ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Irodalmi Nobel-díj: akik még reménykedhetnek
2003. október 1., szerda, 16:46|Utolsó módosítás: 2003. október 3., péntek, 13:51

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Október 2-án, 13 órakor teszi közzé a Svéd Akadémia az irodalmi Nobel-díj nyertesének nevét. Bár az Akadémia 18 örökös tagja minden alkalommal teljes titokban választja ki, hogy kiknek adják az adott évi díjakat, az elmaradhatatlan találgatás, esélylatolgatás természetesen idén is megelőzi a hivatalos bejelentést. Összeállításunkban a csaknem 20 nevet tartalmazó (nem hivatalos) lista néhány ismertebb szereplőjével ismertetjük meg az olvasót.


J. M. Coetzee 1/4. oldal >>

Többek között idén is szóba került Philip Roth amerikai író, nem kevésbé ismert perui kollégája, Mario Vargas Lllosa, valamint J. M. Coetzee, az afrikai irodalom neves képviselője. A kritikusok és irodalmárok szerint azonban az sem kizárt, hogy ezúttal egy költő részesül majd a kivételes elismerésben - esetleg az Adonis művésznéven alkotó, szíriai-libanoni Ali Ahmad Szaid Eszber, az akadémia titkárának, Horace Engdahlnak kedvenc költője, esetleg a kanadai Margaret Atwood, a svéd Tomas Transrömer vagy az amerikai Robert Ashbury. Összeállításunkban a csaknem 20 nevet tartalmazó (nem hivatalos) lista néhány szereplőjével ismertetjük meg az olvasót.

J. M. Coetzee
A Booker-díjas író, irodalomtörténész és nyelvész az afrikai kortárs irodalom talán legjelesebb képviselője. A dél-afrikai köztársaságbeli Cape Townban született 1940-ben. Kisgyermekkorától kezdve verseket, regényeket olvas, matematikát tanul, és az adandó alkalomra vár, hogy édesanyja fojtogató szeretetétől, édesapja zsarnoki természetétől és a készülő forradalom fenyegetésétől megszabadulva egy távoli országban új, ahogy ő fogalmaz, "igazi életet" kezdhessen. Az 1960-as években elhagyja szülőföldjét, és Londonba utazik, ám a brit főváros kijózanítólag hat művészetére. Ebből az élményből született két önéletrajzi ihletésű regénye, a Boyhood: Scenes From Provincial Life, illetve a Scenes From Provincial Life II.

Coetzee regényei a posztmodern szellemének megfelelően főként korábbi irodalmi alkotások újragondolásai, melyek egyéni látásmódjuk révén sajátos világot teremtenek. A barbárokra várva című alkotása az azonos című Kavafisz-versen alapul, Foe című regénye pedig Defoe Robinson Crusoe-jának átdolgozása - ezúttal egy női hajótörött szemszögéből. 1982-ben készült, In The heart Of The Country című regényéből Dust címmel film is készült Marion Hansel rendezésében.

1983-ban a Life and Times of Michael K., című alkotásával, míg 1999-ben Disgrace című regényével nyerte el a legrangosabb brit irodalmi elismerésnek számító Booker-díjat. Utóbbi műve egy egyetemi tanárról szól, akinek az intézmény egyik hallgatójával folytatott szerelmi viszony az állásába kerül. A napokban jelent meg legújabb regénye, az Elizabeth Costello, amely érzékletesen ábrázolja címszereplőjének írói öntudatra ébredését.


1/4 következő oldal >>

1. J. M. Coetzee

2. Philip Roth

3. Mario Vargas Llosa

4. Salman RushdieKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!