ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Bár: irányított figyelem
2001. július 21., szombat, 16:27|Utolsó módosítás: 2001. július 22., vasárnap, 1:40

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Viasat3 csatornán május 12-én kezdték vetíteni az első, huszonnégy órában figyelemmel kísérhető magyar reality show-t, a Bárt. A műsor apropóján, a hasonló sorozatokat bíráló külföldi disputákkal párhuzamosan a csatorna május 31-én Budapesten tanácskozást szervez szociológusok részvételével.

A világ minden pontján egyre több az amatőr szereplőkkel, életszerű helyzetekben felvett reality show, s ezzel együtt a sorozatokat kísérő botrány - a kizárólag az "élet által írt forgatókönyv"-et cáfoló cikk, az emberi méltósággal és személyhez fűződő jogokkal való visszaélés miatti tiltakozás .

Kukkolda

A magyar Bár játékosgárdája

A hagyományosan nem sorozatkedvelő fiatal nézőkre építő reality show-k legtöbbje egyre inkább az erotikára, a meztelenségre alapozza nézettségét. Többek között a Magyarországon két hete futó Bár portugáliai testvérét is egyre élesebb kritikák érik mind az egyház mind a kormányzat részéről. A nyilvános vitát az robbantotta ki, hogy az egyik résztvevő szülei abba akarták hagyatni gyermekükkel a sorozatban való szereplést, mert lányuk, amellett, hogy meztelenül állt a mindent látó kamerák előtt, vibrátort és óvszert adott körbe a többieknek.

A kulturális miniszter arra kérte a műsorokat felügyelő médiatestületet, vizsgálják meg a sorozatot, sőt a katolikus püspök is tiltakozását fejezte ki egy lisszaboni napilapban, mondván, sokkoló, hogy az emberek így eladják a lelküket. Igaz, a három hónapig futó lisszaboni Bár nyertese 20 millió escudóért, közel 25 millió forintért teszi mindezt - szemben az Andrássy úti Fashion Café újdonsült pultosai közül kikerülő magyarországi győztessel, aki 5 millió forintot vihet haza.

A hazai Bár is hamarosan az indulatok kereszttüzébe került. Indulásával szinte egy időben röppentek fel a hírek, melyek szerint mégsem "az élet írja a forgatókönyvet", ahogy azt a csatorna felelősei beharangozták, hanem nagyon is megfontolt, jól bevált dramaturgiai szabályszerűségek szerint készülnek az esti összeállítások, minthogy azt is komoly piackutatások előzik meg, hogy kiket válogassanak be a sorozatba.

Az este műsorba kerülő gondosan megvágott anyagot nem csupán aznap veszik föl. A szappanoperaszerű történet egy hosszabb, több hétre visszamenő intervallum anyagaiból van összevágva, gyakran előre kitalált, eseteként megrendezett elemeket is tartalmaz - "de így van ez a külföldi csatornáknál is"- mondta Tamás Pál szociológus, aki az előzetesen leforgatott anyagok megtekintése után azt szűrte le, hogy a magyarországi Bár is az erotikára, a nemi szerepekre fog támaszkodni.

Ezt alátámasztandó, mindjárt az első részben levetítettek egy jelenetet, melyben a Bár vécéjében vesz érzéki búcsút barátnőjétől az egyik versenyző. Látni ugyan nem lehetett semmit, mert az illemhely az egyetlen, ahol nincsenek kamerák fölszerelve, de hallani mindent jól lehetett, hiszen a játékos már be volt mikrofonozva.

Fontos, hogy nagy legyen a felhajtás

A nagy költségvetésű vállalkozás szokatlan módon nem országosan nézhető csatornán fut, hanem az átlagosan két százalékos nézettségű Viasat3-on. A két hete indult, magyar szereplőkel, budapesti helyszínen felvett, az interneten huszonnégy órán keresztül figyelemmel kísérhető reality show folyamatosan növekvő nézettségével a csatornánál meg vannak elégedve. A napi rendszerességgel jelentkező, gyakran ismétlésben is sugárzott összefoglalók nézettsége a főműsoridőben látható részek alatt az összes tévénéző 4%-át teszi ki. A gyakori ismétlések nagy hibája, hogy nincs feltüntetve a képernyőn, hogy ismétlést látunk, így a tájékozatlan Bár-néző akár hétfő reggel is küldhet kipontozó sms-t, e-mailt a megadott címre. Az interneten élénk a részvétel, jobb napokon 5-7000-en látogatnak el az oldalra - mondta Farkas Annamária a csatorna PR és promóciós igazgatója. Tamás Pál szerint nagyon fontos a nagy interaktivitásra számító reality show körüli hírverés, különösen az internet adta lehetőségek kiaknázása, ami a Bár esetében meg is történt. Sőt a versenyzőket még a kereskedelmi Est FM rádió is vendégül látta.

A Viasat3 az életszerű helyzetben felvett kaland-játékkal, az Egyesült Államokban sikert aratott, most is futó Survivorrel is próbálkozott, bár az Amerikában magas nézettségű show-t nálunk jóval kevesebben nézik. Tamás Pál szerint a Survivor kemény, igazi túlélő-versengést mutat be a nézőknek, amely az amerikai társadalom kvintesszenciája, viszont a magyarok nehezebben hangolódnak rá.

A tv2 első fecskéi

Magyarországon elsőként a tv2 jelentkezett két saját gyártású, amatőr szereplőkkel életszerű helyzetekben felvett sorozattal. Tavaly tavasszal kezdték sugározni a Tégla című túlélő vetélkedőt, nyáron a reality show-jellegű Balatoni Napló epizódjait. A csatorna jelenleg is sugározza a magyar versenyzőkkel felvett kalandjátékszerű Fort Boyard-t.

Kálmán Zsuzsa, az MTM producere a Téglával kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon műfajt teremtettek a sorozattal. A gyártók már sok mindent másképp csinálnának mint kezdetben. A szereplőket nagyon gondosan kell kiválasztani: a játékosok személyiségelemzése az egyik legfontosabb feladat, a várható konfliktusokat a szereplők között előre kell vizsgálni. Az MTM producere elmondta, a csatornánál fejlesztés alatt van egy saját ötletből felépülő, magyar viszonyokra alakított reality show és egy kalandjáték is.

Az RTL Klub-nál még nem nyilatkoztak arról, hogy készülnek-e saját hasonló műsorral. Az ősszel műsorba kerülő új ötleteket egy-két hét múlva fogják megvitatni - tájékoztatta az [origo]-t Szabó Stein Imre, kommunikációs igazgató.

Nagy Mercédesz

Korábban az [origo]-ban:

Magyar gyártású reality show-t indít a Viasat3

 

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!