ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Mr. Szex új szappanoperája életeket ment
2004. augusztus 24., kedd, 12:48|Utolsó módosítás: 2004. augusztus 24., kedd, 14:03

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Szexuális forradalmat akar elindítani Kambodzsában új tévésorozatával az egyik ismert brit producer, aki azt várja, hogy szórakoztató műsora segít megállítani az AIDS további terjedését az ázsiai országban.


Fotó: EPA
Ajánlat
A kambodzsai TVK köztelevízió honlapja

A BBC-s szappanopera-gyártás úttörője, Matthew Robinson élete egyik legnagyobb kihívásának tartja, hogy meggyőzze a kambodzsai lakosságot, szeretkezéskor gyakrabban használjanak óvszert, ehhez pedig az alkotó szerint az is szükséges, hogy megváltozzon a khmerek országában a kondomot jelölő "higiéniai zacskó" megnevezés. A producer szerint ugyanis a meglehetősen erotikamentes megfogalmazás hozzájárulhat a helyiek óvszertől való ódzkodásához, ami pedig az AIDS terjedésének egyik komoly oka a Délkkelet-Ázsián belül legfertőzöttebb államban.

 

Robinson, aki az EastEnders című brit sorozat volt producere, egy új szappanoperát talált ki, hogy abban az óvszer új elnevezését tanítsák meg a helyi tévénézőknek - írta a Guardian. A brit szakember azt szeretné, ha a kambodzsaiak körében a Mr. Help megnevezés terjedne el, ami kiejtve khmerül úgy hangzik, mint a nemiséget jelölő szó, vagyis Mr. Szex-nek lehet érteni. A BBC által is támogatott Taste of Life (Az élet íze) című új kórházsorozat, amiben a vonzóbbnak tartott nevet reklámozzák, emellett több más egészségügyi ismeretre is meg akarja tanítani a szegényeket, így arra, hogy rendszeres tisztálkodással, kézmosással meg lehet állítani a minden harmadik gyermek halálát okozó hasmenéses járványt.

 

A szórakoztatva nevelő műsor elkészítésére fiatal és lelkes csapat állt össze, akik azonban még nem dolgoztak hasonló produkcióban, és tévés ismereteket is csak rövid tanfolyam keretében kaphattak, mert a Pol Pot-diktatúra idején szinte az összes médiában dolgozó embert megölték, ami máig érezteti hatását. A sorozat igazgatója egy kezdő joghallgató, aki egyáltalán nem rendelkezik tévés tapasztalattal, a menedzser pedig valójában egy étterem vezetője. Ezek után nem meglepő, hogy a sorozat forgatókönyvét is két olyan fiatalember írja, akik életükben még sosem foglalkoztak ilyesmivel.

 

Robinson azonban elégedett csapatával: "Ezeknek az embereknek pár hónapja még kamera sem volt a kezükben. Nem tudták megkülönböztetni, hol az eleje és hol a vége, de mostanra a mi csapatunk is profi filmes stábbá vált, amit egész Európa megirigyelhetne."

 

A producer szerint a kambodzsai lakosság örülni fog a sorozatnak, hiszen róluk fog szólni; Robinson állítja, felüdülés lesz nekik, mert szórakoztatás címén eddig szinte csak karaoke-videókat és kínai drámákat láthattak a képernyőn. az alkotók, emellett azt is remélik, hogy a tévés széria segíteni fog a helyi szexuális forradalom elindításában: "Sok nő azért fertőződik meg, mert nem használnak óvszert. Már 100 embernek levetítettük a filmet, és tetszett nekik. Úgy vélik, hitelesen bemutatja a kambodzsai népet" - mondta Giselle Portenier, Robinson európai munkatársa.

 

A filmet már el kezdték forgatni, a költségvetés (az EastEnders-hez képest) meglehetősen alacsony, helyi mércével azonban a kambodzsai kormány jelentős támogatást nyújt a produkcióhoz, aminek nagy jelentőséget tulajdonít. Az új nőügyi miniszter, Ing Kantha Phavy különösen fontosnak tartja az új tévésorozatot. "Lesznek, akik számára sokkolóan hat, de létezik egy kihívás, a kihívásoknak pedig néha csak úgy lehet megfelelni, ha radikális módon próbálunk változtatni a társadalmi szokásokon. Ez az, amivel életeket menthetünk" - érvelt az új szappanopera mellett a kambodzsai kormánytag.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!