ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Kertész Imre kapta az irodalmi Nobel-díjat
2002. október 10., csütörtök, 13:20|Utolsó módosítás: 2004. február 19., csütörtök, 13:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Sorstalanság című mű szerzőjének ítélte oda a Nobel-bizottság a 2002-es év irodalmi Nobel-díját, ezzel ő az első magyar író, aki ebben az elismerésben részesülhetett. Kertész sikeréhez az is hozzájárult, hogy könyvei német nyelven rendkívül népszerűek. Legutoljára 1994-ben ítéltek oda magyarnak Nobel-díjat, akkor Oláh György kémiai és Harsányi János közgazdasági munkásságát jutalmazta az elbíráló testület.


1/3. oldal >>

Forrás: EPA

Kertész Imre olyan, esélyesként emlegetett nevek között lett első, mint Philip Roth, John Updike, Thomas Pynchon (mindhárman amerikaiak), J. M. Coetzee (Dél-afrikai Köztársaság) és  Nuruddin Farah (Szomália). Az író Sorstalanság című regényét a német kritika is a holokausztról írott kiemelkedő művek közé sorolja. A bizottság indoklása szerint az 1929-ben született alkotó a rangos díjat "egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben" ítélte oda.
Kertész Imre három regénye egy kötetben, díszkiadásban!

Sorstalanság - A kudarc - Kaddis - A Nobel-díjas író három regénye együtt, számozott kiadásban is.
Kertész, aki jelenleg Berlinben tartózkodik, az MTI-nek elmondta, óriási megtiszteltetésnek érzi, hogy a magyar írók közül elsőként megkapta az irodalmi Nobel-díjat. "Nagy-nagy örömmel fogadtam a hírt, de ha nem kaptam volna meg, akkor se keseredem el, mert megmaradt volna nekem az írás, s az mindenért kárpótol" - nyilatkozta az író.

Kertész azt mondta, reméli, hogy Nobel-díja jobban a magyar irodalomra irányítja a világ figyelmét, s azokra az írókra, köztük kedvencére, Krúdyra, akik szerinte szintén részesülhettek volna a kitüntetésben.

Az író azt is elmondta, úgy érzi: Németországban jobban ismerik és kedvelik, mint Magyarországon, ahol "pusztába kiáltott szó volt, amit csinált", bár hivatalos helyeken elismerték. "Németországban és más országban ismertebb vagyok, a holokausztot is másképp fogják fel" - mondta a friss Nobel-díjas.
Kertész Imre művei

Az immár Nobel-díjas magyar író számtalan könyvét rendelheti meg itt.
Morcsányi Géza, a Kertész Imre könyveit Magyarországon kiadó Magvető vezetője az [origo]-nak elmondta, remélik, hogy az irodalmi Nobel-díj odaítélése jobban ráirányítja a figyelmet a szerzőre, aki azonban sokak számára eddig is márkanév volt. Kertész Imre könyvei több neves író, így például Esterházy Péter köteteihez képest, eddig viszonylag kevéssé, néhány ezres példányszámban fogytak, kivételt csak a Sorstalanság című regény jelent, ami a szerző többi művénél valamivel kelendőbb. Morcsányi szerint elképzelhető, hogy más írók könyveihez, így Márai Sándor műveihez hasonlóan, Kertész Imre kötetei iránt is hirtelen fut fel a kereslet, de a kiadóvezető szerint erről még korai jóslásokba bocsátkozni.

A Magvető hamarosan megjelenteti a Sorstalanság új kiadását, mert a régi kötetek elfogytak, Morcsányi elmondta, hogy az utánnyomás néhány napon belül elkészül. Az író új regénye pedig várhatóan jövőre jelenik meg, de részletek már most is ismertek belőle, miután a mű elkészült részeiből néhány hete felolvasóestet tartottak a Katona József Színház Kamra színpadán, Felszámolás címmel. Morcsányi tudomása szerint azonban még nem biztos, hogy ez marad a rendszerváltozás környékén játszódó történet végleges címe.

A Magvető Könyvkiadó vezetője elmondta, hogy a Kertész-könyvek Magyarországon kívüli kiadásának jogai részben a szerzőnél, részben az író köteteit külföldön gondozó német kiadóknál vannak.


