ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Fiatal írók Kepes Andrásba csomagolva
2002. július 1., hétfő, 13:13|Utolsó módosítás: 2002. július 1., hétfő, 13:44

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Nagyon régen nem jelent meg olyan átfogó antológia fiatal magyar íróktól, mint a Kepes András által válogatott. Ez már Kepes második sikeres próbálkozása a magyar irodalom népszerűsítésére.


Az antológiák egykor nagyon fontos szerepet játszottak a magyar irodalomban, kulcsszerepük volt egy-egy újonnan feltűnt szerző befuttatásában. A rendszerváltozás előtti két évtizedben az évente megjelenő Körkép antológia-sorozat avatott gyakorlatilag íróvá sokakat.

Rendelje meg!Könyvjelző - Kepes András válogatása fiatal írók novelláiból


Kepes András nagyon fontos feladatot vállalt, amikor összeállította a fiatal magyar írók antológiáját, és hagyta, hogy az ő nevébe-arcába csomagolva kínálja portékáját a piacon egy teljes művészeti ág. Feladatát rendkívüli sikerrel teljesítette: példátlanul nagy hírverést csapott az ilyesmiben talán nem is reménykedő szerzőknek, és olyan kötetet állított össze, amelyről egyértelműen állítható: jól reprezentálja a negyven évesnél fiatalabb írónemzedéket.

Olvasói szempontból az antológiák legfontosabb haszna, hogy segít eligazodni: nem kell mázsaszámra drágán vásárolni a könyveket, az antológiából kiválaszhatók azok a szerzők, akiknek a pályáfutását nyomon akarjuk követni, új könyveiket el akarjuk olvasni (enélkül talán rájuk sem lelnénk). Ezt a célt szolgálja az is, hogy Kepes minden szerzővel interjút is készített (ezeket az RTL Klub is sugározta egyébként).


Ajánlat


Hírességek könyvei
Updike és Márai voltak a könyvhét slágerei
Fórum


Merre vagytok jó könyvek?

A Kepes András által összeállított kötet négyötöd részben színvonalas és izgalmas kisprózát tartalmaz, és tökéletes áttekintést nyújt erről a generációról - amely egyébként inkább két és fél generáció, a 42 éves Háy Jánostól a 22 éves Teslár Ákosig ívelően . A szerzők többsége alig ismert (kivéve talán Darvasi László, Grecsó Krisztián, Péterfy Gergely, Kőrösi Zoltán), ezért is megdöbbentő, hogy milyen jók ezek a novellák - a többiek közül különösen Balogh Róbert, Cserna-Szabó András, Erdős Virág, Lovas Ildikó szövegei emlékezetesek.

Ha fel kellene sorolni, hogy kik hiányoznak azok közül, akik kisprózát is alkotnak, Hazai Attilán, esetleg Kemény Istvánon kívül alig juthat eszünkbe valaki. Ha csak tíz könyvet vásárol valaki ebben az évben, azt tanácsolnánk: a Könyvjelző legyen köztük.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!