ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Abszurd szextett tíz órán át
2006. február 10., péntek, 14:59|Utolsó módosítás: 2006. február 10., péntek, 15:44

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Monty Python-ügyben nehéz valami egészen mással előrukkolni. Galla Miklósról már mindent tudunk, Horlai György tanár úrról, a magyar feliratok nyelvi konzultánsáról viszont szinte semmit. A február 12-i Második Monty Maraton apropóján (a Filmmúzeum szinte egész nap Monty Pythont ad) jöjjenek az érdekes adatok.


Élet a Monty Python előtt 1/2. oldal >>

bbc
Michael Palin
Ajánlat
A csapat hivatalos honlapja
Egy tartalmas Monty-site
Sok letölthető zene, kép, video
További linkek
Ajánlat
A Filmmúzeum oldala

"Az angol nyelvű abszurd humort a Goon-show-ból ismertem meg. Az 50-es években, a tévé előtt ez volt a legnépszerűbb rádiókabaré. Spike Milligan és Peter Sellers alakította a figurák többségét. A műsor tele volt szójátékkal, vicces hangeffektussal, valami egészen eszement, szürreális és abszurd humorra épített. Mégis, az adások alatt szinte elnéptelenedtek az utcák" - meséli az idén 80 éves Horlai tanár úr, akit Galla Miklós kért fel a Repülő Cirkusz lektorálására.

A Goon-show állandó szereplői között szerepelt egy Bluebottle nevű kéjenc kiscserkész, aki majd minden adásban felrobbant valami módon (vesd össze: South Park), a hülye francia akcentussal beszélő Jim Moriarty gróf, Henry Crun, a feledékeny feltaláló és a hajlott kora ellenére huncutul flörtölő Minnie Bannister. A show több szófordulata máig emlékezetes szállóige, "You silly twisted boy" vagy a "Have a gorlilla". A figurák többségét Milligan vagy Sellers játszotta, ilyen értelemben a Goon-Show a Monty Python előképének tekinthető.

"Említést érdemel Tony Hancock félórás műsora is, illetve a Peter Cook és Dudley Moore munkássága. Galláék is játsszák az Érdekes adatok-at, ami Peter Cook szkeccse, nem Monty Python" - emlékszik vissza Horlai György - "Akkoriban persze nem tudtam élőben hallgatni ezeket, kaptam pár felvételt, de több szkeccset csak a hazánkba látogató angol barátaim elmeséléséből ismertem meg - akik kívülről tudták az egészet."

Szociológus kellene annak megfejtéséhez, hogy miért tudja oly sok művelt harmincas pasi fejből idézni a fél Gyaloggalopp-ot. Galla Miklós az ÉS-nek így fogalmazott: "(Az abszurd) nem divat, hanem egy nagyon mély gyökerű szellemiség (...) Ez a fajta humor univerzális emberi értékeket képvisel, s nagyon sok szeretet és bölcsesség sugárzik belőle."

Pedig az abszurd nem finomkodó szalonhumor, rengeteg benne a szélsőségesen durva elem. Horlai György egyik kedvence Az építész szkeccs. A jelenet eszenciája: "Azt hittem, más lesz a viszonyuk a bérlőkkel. Általában vágóhidakat tervezek. - Sajnálom. - Pedig ez egy gyöngyszem. Semmi alvadt vér a falon, és a hús sem repül ki az ablakon a járókelőkre. Egész életem munkája van benne."

bbc

Terry Jones, Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam, Michael Palin 1970-ben

Az abszurd előtt semmi sem szent, nem politikailag korrekt, nevet a halálon, kripliken, álszenteken és bürokratákon egyaránt. Az abszurd asszociációs humor nem sejtet, érzékeltet, hanem egyenes és belemenős humor. A szereplők nem nevettetnek ki másokat, hanem saját magukból csinálnak komplett idiótát, így törve pálcát a kifigurázásra érdemes jelenségek és viselkedések - de nem személyek - fölött. Magyarországon Karinthy Cirkusz-a és Örkény Egyperces-ei is az abszurd körébe sorolhatók, lehet valami közös az angol és a magyar humorban - már ha lehet ilyenről beszélni, tekintve, hogy a jóval alpáribb Folytassa... sorozat és Benny Hill is a szigetország gyermeke, nekünk meg itt van a Sas-taps.


1/2 következő oldal >>

1. Élet a Monty Python előtt

2. A legviccesebb nyelvleckékKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

TV-csatorna/műhold TOP-lista..
Miért fontos a hírolvasók/bemondók személye?
Csillagkapu-Stargate
BEUGRÓ.
Fáj? Cserélő topik


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!