb legyen.

A már nagyon várt parkba a napi belépő 295 hongkongi dollár lesz, szombatra vagy vasárnapra viszont 350 (egy hongkongi dollár 24 forintnak felel meg). A 3 és 11 éves kor közti gyerekek 210-et fizetnek majd hétköznap, ám 250 helyi dollárt kérnek tőlük ünnepnapokon - írja a China Daily.

china daily
Henry Tang hongkongi gazdasági vezető és Don Robinson, a Hong Kong Disneyland Group igazgatója

Idén szeptemberben engedtek első ízben újságírókat az építési területre, így például megcsodálhatták Csipkerózsika félkész palotáját is. Esther Wong - a projekt szóvivője - elárulta, hogy a megnyitón parádés tűzijáték, konfettieső fogadja majd a látogatókat, de természetesen Donald és Mickey is jelen lesznek. Szeptemberben a cég 750 új alkalmazott felvételét készítette elő, közülük pedig 500-an az Egyesült Államokba utaznak majd a betanítási időszakra, hogy szokják, milyen munka kell egy ilyen szórakoztató komplexumban. Két hónapja már ötezer munkás dolgozott a területen, köztük voltak építészek, festők és más művészek is.

A 3,5 milliárd dolláros, 1999 novemberében bejelentett, 2003 januárjában elkezdett projekt vezetői főképp arra számítanak, hogy kínaiak százezrei utaznak majd a helyszínre, hogy fogócskázzanak Plútó kutyával vagy kezet rázzanak Miki egérrel. A park mellett két hotel is épül, és a szervezők úgy számolnak, hogy az első időszakban évi 10 millió látogatójuk lesz majd.