Ajánlat


Molnár Gábor Tamás írása a Sorstalanságról
A Magyar Narancs 1996-os interjúja Kertész Imrével
A hetven éves Kertész Imre köszöntése a Szombat című lapban
A Nobel-díj honlapja
A Magvető, Kertész Imre kiadójának honlapja

Linktár


További linkek Kertész Imréről a Katalógusban

A Németországban tartózkodó Kertész Berlinben is legújabb könyvén dolgozik. A Felszámolás című munkája a holokauszt második nemzedékéről, a holokauszt következményeiről szól, magyar környezetben játszódik a rendszerváltás idején. Az író reméli, hogy ezzel a művel lezárja a holokauszttematikát, ami Kertész egész életművét végigkísérte. Kertész szerint "a holokauszt európai állapot", ami még nem ért véget, mindenütt jelen van. "Auschwitz még egyáltalán nincs feldolgozva" - mondta az író.

A dpa hírügynökség jelentése szerint Konrád György író túláradó örömmel értesült honfi- és írótársa világra szóló sikeréről. "Különféle elvárások léteznek a magyar irodalomban, és nagyszerű írók is vannak" - mondta a berlini művészeti akadémia elnöke a német hírügynökségnek. "Szeretném Kertész Imre kollégámat nyilvánosan átölelni és gratulálni neki" - fűzte hozzá.

Mádl Ferenc köztársasági elnök táviratban köszöntötte Kertész Imrét. "Ma megint ünnep magyarnak lenni! Büszkeség és öröm töltött el, amikor megtudtam, hogy Ön kapta az irodalmi Nobel-díjat" - írta az államfő. "Hiszem, hogy valamennyi magyar hozzám hasonlóan érez. Az Ön élete is bizonyítja: mindig van a léleknek tartaléka, amit úgy hívunk, hit. És ez erőt ad mindannyiunknak" - olvasható a köztársasági elnök MTI-hez is eljuttatott táviratában.

Magyar Nobel-díjasok a díjazás éve a díj típusa
Lénárd Fülöp

1905

fizikai
Bárány Róbert 1914 orvosi
Zsigmondy Richárd 1925 kémiai
Szent-Györgyi Albert 1937 orvosi
Hevesy György 1943 kémiai
Békésy György 1961 orvosi
Wigner Jenő 1963 fizikai
Gábor Dénes 1971 fizikai
Wiesel, Elie 1986 béke
Polanyi, John C. 1986 kémiai
Oláh György 1994 kémiai
Harsányi János 1994 közgazdasági
Kertész Imre 2002 irodalmi

Csütörtök délután Medgyessy Péter miniszterelnök közleményben gratulált az irodalmi Nobel-díj első magyar tulajdonosának. "Kertész Imre életpályájájának és munkásságának méltó elismerése ez a díj. A Magyar Köztársaság kormánya nevében tiszta szívből gratulálok, s őszinte hálámat fejezem ki Kertész Imrének, amiért hazáját ilyen dicsőséghez juttatta. Különösen fontos, hogy Kertész Imre egyebek mellett egy magyar sorstragédia, a magyar zsidóság elpusztítása általános érvényű tapasztalatának irodalmi megfogalmazásáért kapta a legjelentősebb irodalmi elismerést. Remélem, mielőbb személyesen is lesz alkalmam köszönteni a jeles alkalomból, s méltóképpen megemlékezhetünk e páratlan elismerésről" - fogalmaz Medgyessy közleménye.

Demszky Gábor "néhány perccel a Nobel-díj bizottság döntése után telefonon gratulált Kertész Imrének a világ legrangosabb irodalmi kitüntetésének elnyeréséért" - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A főpolgármester felidézte az író két évtizede született sorait a Gályanaplóból, és örömét fejezte ki  amiatt, hogy Kertész Imre a saját írói karrierjét és a magyar irodalom elismertségét illetően nem volt próféta. A Gályanaplóban az író még úgy gondolta, hogy "mindig másodvonalbeli, félreismert, félreértett magyar író lesz, hogy a magyar nyelv mindig másodrendű, félreismert, félreértett nyelv lesz, hogy a magyar kultúrának soha nem lesz helye abban a kultúrában, amely számít, amely egyetemes". Demszky Gábor a magyar kultúra rendkívüli, de régóta megérdemelt kitüntetésének nevezte, hogy az irodalmi Nobel-díjat az "otthonos száműzetésben" Budapesten élő és alkotó Kertész Imre nyerte el - áll a közleményben.


1/3 következő oldal >>

1. Kertész Imre kapta az irodalmi Nobel-díjat

2. A Svéd Akadémia sajtónyilatkozata

3. Kertész Imre élete, pályafutása, műveiKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!